vineri, 13 aprilie 2012

AMICI. PONTA ŞI UNGUREANU

Ponta şi Ungureanu păreau buni amici la instalarea guvernului Ungureanu. Ca Lache şi Mache din Caragiale. După câteva săpătmâni bune de urlete disperate „Jos Dictatorul! Jos Băse!”, odată cu nominalizarea lui Ungureanu ca premier, Ponta s-a calmat brusc. La învestirea guvernului Ungureanu, liderul USL a prezentat în Parlament un discurs destul de echilibrat, bine articulat, constructiv şi s-a angajat că va susţine noul cabinet pe anumite proiecte incluse în programul de guvernare. Astfel, Ponta şi-a exprimat suportul faţă de cabinetul Ungureanu în ce priveşte tratatele de Guvernanţă fiscală, integrarea în spaţiul Schengen, depolitizarea administraţiei, consolidarea DNA şi ANI: „Aveţi colaborarea opoziţiei privind Tratatul de Guvernanţă fiscală. Oamenii trebuie să ştie care sunt avantajele şi dezavantajele acordurilor. Aveţi colaborarea opoziţiei la nivel european faţă de intrarea în spaţiul Schengen, Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). Justiţia nu e făcută pentru cifre sau instituţii europene, ci pentru cetăţeni, e important să gândiţi în acest sens. Aveţi sprijinul opoziţiei pentru solidizarea DNA şi ANI. Aveţi sprijinul opoziţiei în combaterea corupţiei. (...) Veţi avea sprijinul Opoziţiei pentru depolitizarea instituţiilor din teritoriu. Dacă nu începem acest proces, proiectul va rămâne blocat.” (http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/ponta-opozitie-vot-investitura-discurs-cabinet-yahoorss_0_643135899.html)

Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, nu a apreciat prea mult discursul subit prea prietenos faţă de putere al lui Ponta şi l-a descurajat să mai aibă pe viitor astfel de iniţiative: „Cred că, din dorinţa de a avea o atitudine cât mai echilibrată, domnul Ponta s-a îndepărtat cam mult de discursul firesc al unui lider al opoziţiei. Este o greşeală pe care trebuie să ne-o asumăm, dar pe care nu ne permitem să o mai repetăm. (http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Dragnea-_Discursul_lui_Ponta-o_greseala_care_trebuie_asumata-dar_nu_repetata_0_643735848.html ) Unii membri ai PNL au declarat, de asemenea, că discursul lui Ponta a enervat liberalii, fiind picătura care a umplut paharul, PSD-iştii nedemonstrându-se nici până atunci la fel de virulenţi anti-putere precum Antonescu şi PNL.

Dacă opoziţia nu ştiuse să aprecieze frumuseţe de discurs din Parlament, iată că puterea ştia. Ungureanu fusese de-a dreptul încântat de discursul amicului Ponta şi îl elogiase în diverse intervenţii, inclusiv în direct la celebra emisiune a lui Gâdea de pe Antena 3, „Sinteza Zilei”, din fatidica dată de marţi 13 martie, când premierul reuşise să îmblânzească fiara turbată anti-Băse şi anti-putere... adică pe moderatorul Gâdea. Incredibil, Gâdea arăta şi se purta în prezenţa lui Ungureanu precum şarpele hipntozat de fachir, şobolanul fermecat de cântăreţul din fluier, Bestia îmblânzită de Frumoasă, Cerberul înduioşat de muzica şi vorbele mieroase ale lui Orfeu, vulpea domesticită de Micul Prinţ etc.

Dar să revenim la Lache şi Mache, adică la Ponta şi Ungureanu. Premierul apreciase din plin discursul lui Ponta şi-l recomandase tuturor politicienilor ca un discurs model, „proba revelatorie a unui tip de comportament politic dezirabil". (http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Ponta -o_relatie_speciala__cu_Ungureanu_0_663534132.html) De asemenea, Ungureanu se arătase mai mult decât respectuos şi admirativ la adresa lui Ponta, ci chiar apropiat, intim, familiar: „Mă va ierta domnul preşedinte Ponta şi vă fac o confidenţă, chiar dacă n-am avut această înţelegere cu Domnia Sa. Noi ne-am auzit la telefon şi în această după-amiază. A fost un telefon pe care am considerat că este normal să-l dau. Nu e vorba de o consultare", a mărturisit Ungureanu. (http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Ponta-o_relatie_speciala__cu_Ungureanu_0_663534132.html) Întrebat dacă a avut o astfel convorbire telefonică şi cu Crin Antonescu, primul ministru a răspuns că nu a apucase încă. Discuţia telefonică din după-amiaza de 13 martie dintre Ungureanu şi Ponta nu era o premieră. În urma numirii sale ca prim-ministru, Ungureanu îi telefonase şi atunci lui Ponta, solicitându-i acestuia o întrevedere legată de formarea noului Guvern.

Se putea ca Lache şi Mache să rămână buni amici în ţara lui Caragiale şi în Bucureştii lui Mitică?! Au intervenit alţi amici şi, în cele din urmă, Lache-Ponta şi-a scos colţii. Președintele PSD a ajuns chiar să declare la Timișoara că premierul Ungureanu este absolut minunat, doar că are un singur cusur: este „mai arogant" decât jucătorul Barcelonei, Lionel Messi şi chiar decât Năstase pentru că, inevitabil, s-a molipsit de la Băse: „Eu nu m-am uitat la emisiune, m-am uitat la meciul Barcelonei. Dar nici măcar Messi nu era atât arogant ca Ungureanu, deși cred că Messi avea argumente să fie arogant. Dar e stilul Băsescu, de ce vă miră. (...) Ungureanu îl are ca mentor pe Băsescu care, atunci când nu are răspunsuri, atacă, jignește și e arogant. (...) Eu nu am niciun fel de încredere în dl. Ungureanu şi nu spune absolut nimic. Şi, pentru că tot i-a pomenit pe domnii Năstase şi Tăriceanu, după patru ani buni în care a fost prim-ministru, dl. Năstase era de zece ori mai puţin arogant decât este dl. Ungureanu în primele două luni şi asta nu ştiu dacă este un semn bun. Nici a suta parte aroganţă nu avea Năstase". (http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Ponta-Ungureanu-arogant-Adrian-Nastase_0_676732336.html )

Apoi, Lache-Ponta a mai găsit un cusur amicului Mache-Ungureanu, pervertirea sa certă din cauza asocierii cu clica pedelistă coruptă şi autoritară: „Am văzut aseară că suntem colegi de generaţie. Eu nu sunt coleg de generaţie cu domnul Ungureanu decât poate biologic. În rest, domnia sa este cu doamna Anastase, cu domnul Boc, cu doamna Udrea. Eu sunt cu Crin Antronescu şi cu Daniel Constantin". (...) Unii sunt cu Steaua, alţii cu Dinamo. Domnul Ungureanu şi-a ales tabăra, nu ştiu dacă se simte bine sau nu. Cu mine nu e coleg şi nici nu cred că va fi". (http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Mihai_Razvan_Ungureanu-Steaua-Dinamo-Victor_Ponta-USL-PSD-Crin_Antonescu-Parlament-yahoorss_0_663533956.html ) C-aşa e-n fotbal...

Odată stârnit, amicul Lache-Ponta s-a apucat să descopere şi alte cusururi la amicul Mache-Ungureanu, ajungând să dea declaraţii veninoase, fundamentaliste, patriotarde, etatiste şi anti-capitaliste, în dulcele stil fesenist de odinioară, din anii ’90 şi să-l declare pe amicul Mache-Ungureanu „trădător şi vânzător de ţară” (la propriu): “Domnia sa (n.n.: Ungureanu) are câteva luni la dispoziţie şi, într-o frenezie extraordinară, vinde tot ce mai are statul român. Cred că dl. Boc a fost schimbat tocmai pentru că n-a vrut să dea autorizaţie pentru Roşia Montană şi n-a vrut să vândă cuprul. Cred că de asta a fost schimbat pentru că în rest nu s-a schimbat nimic, domnii Blejnar şi Duţă sunt tot pe funcţii. Iar dl. Ungureanu nu se gândeşte la România, dacă s-ar gândi, n-ar vinde cuprul României la o firmă obscură la licitaţie". (http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Ponta-Ungureanu-arogant-Adrian-Nastase_0_676732336.html)

Amicul Mache-Ungureanu a fost surprins la început de provocările amicului Lache-Ponta, dar acum şi-a revenit şi a început să riposteze. Într-una din intervenţii, Ungureanu l-a trimis pe Ponta să pună mâna pe carte ca să înveţe înainte să vorbească: "Nu costă nimic să iei un sfat bun dintr-o parte şi dintr-alta, dacă tot ne pregătim undeva în viitor să administrăm nişte probleme, măcar să citim un pic", a spus Ungureanu, la Realitatea TV (http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Ponta-Ungureanu-arogant-Adrian-Nastase_0_676732336.html). Ungureanu a făcut declaraţia în contextul în care Ponta l-a acuzat că programul său de guvernare nu are legătură cu interesele țării, ci apără interese străine României, legate de transferul către sfera privată a ce a mai rămas din resursele naturale ale patriei.

Ce se va întâmpla cu cei doi amici? Şi-au uitat berile pe masă şi s-au luat la bătaie. Şi cine plăteşte consumaţia când amicii Lache şi Mache se păruiesc? Tot populaţia?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu