marți, 6 martie 2018

Fie ca mormântul în care te bagă sistemul sanitar și cel de hârtii al autorităților să îngroape și legile INjustiției!



      Unii dispăruți în / din Siria, la închisori, blocadele foamei, atacuri chimice ori prin dărâmături (și din alte părți, nu doar Siria... inclusiv refugiații pipăitori de funduri... de fundul Mediteranei) sunt desigur, adică probabil că nimic nu e sigur, invidioși pe norocoșii posesori de morminte din România: și-ar dori și ei pe cineva să-i găsească și să-i îngroape și să aibă un mormânt măcar pe post de casă sau de adăpost. Bune și mormintele la ceva! În România ai parte cel puțin de un mormânt, slavă Domnului, iar sistemul de sănătate (chiar dacă nu e război, nici dictatură) te îngroapă repede.
      Iată, de pildă, (încă) nu se respectă drepturi elementare ca dreptul la îngrijire paliativă a bolnavilor incurabili, așa că mulți dispar rapid și chinuitor. În prezent, România nu are un program național de îngrijire paliativă, deși are proiectul definitivat pentru 100 de centre de îngrijire și banii necesari pentru asta (împrumut de 250 milioane de euro de la Banca Mondială pentru reforma sistemului sanitar). Regulamentul care avizează dezvoltarea paliației a trecut de toate etapele. A mai rămas ca toate astea să fie publicate în Monitorul Oficial sub forma unui Ordin de Ministru (în timp util pentru a nu se pierde banii).
      În fiecare zi, 3 noi persoane necesită îngrijire paliativă. Cel puțin una dintre ele este bolnavă de cancer. 150.000 de bolnavi au nevoie de îngrijire paliativă anual. Aproximativ 60.000 dintre aceștia sunt bolnavi de cancer. Aproape 40.000 dintre ei sunt copii. În prezent, doar 7% din pacienții cu boli incurabile beneficiază de îngrijire paliativă în România la clinici private. Această situație m-a determinat să semnez petiții pro-centre de îngrijire paliativă și totodată am scris miniștrilor sănătății pentru publicarea Ordinului de Ministru care reglementează îngrijirea paliativă în Monitorul Oficial în timp util. Dar poate este iar o problemă nesemnificativă pentru care deranjăm degeaba guvernanții cu eterna nesimțire a băgăcioșilor. Ce mai contează? Să ne lăsăm bolnavii (și pe noi) îngropați de vii (ca Antigona), iar miniștrii îngropați în hârtii.
     
      Când mă simțeam mai debusolată și mai îngrijorată, am primit deodată un exemplu de implicare civică, educație și cultură capabil să o scoale și pe Antigona din mormânt și să dezgroape miniștri din hârțogăraia lor. Astfel, în numele Domnului și al spiritului românesc, niște protestatari au întrerupt proiecţia filmului cu tematică gay de la MŢR, iar unul dintre ei, Adrian Grigoriu cere anularea proiecţiei „Soldaţii. Poveste din Ferentari“. Felicitări pentru spiritul înalt patriotic, mânia revoluționară și elanul muncitoresc (de tip miner mai curând decât de creștin)! Este clar câtă toleranță și iubire creștină cuprinde. Regizorul Cristian Mungiu a reacționat și el ferm: „Asociază din nou România cu termeni ca «primitivism», «fanatism», «intoleranţă»”. MȚR a rezistat presiunilor și a decis să reprogrameze filmul.
      Un alt exemplu de toleranță și iubire creștină vine din domeniul educației și este, de asemenea, o sursă de inspirație pentru toți: în școlile speciale copiii sunt torturați, legați și sedați chiar de cei care ar trebui să-i ajute. Și aceștia sunt unii dintre cei mai vulnerabili copii. Dar poate așa le trebuie handicapaților ălora! În 30,76% dintre județele din România, parchetele și inspectoratele de poliție au înregistrat plângeri penale legate de abuzurile împotriva copiilor cu dizabilități în școlile speciale doar în 2016. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) a depus numeroase plângeri penale și petiții la Guvern și Ministerul Educației. Nu a fost luată nicio măsură. Eu am fost atât de încântată încât am semnat și distribuit petiții. Ce să mai spunem de autorități dacă există polițiști pedofili, violatori recidiviști ca Eugen Stan care a agresat doi copii într-un lift în ianuarie, a recunoscut deja un viol în 2012 asupra unei fetițe de 7 ani și e suspect în 15 cazuri de agresiune sexuală? Să le urăm agresorilor să-și continue mărețele realizări ca zeii din Siria, China ori Coreea de Nord ori ca foștii zei comuniști?
      Și iată altă veste bună legată de educație: deloc surprinzător (ne miră numai lucrurile normale), România se poate lăuda cu cea mai mare rată de nașteri la adolescente între 10-19 ani din Europa. Pentru a contracara acest lucru, pe lângă petiții, se duce direct, în licee, campania pentru educație pentru sănătate sexuală și totodată se luptă pentru introducerea educației pentru sănătate sexuală ca materie opțională în școli. Altă știre bună din domeniul educației cu care ne mândrim: numărul de copii aflaţi în afara învăţământului a crescut cu 23% faţă de 2013, ajungând la 391.000. Nu ne miră prea mult situația căci nașterile la adolescente au contribuit la frecventarea și nu abandonul școlii (logic, nu?), iar bugetul ministerului în 2018, chiar dacă a fost mărit cu 2,6 miliarde de lei faţă de 2017 (cu 0,12%) procentual rămâne mai mic faţă de cel din 2008 când a fost 4,24% din PIB (acum e 2,98% din PIB), iar Legea educației prevede 6% din PIB pentru învățământ. Oricum, banii în plus de la buget merg la salariile profesorilor, nu și la elevi și la școli (cu toalete în curte (30%), majoritatea neconsolidate și peste 90% fără avize ISO). Ca la Colectiv...
     
      Că tot vorbim de Colectiv, poate flăcările de la Colectiv ard legile justiției în locul victimelor incendiului, asta n-ar fi așa de rău. Acestea, legile 303 (privind statutul judecătorilor și procurorilor), 304 (privind organizarea judiciară) și 317 (privind CSM și Inspecția Judiciară), denumite la pachet legile justiției, reglementează câteva probleme sensibile pentru cei cercetați sau condamnați de fapte de corupție. Aceste legi au fost modificate în așa fel încât să politizeze justiția astfel încât ca aceasta să își piardă independența. Spre exemplu, potrivit acestor legi, instituția denumită Inspecția Judiciară trebuie să treacă în subordinea ministerului Justiției. Iar Inspecția Judiciară este singura care poate cerceta procurori sau judecători. Dacă o astfel de instituție raportează și primește ordine pe linie de partid, prin intermediul ministerului, e clar ce independentă e... pupat toți Piața Independenței.  
      Până acum peste 4.000 de magistrați s-au poziționat împotriva legilor justiției. S-au alăturat lor CSM (Consiliul Superior al Magistraturii), ICCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție), DNA, DIICOT, Președintele României și chiar Comisia Europeană și Departamentul de Stat din Statele Unite (of, băgăcioșii ăștia care nu lasă penalii să-și vadă de ciorditul lor liniștiți). Dar poate că mormântul în care te bagă sistemul sanitar și cel de hârtii al autorităților o să îngroape și legile INjustiției, dacă nu le ard flăcările de la Colectiv.
  Pentru început am semnat și eu o petiție Declic împotriva legilor justiției din România (https://facem.declic.ro/campaigns/toti-pentru-justitie), ”Toți pentru justiție”. Au fost și proteste la care am participat și eu de mai multe ori, deși eram absolut convinsă că iar încurc Piața Victoriei cu Piața Universității și cad pe scări la metrou. Am rezistat chiar aproape o oră în ciuda durerilor de circulație înnebunitoare și a anchilozei, încălzindu-mă cu focul sacru din suflet și datorită atmosferei. Am ținut sus și propriile pancarte (”Justiție, fă-te că lucrezi!”, ”miner”, ”Intoxicați-vă cu știrile false de pe Facebook... când nu aveți conturile blocate!”, ”Facebook, fă-te că lucrezi!”) ori mânuța galbenă oferită de cei de la Declic cu textul ”Toți pentru justiție”. 
      Interesant, România nu e singurul stat european cu atacuri asupra statului de drept. În Polonia există, de asemenea, o tendință de politizare a justiției și un atac la statul de drept, ceea ce a condus la proteste și la proceduri de suspendare a votului Poloniei în UE. Totuși, imperturbabil, președintele Andrzej Duda a promulgat legile. Astfel, Curtea Supremă va putea derula „revizuiri extraordinare“ ale deciziilor finale luate de instanţele inferioare, inclusiv ale celor emise în ultimii 20 de ani, scrie thenews.pl. Totodată, actul normativ prevede scăderea vârstei de pensionare a membrilor Curţii de la 70 de ani la 65 de ani. Totuşi, preşedintele ţării va putea alege judecători autorizaţi să-şi continue activitatea până la vârsta de 70 de ani. În același timp, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii permite parlamentarilor să aleagă 15 dintre cei 25 de membri ai acestui for, notează Deutsche Welle. Iar acest fapt se numără printre cele care au alarmat serios Bruxelles-ul. Din fericire, Curtea Supremă din Polonia a declarat ca neconstituționale noile modificări din sistemul judiciar.

      În România, odată ce au demarat protestele, senatorul UDMR Marton Arpad a pus paie peste foc (care nu e cel sacru cu puterea iluminării, ci cel care face scrum), considerând protestatarii de la Parlament comparabili cu minerii care au spart capete, au bătut și au ucis în anii ’90: ”Mi-am amintit de 1990, când, deşi nu i-a chemat, Iliescu le-a mulţumit minerilor pentru că au venit.” (era vorba de mulțumirile unor senatori de la USR pentru protestatarii de acum). O nouă etichetă de ”miner” de adăugat cu mândrie revoluționară pe listă, pe care mi-o asum cu mândrie revoluționară: ”șarpe cu clopoței (și cu ochelari), nebună, maimuță posedată, bețivă, pupăză, femeie născută la sindrom premenstrual, catastrofă, dezastru, cățea turbată, vacă proastă, șobolan împuțit, băsistă, intelectual de-al lui Băsescu, sclavă obraznică, băgăcioasă, Vampiruță, Fata lui Dracula, golancă, ciumpalacă, bulangiu / homosexual (care critică mari filosofi, deținuți politici și martiri creștini ca Gigi Becali), teroristă, trădătoare, jegoasa de la nouă, indian, fantomă, curvă finanțată din diaspora, animal nazist, mutantă, miner”.
      Pentru a nu agresa (iar) letal lumea civilizată, minerii au fost opriți să protesteze pe rețelele de socializare. După mărturia a zeci de persoane ca de exemplu Florin Bădiţă, unul dintre administratorii paginii de Facebook ”Corupţia Ucide”, nu s-a putut posta pro-proteste vreme de 48 de ore, deoarece sistemul platformei denunţa mesajele ca fiind spam. Florin Bădiță a oferit o listă cu alte 90 persoane care nu au putut posta, inclusiv filosoful centenar Mihai Șora. Facebook a fost, se pare, atât de atent și vigilent la stabilitatea sistemului și a guvernului încât a blocat conturi care invitau la proteste. Bineînțeles, Facebook neagă, susține că a fost doar o eroare, logic, nu? Rămâne să se facă o anchetă serioasă de tip ”merge și așa” și ”feisbuc, fă-te că lucrezi”, cum mai sunt multe în România.
      Iată și mărturia filosofului Mihai Șora, alt miner protestatar: ”Dragi prieteni, am fost „raportat“ (se pare că acesta este verbul corespunzător). În alte vremuri, sub alte stăpâniri, exista turnătoria: foarte lucrativă pentru unii și, în orice caz, menită să țină sub control orice fir de păr care ar fi avut apucături rebele, turnătoria devenise, la un moment dat, în anii ceaușismului târziu, un reflex condiționat pentru mulți oameni, – de la vecinul din bloc, șeful de birou ori colegul de serviciu, la amicul ocazional, prietenul „de nădejde“ sau – în chip dramatic (căci spulbera toate resorturile familiale) – la fiul care își turna tatăl, tatăl care își nenorocea copilul. (....) Așa am aflat, de pildă, că niciodată Anei Pauker și acoliților săi nu le-ar fi trecut prin minte să mă sechestreze în România, în anul 1948, când am revenit din Franța într-o excursie, după zece ani de absență, să-mi văd părinții, dacă nu ar fi existat o scrisoare-turnătoare semnată „un grup de români patrioți“, expediată chiar de la Paris. Așa am aflat (negru pe alb) despre „Angajamentul“ fiului meu, recrutat de Securitate pe când era minor: avea 14 ani. Și tot așa am aflat (și retrăit) răul pe care Securitatea poate să-l facă unui copil, iar copilul poate să-l facă părinților săi. Prin urmare, dragii mei, am trecut prin multe, am văzut multe. Trebuia, de bună seamă, să trăiesc, să văd, să înțeleg și noile tehnologii, începând cu feisbucul. Ieri am trimis o copie după buletinul meu undeva, în eter, și iată că s-au redeschis porțile, iar contul meu a fost deblocat. Este marți, 28 noiembrie 2017: cer negru deasupra României.”
      Ce ne facem cu Facebookul ăsta? Dar poate că are dreptate să saboteze protestele. Nu ar fi mai bine să renunțăm complet la proteste, așa ca în epoca de aur ceaușistă... fără, fără, fără (ca-n Siria, în blocade sau la închisori), fără nimic în afară de teroare, torturi și mizerie? Ca pe vremea mărețelor și glorioaselor realizări când vânzătoarele urlau sau mârâiau în magazinele goale ”N-avem!” N-avem nici proteste. Poate așa o fi, dar, în prezent, dreptul de a protesta pașnic este garantat prin Constituție. Probleme survin nu doar când Facebook blochează conturile protestatarilor, ci și când Jandarmeria decide că nu faci ce trebuie și îți dă amenzi sau te lovește cu pumnul în față. Din luna februarie 2017 până în februarie 2018, de pildă, Jandarmeria Română a aplicat amenzi de aproape 100.000 lei celor care protestează pașnic împotriva corupției generalizate din România. Asta s-a întâmplat fiindcă legea e vagă și lasă loc de interpretare. Așa că am semnat și distribuit petiția ce solicită interpretarea unitară a articolului 3 din legea 60/1991, care prevede că în exteriorul instituțiilor publice se poate protesta fără o declarare prealabilă.  

      Indiferent de aprobări, reacții, etichete și epitete, noi, minerii, ne continuăm protestele legate de legile INjustiției. Și avem de ce căci în varianta parlamentară a legilor Inspecția Judiciară nu mai se subordonează ministerului Justiției, dar tot nu rămâne independentă, ci subordonată CSM. Pe ultima sută de metri a mai apărut un amendament trimis la ora 00.30 (se știe, la PSD, au mai fost nopți ale minții la propriu și la figurat și cu legile grațierii ori cu alte amendamente de la noul Cod Penal): Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) vrea o Secţie specială de investigare a magistraţilor care elimină DNA din anchetarea procurorilor și judecătorilor, poate lăsa loc ingerințelor în activitatea procurorilor (după declarațiile Parchetului General, DIICOT și CSM) și încalcă principiile egalității în fața legii. În același timp, condițiile de admitere la DNA devin mai dificile (de exemplu, vechimea crește de la 6 la 8 ani), iar activitatea DNA se restrânge: nu va mai putea înfiinţa servicii teritoriale, servicii, birouri şi alte compartimente de activitate fără avizul CSM.
      Mai mult, deși, inițial, ministrul justiției Tudorel Toader a anunțat că va solicita chiar el un aviz din partea Comisiei de la Veneția, mai apoi s-a răzgândit. Probabil declarația lui Liviu Dragnea a cântărit greu: “Legile Justiției vor fi adoptate în această sesiune parlamentară cu sau fără avizul Comisiei de la Veneția”. Prin urmare, Toader a abandonat pachetul privind legile justiției în brațele unei alte comisii, cea a lui Iordache, fost ministru al Justiției și inițiatorul OUG 13 (legea grațierii). Parlamentarii patronați de Iordache au respins imediat propunerea sesizării Comisiei de la Veneția.
      Altă întrebare cumva... întrebări absurde, fără răspuns sau ori cu răspunsuri derutante ca-n romanul lui Haruki Murakami, ”1Q84” (în loc de ”1984” al lui Orwell, ”1Q84”, unde Q provine de la ”question mark”, semnul întrebării), într-o lume falsă, înțesată de măști care ascund nimicul, alte măști / dubluri ori portretul lui Dorian Gray, o lume supravegheată de Big Brotheri fundamentaliști, unde nimic nu e ce pare a fi, iar comunicarea e, bineînțeles, imposibilă? Ce e real și ce e ficțional? Cât din povestea asta e adevărat? E ceva adevărat? Ce înseamnă ”adevărat”? Nu știu (ăsta da, un răspuns sincer). Și totuși trebuie să încercăm să facem imposibilul - să comunicăm, să demascăm minciuna, să căutăm adevărul și drumul către sine.
      Dar toate acestea nu se pot face fără justiție. Putem accepta să mergem iar pe calea INjustiției cu ochii scoși și gura cusută de trupele Berkut cu sula de cizmărie? Atunci, salvați legile INjustiției, penalii și apreciați rolul stabilizator al Facebookului! Facebook, fă-te că lucrezi! Bun și Facebookul la ceva! Nu uitați să pierdeți vremea pe el și să vă intoxicați cu știri false... când nu aveți conturile blocate.
      Și, apropo de știri false, urmând probabil indicațiile trolilor din propaganda rusă, PSD dezinformează pe Facebook, folosindu-se de un clip video filmat în China. Ţinta e mişcarea #Rezist. Astfel, a circulat pe Facebook un clip video care ne arată cum se fabrică like-urile fictive de pe reţelele sociale. În imaginile surprinse putem vedea o fermă de smartphone-uri care lucrează la foc automat pe aplicaţia chinezească WeChat. Paginile de Facebook ale organizaţiilor teritoriale ale Partidului Social Democrat au distribuit „în bloc” un clip video ajuns viral pe reţelele sociale zilele trecute. Acesta a fost filmat în China şi postat pe Facebook de către un antreprenor rus, Artem Zhdanov pe numele său. El se afla într-o vizită de lucru în ţara asiatică, acolo unde a văzut cum se promovează conturile oficiale de utilizator de pe reţeaua WeChat cu ajutorul a 100 de smartphone-uri. Russia Today a cumpărat și ea drepturile de folosință, iar agenția afiliată, Ruptly, a redistribuit imaginile. PSD a preluat clipul și a susținut pe paginile de Facebook că mișcarea #Rezist se folosește de aceste imagini pentru a obține like-uri și pentru a scoate oamenii în stradă. În spatele acestei afaceri necurate, stă, așa cum era de așteptat, nelipsitul Soros (în România, nu e Statul Islamic de vină, ci eternul și fascinantul Soros). Trăiască trolii de la PSD! Le dorim spor la propagandă! 
     
      Pe lângă faptul că a adus și plătit minerii de la proteste, probabil tot Soros a selectat oamenii (mă rog, eminențele cenușii) din comisia parlamentară care a generat legile justiției ca să saboteze justiția și să submineze statul de drept. Trădătorul! Da, comisia parlamentară care a produs legile INjustiţiei este dominată de diletanţi, probabil infiltrați de Soros. Din cei 24 de membri ai comisei numai patru au făcut o şcoală serioasă de drept: Cătălin Predoiu (PNL), Robert Cazanciuc (PSD), Adrian Ţuţuianu (PSD) şi Stelian Ion (USR). Restul ori au absolvit facultăţi private, ori au cu totul şi cu totul alte profesii de bază. Fostul ministru ”altă întrebare”, Florin Iordache, a fost inginer la bază (a lucrat la fabrica de mobilă din Caracal), Eugen Nicolicea – la fel (angajat la şantierul naval din Turnu Severin), în timp ce Marton Arpad a fost actor.
      Strategic așezați cu toții acolo în comisie! Și nu doar competenți, ci și foarte prietenoși. Astfel, într-un moment de deschidere și iluminare, Nicolicea a ameninţat un reporter cu ridicarea acreditării dacă mai întreabă unde a făcut Dreptul: ”Mă, băiatule, tu chiar nu înţelegi? Vrei să avem altfel de discuţii?“ Nu, nu amenințări doar, să ia exemplu de la mineri (protestatari) și să acționeze în consecință! Vreau să zic... să renunțe la legile justiției. Hm, se pare că Nicolicea a studiat dreptul la o fuckultate particulară (Spiru Haret), la IDD, iar la prima facultate (de inginerie) a rămas repetent. Asta demonstrează din nou capacitățile acestuia. Sperăm că va rămâne în Comisia de la parlament și se va arăta la fel de util.
      Cu asemenea reprezentanți de elită, să vedem acum cum a decurs votul în parlament. Legile justiției trebuia votate marți, 12 decembrie 2017, dar votul s-a mutat strategic luni, pe 11 decembrie, de teama protestelor. Vai de mine, s-au speriat de mineri! Pe 6 decembrie, după o şedinţă-maraton, PSD nu a mai dat votul final pe proiectele de lege din lipsă de cvorum, după ce respinsese  amendamentele depuse de PNL şi USR (cu un circ întreg în parlament, deloc suprinzător, cine se aștepta ca un parlamentar să lucreze... și încă civilizat?).
      Dezbaterea, mă rog, circul discuției amendamentelor în plen a întârziat totuși votul și PSD a rămas fără cvorum (reușita opoziției). Însă luni pe 11 decembrie, a fost adoptată legea 303 (privind statutul judecătorilor și procurorilor), secția specială pentru investigarea magistraţilor fiind și ea aprobată. De asemenea, luni, pe 11 decembrie, comisia Iordache a dat raport pozitiv pe a doua lege a Justiţiei (legea 304), legea privind organizarea judiciară, apoi legea a fost votată și în Camera Deputaților în ziua de miercuri pe 13 decembrie, împreună cu legea 317 (privind CSM și Inspecția Judiciară). Ulterior legile au fost adoptate în Senat - pe 19 decembrie legea 303, respectiv pe 20 decembrie legea 304, iar pe 21 decembrie legea 317. Felicitări! Ne bucurăm de succesurile comisiei Iordache și ale parlamentarilor și le dorim și alte mărețe și glorioase realizări.              
     
      Am sperat apoi că CCR va opri seria succesurilor când legile INjustiției au ajuns la CCR pentru a le verifica constituționalitatea. Santa Klaus a spus că au fost adoptate fără transparenţă, printr-o procedură neclară, cu „pumnul în gura opoziţiei“ şi sub presiunea timpului: ”a fost o încercare de îngrăşare a porcului în ajun”. „Au ieşit trei legi foarte contestate. Nu numai de opoziţie la CCR, ci şi de ÎCCJ, care a analizat aceste legi şi a considerat că nu se încadrează în cadrul constituţional din România. Eu, preşedintele României, regret că se întâmplă asemenea lucruri”, a declarat Santa Klaus. Societatea civilă l-a rugat pe președinte să ceară un punct de vedere despre legile justiției de la Comisia de la Veneția, să retrimită la Parlament și să sesizeze Curtea Constituțională. Din păcate, după ce Tudose a demisionat, Viorica Dăncilă, noul premier, și-a anunțat sprijinul pentru legile justiției.  
      Prima lege a justiției (303, privind statutul judecătorilor și procurorilor) a trecut în mare de CCR, secția specială  de anchetă pentru magistrați fiind acceptată, dar mai sunt mici obiecții pentru care se reîntoarce în Parlament. În schimb, cea de-a doua lege a justiției (304, privind organizarea judiciară) nu a fost avizată. Iată punctele în care a fost respinsă:
·         Declarația pe propria răspundere ale magistraților cum că nu sunt ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete, verificate de CSAT și de comisiile parlamentare, nu se aprobă pentru că nu e treaba parlamentarilor să se amestece în controlul magistraților (deci a rămas doar controlul CSAT).
·         Procedurile judiciare considerate informații de interes public, puse la dispoziția parlamentului, nu sunt acceptate pentru că în procedurile judiciare intră și informații secrete ca parte a anchetei penale.
·         Procedura de numire a președintelui și vicepreședintelui Curții Supreme este neclară: aceștia sunt numiți de președinte la propunerea CSM într-un articol, iar în altul se spune că președintele nu poate refuza o propunere a CSM. Aceeași confuzie apare și la procedurile de revocare a șefilor Înaltei Curți.
·         CCR nu este de acord ca magistrații să dețină funcții politice (inclusiv Ministru al Justiției).
·         Autosuspendarea din funcție a magistraților pentru doi ani (perioadă în care nu li se mai aplică regimul de incompatibilități) nu e acceptată de CCR.
·         Răspunderea magistraților a fost criticată, de asemenea, de CCR căci aceștia pot fi trași la răspundere pentru sentințe pe baza unor criterii laxe, subiective. PSD a redefinit conceptele de „eroare judiciară“, „rea-credinţă“ şi „gravă neglijenţă“, astfel încât graniţa dintre o sentinţă corectă şi una incorectă era foarte subţire. CCR solicită, la rândul său, regândirea acestor concepte.
·         Obligația ca statul să se întoarcă împotriva magistratului care a comis o eroare judiciară este combătută de CCR.
      Legea 317 (privind CSM și Inspecția Judiciară) este considerată și ea de CCR parțial neconstituțională și retrimisă în parlament. Printre aspectele neadmise de CCR:
·         un text care se repeta
·     alegerea președintelui și vicepreședintelui CSM (aleși de Secția de judecători – președintele CSM, respectiv de Secția de procurori – vicepreședintele CSM în loc să fie aleși de către plenul CSM)
·         declarațiile membrilor CSM cu privire la faptul dacă aparțin, au aparținut, au făcut poliție politică sunt cenzurate, sunt controlate de Comisia parlamentară de control al SRI (CCR nu acceptă control parlamentar).
     
      De parcă nu ajungeau legile INjustiției, ivite dintr-o explozie a inspirației divine (poate di... vină) a marilor scriitori și savanți - martiri-penali din pușcării, au mai apărut și alte mărețe și glorioase propuneri, incredibile (sunt, de fapt, lucruri banale, obișnuite, dar ”obișnuit” nu înseamnă și ”normal”): PSD vrea să dezincrimineze şpaga pentru altul. Doar şpaga pentru sine mai rămâne incriminată. Legea e iniţiată de Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, condamnat pentru şpagă. La rândul său, Vlad Cosma (fratele Andreei, condamnat penal) a furnizat televiziunii Antena 3 niște înregistrări audio care redau presupuse discuții între el și un procuror DNA din Ploiești. Miezul discuției ar fi fost "plantarea" de dovezi pentru incriminarea lui Sebastian Ghiță. Adevărata petardă a înregistrărilor este însă menționarea doamnei Kovesi și subminarea activității DNA. Sigur (nu probabil) că se face poliție politică, iar penalii din închisori sunt victime și martiri ai opresiunii. Ei, dar măcar au o șansă să producă o carte pe secundă pentru scurtarea pedepsei și să devină mari scriitori și savanți în închisori.
      Pe lângă foarte inspiratele inițiative ale lui Vlad Cosma și ale Andreei Cosma (cred că mediul penitenciar i-a iluminat), mai sunt și alte propuneri interesante. De pildă, noul cod penal aduce alte modificări inimaginabile: se anunță de la început că există un suspect, apoi se adună probe (altfel probele sunt nule!), se renunță la înregistrări / imagini video ca probe (atât de utile pentru identificarea făptașilor) și se limitează numărul probelor (da, de ce să mai reducem acest număr, mai bine renunțăm complet la probe, verdictele sunt, oricum, evidente, noi suntem obișnuiți să fim condamnați, ne-am născut (natural born) condamnați, în lanțuri, din spuma balelor, nu a valurilor). 
     Singurele lucruri bune sunt că ministrul sănătății a ordonat deblocarea fondurilor pentru îngrijirea paliativă (odată cu publicarea Ordinului de Ministru care reglementează îngrijirea paliativă în Monitorul Oficial în timp util) și că deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat că și-a retras propunerea legislativă care stabileşte un prag de 200.000 de euro la abuzul în serviciu. Când CCR solicitase prag valoric, societatea civilă ceruse atunci unul simbolic, de 1 leu. Apoi, după ce ziarul Adevărul a obținut din partea Comisiei de la Veneția că aceasta nu a solicitat niciun prag, iar societatea civilă a cerut un aviz oficial de la Comisia de la Veneția, în dulcele stil clasic al sistemului, responsabilitatea consultării Comisiei de la Veneția a fost pasată de la unii la alții. Lucru care iar nu ne miră: ne-am mira să se poarte cineva responsabil. Așadar, toate să ne motiveze și mai mult, să ne continuăm lupta și mișcarea de rezistență: ”La început te vor ignora, apoi vor râde de tine, apoi vor lupta împotriva ta și apoi vei câștiga” (Mahatma Gandhi).
     
     Apropo de luptă și de mișcarea de rezistență, o mare parte din ele au fost prin scris. Din motive ”est-etice”, vorba Monicăi Lovinescu, pentru că restul, mlaștina cu broaște râioase și porci cu diplome, șobolani la costum și șerpi cu mașini scumpe, fantome și zombie cu pantofi și genți de firmă îmi repugnă. Frumusețea va salva lumea, zicea și prințul Mâșkin. Și vreau să dau dreptul la poveste celor care au avut dreptul la dezastru (începând cu mine, Madame Dezastru). Așa a făcut și Monica Lovinescu, amintită mai înainte. Ea a activat anti-comunism (și în sprijinul victimelor comunismului) la radio Europa Liberă din Paris (emisiunile ”Actualitatea culturală românească” şi ”Teze şi antiteze la Paris”) în ciuda tuturor dificultăților, chiar dacă a fost bătută de agenți trimiși de securiști în grădina casei sale și adusă în stadiul de comă (după ce militase pentru eliberarea lui Paul Goma). Cinci zile după trezirea din comă, a participat la conferința lui Paul Goma (ajuns la Paris).
    Monica Lovinescu, frumoasă şi emoţionată, plecase din Bucureşti pe scara unuia dintre ultimele trenuri (la propriu şi la figurat) către lumea liberă, cu doi trandafiri roşii în mână, iar mama rămăsese – după cum i-o va spune în emoționantele scrisori de mai târziu – «cu spinii lor înfipţi în inimă». Mai mult, mama ei, rămasă în România, a fost ea însăși un exemplu de demnitate și rezistență: deși a fost arestată, a refuzat șantajul securiștilor de a o îndemna pe Monica Lovinescu să revină în țară și să colaboreze cu securitatea, ceea ce a dus la sistarea medicamentelor și la moartea ei.  
     Deși ne săgetează inima ca spinii de trandafir, frumosul poate avea rol cathartic, numai că trebuie să ne deschidem mintea și să facem eforturi să dărâmăm Zidul pușcăriei pentru a evada (fie și într-o altă închisoare mai largă și tot așa): ”Real e și visul, reale sunt și primele amintiri, reală (cât de reală!) e și ficțiunea, și cu toate acestea le simțim străine patriei cenușii, tari, țepene, încăpățânate, fără imaginație, sens sau izbăvire, celula în care am fost aruncați după ce am sorbit apele întunecate ale râului Lethe. Realul, patria noastră legitimă, ar trebui să fie cel mai fabulos tărâm, dar este cea mai apăsătoare pușcărie. Destinul nostru ar trebui să fie evadarea chiar dacă spre o pușcărie mai vastă ce dă spre una și mai vastă într-un șir nesfârșit de celule, dar pentru asta ușile ar trebui să se deschidă în peretele gălbui al osului nostru frontal. Voi scrijeli aici, cu un cui ruginit, în luni sau ani de sforțare mizerabilă, animalică ușa asta pe zidul ce până la urmă (am semnele mele) va trebui să cedeze” (”Solenoid”, Mircea Cărtărescu)
           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu