sâmbătă, 15 august 2020

Pariul pe iubire 16. Rusia: Fabrica de troli

 

1.       

 

Mărețe și glorioase realizări vin și de la fabricile de troli rusești. Un proiect multimedia al ”New York Times” analizează campaniile de dezinformare duse de Rusia. Tacticile sunt de tip KGB. Operațiunea Infektion privește virusul politic inventat de KGB acum mai multe decenii. Iată cei 7 pași pentru crearea știrilor false:

1.      ”Caută crăpături în societăţile ţintă.  

2.      Crează o minciună mare - atât de sfruntată încât nimeni nu va crede că e inventată. 

3.       Înveleşte acea minciună în jurul unui sâmbure de adevăr - dezinformarea are cel mai mare succes când are o părticică de adevăr.  

4.      Ascunde-te, fă să pară că povestea a venit de la altcineva.  

5.      Găseseşte un „idiot util“, cineva care să-ţi răspândească mesajul fără să ştie spre o audienţă mai mare.  

6.      Când adevărul iese la lumină, neagă tot. 

7.      Joacă multă vreme jocul - s-ar putea ca eforturile să nu aibă succes ani la rând, dar acumulate într-o perioadă lungă de timp vor avea într-un final un impact politic.”

Spre deosebire de KGB, în zilele noastre Kremlinul are la dispoziţie un imperiu mediatic - canalul de televiziune RT (fost Russia Today), agenţia Sputnik, site-uri online omniprezente care-şi ascund în mod intenţionat legăturile cu Rusia, Agenţie de Cercetare a Internetului (cunoscută sub numele de fabrica de troli de la Sankt Petersburg). Iar fabricile de troli continuă să creeze și să trimită materiale de propagandă peste tot în lume.

 

***

     

Pe  7 decembrie 2018 Sputnik, preluând informațiile de la agenția de presă a regimului SANA, vorbește de un atac american asupra spitalului din Hajin în timpul luptelor cu Statul Islamic, dar aceasta e doar dezinformare. Astfel, în corpul articolului se regăsesc diferiţi termeni şi expresii de natură ideologică, victimele fiind descrise ca „martiri“; iar acţiunile coaliţiei ca o „agresiune“; “bombardamente aleatorii“; „noul masacru al coaliţiei“; „similar cu ce s-a întâmplat în Raqqa … sub pretextul combaterii teroriştilor Daesh“. Sintagmele şi termenii cu un puternic caracter ideologic sugerează atribuirea unei imagini abrutizate Statelor Unite şi coaliţiei conduse de acestea. Citează surse inexacte sau vagi (”surse civile” SANA, ”rapoarte” Sputnik). Apare tehnica ”a-i voștri” versus ”ai lor”, sunt expresii exagerate, combaterea Daesh e doar un pretext. Apare și tehnica prezentării selective a faptelor, sunt îmbinate aspecte reale cu unele false. Dar Coaliția internațională  a Statelor Unite vine cu imaginea spitalului întreg pentru a dezminți. Russia Today a demonizat în repetate rânduri și echipele de salvare ”Căștile albe” din Siria, considerându-i teroriști și traficanți de organe. De asemenea, se spune că membrii echipelor de salvare au înscenat atacuri chimice pentru a solicita intervenția Occidentului.             Desigur, adică probabil că nimic nu e sigur, salvatorii sunt teroriști și traficanți de organe.

 

La protestele din Franța, potrivit publicației The Times, sute de conturi de pe rețelele de socialiazare au transmis informații false, incitând la proteste violente. 200 de conturi au arătat violența jandarmilor, folosind imagini false cu protestatari răniți. Unele imagini care arată violența poliției au ajuns virale, chiar dacă sunt false. New Knowledge a analizat 2.000 de conturi din rețelele de socializare, încercând să sublinieze că există o ruptură între clasa muncitoare și cea politică din Franța și să incite la proteste violente. Din mesajele de pe Twitter, care ar avea legătură cu Rusia, şi care au folosit hashtag-ul #GiletsJaunes, aproximativ 94% au fost re-tweets. În general, mesajele sunt anti-Macron.

     

Facebook știa de activitățile ruse suspecte din 2014. Este în vizorul Comisiei însărcinate cu domeniul Digital, Cultura şi Presa (DCMSC) din cadrul Camerei Comunelor britanice, prezidată de Damian Collins, cu privire la ”fake news”.  Collins a cerut Facebook să explice mailuri interne. Potrivit lor, un inginer de la Facebook avertizase compania în 2014 cu privire la faptul că adrese de IP ruse accesau trei miliarde de informații pe zi. ”Dacă adresele de IP ruse extrăgeau cantităţi enorme de date de pe platformă (...), acest lucru a fost semnalat sau a fost ascuns sub preş?”, l-a întrebat Collins pe Richard Allen, vicepreședinte însărcinat cu datele platformei.”Orice informaţie pe care aţi fi putut să o vedeţi (...) este în cel mai bun caz parţială, în cel mai rău caz înşelătoare”, a răspuns reprezentantul Facebook. Într-o declarație către AFP, Facebook a recunoscut că a fost alertat cu privire la activități suspecte în 2014.       

 

***

     

Comisia Europeană dă și ea undă verde unui program de depistare a dezinformării pe net. Aceasta a înființat ”un sistem de alertă rapidă” pe net. Facebook, Twitter și Google sunt chemate să informeze lunar cu privire la propriile acțiuni de combatere a dezinformării. „Am văzut încercări de amestec în alegeri şi la referendumuri, cu dovezi care indică faptul că Rusia este principala sursă a acestor campanii”, a declarat pentru presă Andrus Ansip, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu piaţa unică digitală.   „Trebuie să fim uniţi şi să ne unim forţele pentru a ne proteja democraţiile împotriva dezinformării”, a spus acesta. Comisia Europeană a dublat bugetul aferent combaterii deziformării, ajungând la 5 milioane de euro. Sistemul de alertă va lua forma unei platforme digitale securizate. Facebook, Twitter, Google şi compania Mozilla au semnat în septembrie un „cod de bune practici”, fără caracter obligatoriu, prin care se angajează să distingă în mod clar conţinutul şi informaţiile publicitare, precum şi să închidă mai rapid conturi active false. Facebook a fost criticată pentru că nu a reușit să detecteze manipularea rusească în alegerile din 2016 din Statele Unite. Facebook și alte companii vor furniza rapoarte lunare.

Facebook închide în sfârșit sute de conturi implicate în două operațiuni de dezinformare țintind utilizatori din afara Statelor Unite. Au descoperit două rețele cu un ”comportament neautentic” coordonat. Una dintre reţele opera în ţări din Europa Centrală şi de Est, în ţările baltice, Asia Centrală şi Caucaz, iar cealaltă se concentra asupra Ucrainei. ”Noi nu am găsit vreo legătură între aceste operaţiuni, însă ele au folosit tactici similare, prin crearea unor reţele de conturi cu scopul de a induce în eroare pe alţii cu privire la cine sunt şi ce fac”, scrie Gleicher. Compania Menlo Park, din California, a dezvăluit cu regularitate asemenea acţiuni în ultimele luni, în contextul în care detectează şi suprimă cu tot mai mult succes conturi de acest fel. Însă cei din spatele acestor campanii îşi îmbunătăţesc la rândul lor atacurile. Potrivit lui Gleicher, o reţea de 364 de pagini şi conturi aveau legături cu angajaţi Sputnik, un portal de propagandă gestionat de statul rus. Aproximativ 790.000 de conturi s-au abonat la una sau mai multe pagini din reţea. Această operaţiune a cheltuit aproximativ 135.000 de dolari, în decurs de şase ani, cu publicitate pe Facebook, sumă plătită în euro, ruble şi dolari. Cea mai recentă publicitate de acest fel a fost publicată în ianuarie.

Sputnik a criticat Facebook în urma închiderii conturilor. Tot propagandiștii se plâng de cenzură:”Decizia este în mod clar politică. Echivalează cu cenzura”, a declarat Sputnik pentru The Associated Press, precizând că Facebook a blocat conturile a şapte dintre birorile sale în foste republici sovietice. În urma unor informaţii de la forţe de ordine americane, Facebook a închis alte 148 de pagini, grupuri şi conturi - inclusiv 41 pe Instagram -, care făceau parte dintr-o a doua reţea, care a cheltuit suma de 25.000 de dolari pe publicitate, plătită în ruble. Gleicher afirmă că Facebook ”a identificat o anumită suprapunere tehnică cu activităţi în Rusia pe care le-am observat înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului în Statele Unite, inclusiv un comportament cu caracteristici comune activităţii precedente a Agenției de Cercetare a Internetului (Internet Research Agency)”. Agenția de Cercetare a Internetului este o ”fermă de troli” rusă inculpată de procurorul special american Robert Mueller în legătură cu acţiuni vizând să influenţeze alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Facebook șterge 97 de conturi din Rusia care se refereau la Ucraina şi alte 21 care se focusau pe Austria, ţările baltice, Germania, Spania, Ucraina şi Marea Britanie, a declarat Facebook într-o postare pe blog. În luna martie, Facebook a îndepărtat din motive similare 2.632 de pagini, grupuri şi conturi de pe Facebook şi Instagram care aveau legătură cu Iranul, Rusia, Macedonia şi Kosovo. Măsurile au avut loc în condiţiile în care Facebook încearcă să reducă utilizarea reţelei sale de socializare pentru propagandă.

Apoi, Facebook a închis peste 1.800 de conturi şi pagini din Thailanda, Rusia, Ucraina şi Honduras, pentru a combate propaganda politică înşelătoare şi utilizarea abuzivă a serviciului de socializare, transmite Reuters. La nivelul celor patru ţări, un total de 294 de conturi, 1.509 pagini şi 32 de grupuri au fost închise pentru ceea ce compania numeşte ”un comportament neautentic coordonat”. Aceste pagini şi conturi aveau cumulat peste 274.000 de urmăritori.”Nu vedem o legătură între ei, dar cu toţii folosesc reţele de conturi false pentru a înşela oamenii despre cine sunt şi ce fac”, a declarat Nathaniel Gleicher, director pentru  politică de securitate cibernetică. Conturile şi paginile din Rusia şi o regiune din Ucraina, care au discutat politica din Ucraina şi au criticat guvernul ucrainean, folosind conturi false în numele unor jurnalişti sau ofiţeri de armată, au fost închise înainte de alegerile care au avut loc săptămâna trecută în Ucraina.

Rossia Today și Sputnik nu primesc acreditare la conferința referitoare la libertatea presei din Marea Britanie din cauza rolului lor jucat în dezinformare. Aceștia consideră că sunt discriminați.

 

Trăiască trolii și mărețele lor realizări! Noi am descoperit că suntem zombie, dar nu și troli. Dacă eram troli la fabrica de troli? Avem, deci, demnitatea noastră. 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu