miercuri, 18 iulie 2012

REACŢII LA TRĂSNĂILE GUVERNULUI „SCRAT COPY-PASTE”

Vă place „Ice Age”? Nu vi se pare că „Dottore” Ponta seamănă binişor cu veveriţa aia mică, agitată şi confuză (la fel de rapidă şi eficientă ca metodologia „Copy-Paste” sau ca blitzkrieg-ul antidemocratic al guvernului Ponta din ultima vreme), Scrat din „Ice Age”, care produce dezastre după dezastre (la scară planetară), în eforturile sale disperate de a-şi îngropa ghinda (plagiatul, atacurile la adresa statului de drept etc.)?

Reacţii la trăsnăile guvernului „Scrat Copy-Paste”? Din păcate, la nivelul societăţii civile, destul de anemice. Cu excepţia câtorva ONG-uri şi grupuri de intelectuali, nu prea am văzut proteste ferme. Iar la nivelul populaţiei, reacţiile în stradă, vorba lui Farfuridi, sunt „sublime, dar lipsesc aproape cu desăvârşire”. Iată că am dat o raită şi prin Piaţa Victoriei la protestele anti-Ponta (sâmbătă, 7 iulie şi duminică, 8 iulie). Lume civilizată, elegantă (Nu ştiam cum să mă mai îmbrac ca să fac faţă competiţiei, dacă venea şi Udrea? E, dacă apărea ea, dispăream eu imediat), dar puţină. Sunt şi protestatari cu copii (unii chiar cu cărucioare şi bebeluşi) pe care îi învaţă „Imnul golanilor”, cărora le explică motivele participării (în funcţie de vârsta copiilor) şi le povestesc nostalgic, cu emoţie amintiri din vremurile iliesciene când mergeau la mitingurile CDR cu părinţii sau bunicii. Oricum, majoritatea participanţilor nu respectă regula hainelor albe de „cetăţean suspendat”, deşi am observat mai multe persoane cu astfel de tricouri. Sloganurile scandate abordează mai mult tema plagiatului (gen „Dottore Plagiatore”) decât a democraţiei şi a statului de drept („Cetăţean suspendat!”, „Apărăm DNA!” etc.), cu toate că şi acestea sunt prezente. Mai frecvent se strigă sloganuri generale „Demisia!”, „Jos Ponta!”, „Jos guvernul!”, „La puşcărie, Ponta, la puşcărie!” etc. Se mai cântă şi „I love you, Băse!” pe care eu refuz să-l intonez, nedorind să politizez participarea mea în favoarea PDL şi să mă solidarizez cu Băse. Nu sunt pro-Băse, ci doar anti-Ponta şi anti-Antonescu, din motive foarte simple ce ţin de apărarea democraţiei şi a statului de drept. Bine, doar plagiatul lui Ponta şi modul în care a încercat ulterior să-l muşamalizeze (desfiinţând şi restructurând „comitete şi comiţii” ca CNATDCU şi Consiliul Naţional de Etică) ar fi fost suficiente pentru ca iniţiatorul mineriadei „Copy-paste” să-şi dea demisia.

Reacţii la nivelul UE? Din fericire, da: puternice şi foarte prompte. Am fost săptămâna trecută în Vamă şi, când m-am întors, m-am bucurat că presiunea UE asupra guvernului Ponta se intensificase şi-l determinase să opereze unele concesii precum criteriul cvorumului la referendum, în acord cu decizia CCR. Mai erau şi alte 10 puncte la care trebuia să răspundă Ponta. Indiferent de concesii şi de prezentarea unui raport către CE de către Ponta, raportul MCV pe Justiţie este cel mai critic de până acum, cu consecinţe potenţial grave asupra României, iar stilul discursului preşedintelui Antonescu şi al premierului Ponta rămâne unul agresiv naţionalist, apropiat de cel al lui Orban de la Budapesta: ”Ce, suntem colonie?".

Mai departe, situaţia plagiatului continuă să rămână hilară şi bulversantă: o subcomisie fantomă (Comisia Tehnică, cu o componenţă necunoscută, necomunicată public) a Consiliului Naţional de Etică (ai cărui membri au fost schimbaţi de Liviu Pop în sensul USL-izării consiliului) declară că NU a plagiat, dar Universitatea Bucureşti, unde a susţinut Ponta teza de doctorat, apreciază că DA. Dar niciuna dintre comisii nu şi-a făcut publică decizia încă, aşa că „Dr. Scrat” refuză deocamdată să comenteze ceva.

Alte trăsnăi? Taxa de vot pentru romanii din diaspora. Românii din străinătate au protestat deja. Doar criminalii şi debilii mintali, teoretic, nu au voie să voteze. De ce să nu aibă acest drept românii din Basarabia ori cei care trăiesc în străinătate? Au făcut mai multe pentru România decât guvernul Ponta şi Antonescu. Lui Ponta şi lui Antonescu nu li s-a retras dreptul de vot, chiar dacă au fost pe punctul să distrugă România democratică în doar câteva zile.

Pentru raportul MCV foarte dur de acum cine e de vină? Cine oare? „Dictatorul” Băse! Ponta a declarat azi că raportul MCV reflectă situaţia reală din justiţie, desemnând şi responsabilii pentru aceasta: "O justiţie şi un sistem anticorupţie care timp de patru ani, 11 luni şi o săptămână s-a aflat până la urmă într-o stare de care responsabil trebuie să fie preşedintele Traian Băsescu. " Declaratie Ponta in legatura cu raportul MCV. „Scrat Copy-Paste” continuă să nu-şi asume responsabilitatea pentru dezastre. Şi îşi păstrează surâsul inocent, de scenă, fără să clipească. „The show must go on”!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu