luni, 18 noiembrie 2013

CUM SA AI SUCCESURI IN ESTUL SALBATIC - PREZENTARE



Zi de zi, o lume de tip ”Matrix” ne ține captivi, fericiți și ignoranți, într-o placentă otrăvită, narcotică, ubicuă, împodobită cu cristale Swarovski, străfulgerată de sclipirile ultimelor gadget-uri, luminată de prima/bonusul de Crăciun ori de Paști, animată de jocuri și concursuri TV ori de scandalurile din viața vedetelor.



Aceste provestiri sunt încercări de a sparge placenta otrăvită și de a evada din zona de confort prin inocenţă şi spirit ludic, nonconformism, imaginaţie, simţul umorului (inclusiv hazul de necaz românesc), melancolie şi vise, povești, curaj, credință și dragoste. Puterea ficţiunii transigurează infernul, dar poveștile, visele şi fantasmele nu sunt un simplu refugiu, un mijloc de evaziune, ci și un stimul de acţiune şi de a modela lumea (în stilul ridicol și sublim al lui Don Quijote).



În romanul lui Orwell, ”1984”, Winston privea fascinat un presse-papier de cristal cu coral care îi aducea aminte de lumea trecutului, rătăcită pentru totdeauna. Poate că nu o lume perfectă ca un cristal Swarovski, dar, cel puțin, o lume mai umană. Când agenții l-au arestat, presse-papier-ul lui Winston s-a spart. Eroii povestirilor ne invită să căutăm împreună un ciob din presse-papier-ul de cristal cu coral prin care să întrezărim strălucirea diafană, inocența și tandrețea răvășitoare a acelei lumi pierdute. Și, de ce nu, să o reconstruim.





”Proful, Bingo, satul şi oraşul. O poveste din Estul sălbatic”: Suprasaturat de slujba lui de profesor de istorie într-un liceu din Bucureşti (ignorat de elevi şi de colegi, persecutat de director pe care-l surprinde făcând sex oral chiar cu prietena lui și, totodată, dezamăgit de statusul profesorului în România, mai ales pe timp de criză), Titus îşi dă demisia şi pleacă la ţară, unde îşi avea rădăcinile, ca profesor de gimnaziu. La ţară, liniştea e doar aparentă, provocările nu lipsesc: conflicte interetnice, alcoolism, dotări precare, probleme cu autorităţile/reprezentanţii forţelor de ordine, nebunia şi haosul alegerilor locale. Mai mult, satul e cuprins de febra jocului de Bingo, oficiat solemn de popa Chivu, la care toţi sunt obligaţi să joace, iar lipsa biletului este sancţionată dur de poliţistul nea Bebe. Singurele persoane care îi oferă lui Titus dragoste şi îl motivează sunt bunicul şi Ana, instructoarea de dans de la şcoală. Dar pentru cât timp?



Paradisul infestat de gândaci, iadul criogenat şi... deadline-ul”: Sub presiunea deadline-ului pentru un raport, Mari abandonează treburile casnice şi lasă farfuriile murdare să se adune în chiuvetă până când acestea cresc ca vrejul de fasole uriaş al lui Jack până în paradis şi îl infestează de gândaci, astfel încât paradisul nu mai oferă condiţii decente pentru martirii ultimelor revoluţii de pe glob, iar aceştia bântuie plajele din Hawaii, speriind turiștii. Va fi capabilă Mari să cureţe paradisul de gândaci? Şi, mai ales, va reuşi să respecte deadline-ul la proiect? Bugetul  paradisului nu permite o dezinsecţie clasică în astfel de vremuri de austeritate. În încercările ei, Mari va străbate iadul criogenat (pe timp de criză, din lipsă de fonduri) şi Olimpul grecesc cuprins de febra revoltelor anti-Zeus (combinaţie de ”Primăvara arabă” şi mişcarea ”Occupy”, din păcate, ca de obicei, o revoluţie furată). O vor ajuta personaje mitologice precum Prometeu şi Pegas, dar şi figuri surprinzătoare precum cântăreţul din fluier din Hamelin (pedofil, drogat şi figurant ca o divă) ori Lady Gaga.



”Lady Hannah” este povestea unei fetiţe-vedete, fotomodel, Miss București, cu o colecţie impresionantă de păpuşi Barbie. În ambiţia sa, mama nu ezită să o pună la cure severe, să-i reducă aproape la zero activităţile din afara lumii modei şi a show-biz-ului şi chiar să recurgă la mamoplastie pentru a-i asigura un avantaj la concursul Miss România. În schimb, Hannah ar prefera să petreacă mai mult timp cu bunicul și prietenii ei, să mănânce câte o bomboană ”Raffaello”, să se joace cu jucăriile interzise/neadecvate (păpuşa Velma, presse-papier-ul de cristal cu fulgi de nea), să viseze aventuri în locuri exotice, împreună cu Velma și echipa lui Scooby Doo sau să evadeze pe Gliese, planeta unde o așteaptă o floare de cactus de un albastru neverosimil ca s-o îngrijească și s-o răsfețe ca pe trandafirul Micului Prinț. Pe măsură ce se apropie concursul, deși este foarte bine pregătită, iar mama ei o supraveghează non-stop, Hannah are coșmaruri că depășește în mod constant standardele de greutate, dar un coleg, Victor, o ajută se dezlege misterul celor 21 de grame suplimentare. Concursul Miss România, desfășurat la Marriott și prezentat de inegalabilele vedete Capatos şi Oana Zăvoranu, va aduce multe surprize.



Odiseea unui brad imperial” ne spune istoria unui pom de Crăciun al cărui cost de transport (prin curier) a fost de trei ori mai mare decât prețul bradului, achitat online cu cardul prin ofertă Zumzi. Citind povestea, veți afla cum au decurs tentativele de recuperare a banilor și ce rol a jucat comerciantul... Spectrul cu ”smiling face” (o fantomă, de altfel, foarte prietenoasă, care nu a ezitat să comunice și să se implice, deși nu venise încă Halloween-ul).



Obama doar latră, nu mușcă” este povestea haitei de câini vagabonzi de la școala de muzică a lui Alex, un băiat în clasa a cincea din București. Dacă a fi mușcat de un câine vagabond este o experiență familiară oricărui bucureștean, în acest caz, intervin personaje marcante, de calibru mondial: Obama, Michelle și Al Gore, membri ai haitei de la școala de muzică. Veți descoperi, cu această ocazie, detalii picante despre Michelle și Obama și veți afla ce atitudine trebuie să adoptați dacă vă intersectați întâmplător cu Al Gore sau Obama.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu