marți, 2 iunie 2015

Mami, jur pe pizza că am mâncat supa de la tine! Greva foamei: zilele 13-14 și perioada de recuperare



Ca să o liniștesc pe maică-mea, vineri la prânz, în a treișpea zi de greva foamei, iau taxiul și mă duc la doctor. Liniștitor, într-adevăr: un pic de hiperglicemie, 125 mg/dl (evident, de la supradoza de miere de salcâm, dar altfel nu puteam minimiza slăbirea, asigura un minim de calorii și avea un minim de energie). Apoi, puls mărit (și când eram însărcinată era în jur de 140) și puțină hipertensiune (15/10), mult sub performanțele înregistrate la birou, în cercetare de piață, 17-18 maxima, luni la rând (când mă aflam într-un fel de comă fizică și psihică și nu mai eram capabilă nici să clipesc), apoi se regla singură, revenind la normal. Nu-i nimic, e totul sub control, voi merge din nou la doctor pentru analize și a verifica tensiunea și glicemia, am reușit măcar să reduc slăbirea la 4 kile. Spre deosebire de Beyonce (de care mi-e milă). Nu am mai perceput, oricum, senzația de foame din seara primei zile de greva foamei: eram full de la a unșpea limonadă.
A, și interesant, am mai făcut foamea cândva, în vremea liceului, când am primit drept premiu pentru rezultatele la o olimpiadă națională o excursie în străinătate. La Paris! Eram cazată într-o familie de francezi care îmi ofereau următorul meniu zilnic: o frunză de salată dimineața, o frunză de salată la prânz, o frunză de salată seara. Ce abundență și diversitate! Ca-n povestea cu sarmalele lui Bulă de luni până duminică sau a mea cu ”cașcaval, cașcaval” și ”cartofi, cartofi” (și a lui fii-miu... mare maestru și recordman la cartofi prăjiți). Ar fi trebuit să fiu cel puțin dimineața entuziastă, dacă nu și la masa de seară, dar nu puteam. Eu (obișnuită să fiu îndopată de la aperitiv (șuncă, ouă și cașcaval, desigur) la desert), aveam dureri groaznice de stomac și mă urcam pe pereți de foame, așa că, îndată ce scăpam de sub supravegherea gazdelor, evadam de acasă, fugeam la o brutărie, cumpăram repede o franzelă și o înfulecam pe furiș, la budă, aproape nemestecată, cu bale la gură și tremurând ca să nu fiu surprinsă. Culmea, francezii nu făceau discriminare cu mine, pur și simplu ăsta ea meniul lor și... păreau să se sature. ”La Paris totul e ca un vis”.
Sâmbătă dimineața, cum dorm tot puțin și prost (chiar cu somnifere) și tot nu obțin cearcănele convingătoare ale învățătoarei Cristiana Anghel în greva foamei, în timp ce maică-mea mă bombardează, slavă Domnului, nu cu bombe-butoi, ci cu SMS-uri și telefoane (interesându-se inclusiv ce să pună la supa pe care o voi testa duminică, în ziua în care închei greva foamei), dau pe gâr o limonadă cu trei linguri de miere și încerc să-mi adun ultima fărâmă de energie pentru a putea înregistra mesajul final (video pe youtube). Ah, dacă aș putea fi la fel de entuziastă ca atunci când lucram în cercetare de piață full-time, aveam cheratită herpetică (ochii aproape complet încețoșați) și, total surprinzător pentru România și pentru mine, am primit... concediu medical (primul și ultimul, cred)! Cât am savurat concediul! Ba chiar, unul dintre șefi, mi-a sporit entuziasmul când mi-a comunicat, pe un tonul lui Geoană când credea că a câștigat alegerile (”E, e, am câștigat, am câștigat!”), că și bunica lui a avut cheratită herpetică și a orbit. Aș vrea să-mi regăsesc entuziasmul de atunci. Din fericire, m-a ajutat băiatul meu, Alex, venit, în sfârșit, în vizită la mine (îl las la mama în timpul săptămânii, pe parcursul anului școlar, iar acum, în săptămânile de greva foamei, l-am încredințat mamei și în weekend, de-abia puteam avea grijă de mine și de mâțe). Alex face un pic curat (cu mătura, până și la mâțe în tăvița cu nisip), apoi, la rugămintea mea, se apucă să mă filmeze pe mine. Iese ceva ușor mișcat, cu mine din când în când decapitată (dar, desigur, ă, adică probabil, mai bine așa decât să mă decapiteze Statul Islamic), iar mâțele intervin și ele în cadru (sper că pentru autenticitate, pot depune și ele mărturie oricând). La sfârșit, mă simt mândră de fiul meu (e și salvator de mâțe și ”patriot” de când l-am plătit cu o găleată aripioare crocante de la KFC ca să protesteze la ”Uniți Salvăm Roșia Montana”).
Imediat după filmare, mă apucă o criză de ficat, cea mai puternică din viața mea, și mă zvârcolesc de durere (aș urla, dar nu mai am putere). Alex asistă și el. Brusc, mă simt precum Promy (titanul Prometeu, eroul meu și prietenul meu) în lanțuri pe Elbrus, în ger și jeg, spintecat de piroane și cu ficatul sfârtecat de bestia de vultur. E într-o stare avansată de descompunere (legumă putrezită, sucită și răsucită în continuu de viscol și de ciocul necruțător al vulturului) și, deodată, îl vizitează băiatul său, Deucalion. Durează un milion de ani doar să înțeleagă că a sosit fiul lui să-l vadă și tot atât ca să se adune un pic și să-l avertizeze că va veni potopul. Cu ultimele puteri, reușește să șoptească ”vine potopul”. Suferința tatălui lui și perspectivele de... viitor îl afectează și-l revoltă pe Deucalion, dar, în același timp, îi sporesc dragostea față de tatăl său și față de oameni și întăresc focul sacru din el. Deucalion preia focul sacru de la tatăl său, supraviețuiește potopului și reia proiectul civilizațional al tatălui său. Se pare că nici potopul nu poate stinge focul sacru. Sunt fericită și binecuvântată să mă doară ficatul (al meu, al lui Promy și al lumii întregi) și să-i predau, la rândul meu, focul sacru lui Alex.
Dumincă la prânz, în prima zi de după greva foamei, îi comunic și maică-mii trăirile mele și înțelege parcă numai că... mă doare ficatul și n-am mâncat supa de la ea (deocamdată). După-amiaza, îngrijorată de maică-mea și hotărâtă să-i fac pe plac, testez supa (cu morcovi). Beau o gură-două, apoi încerc morcovii fierți... doar că am uitat să mestec și, încă și mai mult, să înghit. Trebuie să mă limitez, oricum, la porții foarte mici (legume/fructe consumate separat, încet-încet). În cele din urmă, reușesc să mestec și să înghit 3-4 felii de morcov. Mami, îți jur, am mâncat supa! Jur pe bere, pizza și crenvurști în covrig. Seara, testez și spanac fiert (mai moale și mai ușor de mestecat/înghițit). Ficatul și stomacul nu prea fac față, dar le stimulez activitatea cu medicamente specifice. Încep și migrenele (sunt obișnuită). Oricum, totul e mult mai bine decât mă așteptam. De luni încolo, continui cu legume/fructe toată săptămâna (așa cum am procedat în săptămâna de pregătire înainte de greva foamei), păstrând, în același timp, în meniu limonadele cu sirop de arțar (înlocuiesc mierea cu siropul că am hiperglicemie) și reducând gradual doza de sirop. Cât de curând, ”cartofi, cartofi”... Și când m-oi răzbuna cu o pizza (cu sau fără bon de șpagă), o bere și crenvurști în covrig! Vai de mine, abia m-am purificat (ă, vroiam să zic, m-am detoxificat) și păcătuiesc iar?

 În rest, je suis encore syrienne. Sper că și voi.

Când aveți câteva secunde libere, vă rog să-mi SEMNAȚI PETIȚIA pentru stoparea crimelor împotriva umanității în Siria la acest link (durează doar câteva secunde):
https://secure.avaaz.org/en/petition/Syria_UN_EU_United_States_of_America_Romania_Russia_Iran_Stop_the_crimes_against_humanity/?oXkwsib

Mulțumesc pentru susținere!

Stay human... and alive!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu