sâmbătă, 20 iunie 2020

Pariul pe iubire 8. Câinii de teroriști din blocade




În zonele sub blocade condițiile sunt moderne și sublime, dar lipsesc cu desăvârșire, la fel ca prezența și ajutorul ONU (O,NU, united nothings), o instituție-fantomă pe care Ile încă o mai cheamă în ajutor din reflex, la fel ca pe Obama sau fostul ei șef-fantomă. O,NU o să vină la fel ca americanii pe care îi așteptau bunicii lui Ile la instalarea comunismului. Ori cum a așteptat Ile cândva un număr de dosar de la Parchet ori un bilet la telecabina din Bușteni (la o coadă comunistă ori ca la vot în diaspora în 2014 și 2019).
La Al Rukban de pildă sunt 45.000 într-o tabără de refugiați (aproape de granița cu Irakul și Iordania) aflată sub blocadă a regimului de aproape un an. Activiștii o numesc ”Triunghiul morții”. 7 (inclusiv 5 copii) au murit în ultimele săptămâni (octombrie 2018) din cauza condițiilor mizere din tabără și a lipsei de ajutor medical. De pildă, Thamer Al Oubaid a murit din cauza lipsei medicamentelor. Doctorii de la punctul medical au cerut evacuare acestuia în Iordania, dar nu i s-a permis intrarea. S-au confruntat și cu puternice furtuni de nisip. Nu este apă, nici mâncare sau medicamente. Poluarea apelor, temperaturile înalte, depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor și acumularea gunoaielor au crescut problemele de sănătate. Diareea și infecțiile respiratorii reprezintă o problemă curentă.
Un punct medical ONU e adesea închis așa că asistentele ajută oamenii cum pot. În cazul în care lucrează, medicii operează cu cuțitul de bucătărie, la lumina telefonului mobil (dacă reușesc să-l încarce că nu e curent), invidiind confortul și dotările din epoca de piatră. Unii trăiesc în tabără de ani de zile. Ei vor trecere sigură către nord-vestul opoziției. Regimul încă nu a aprobat și spune că tabăra trebuie curățată de rebelii de aici. Dar rezidenții spun că regimul folosește asediul pentru a-i forța să accepte reconcilierea și pentru a recruta bărbații în armată. Au de ce se teme căci oamenii recrutați sunt duși în lanțuri în armată ca bădița Vasile luat cu arcanul în ”Amintiri din Copilărie”. Convoaiele umanitare O,NU au fost întârziate de regim și n-au ajuns deocamdată. Când apar în sfârșit după jde mii de ani, convoaiele aduc ajutoare (mâncare, făină, apă, truse de igienă, medicamente și echipamente medicale) doar pentru scurt timp. Oamenii au nevoie de ajutoare și de evacuare sigură. Ba nu, merită să dispară cu toții teroriștii ăștia ticăloși.
Atât regimul, cât și Iordania împiedică accesul la ajutoare. Regimul a transformat zona într-una sub asediu. A lăsat doar Crucea Roșie să intre, dar de prea puține ori și cu prea puține ajutoare. Iordania blochează și ea accesul, ducând la livrarea insuficientă și doar sporadică a ajutoarelor. Liderii taberei de refugiați și regimul sirian au discutat pentru livrarea ajutoarelor umanitare și trimiterea cazurilor medicale grave la Damasc, dar nu au reușit mare lucru. Regimul a tăiat drumul Bagdad – Damasc, singurul care ducea în tabără.
Iată ce spune Emad, un rezident în raportul Rețelei Siriene pentru Drepturile Omului (RSDO) de pe 14 noiembrie 2018: ”Situația a început să se înrăutățească progresiv de la începutul anului. Totul este puțin – medicamente sau mâncare. Regimul a impus o blocadă de la începutul lui octombrie și a mărit taxele pe mâncare și prețurile sunt alarmante. Sunt 12.000 de familii care trăiesc aici în condiții mizere. Suntem într-o închisoare în deșert fără mâncare și medicamente. Bolile sunt gata să se răspândească. Nu avem nici un dispozitiv de drenaj, nu putem să gestionăm adecvat gunoiul. Copiii și bătrânii suferă de atacuri de astm din cauza condițiilor din deșert”.
Iar Alaa mărturisește în același raport al RSDO: ”Nu există oportunități de lucru în tabără pentru că trăim într-o mare închisoare. Lucrez de dimineața până seara ca păstor, lucru de care nu știu nimic și vin cu bani cu care să cumpăr două sacoșe de pâine.” ”Soția a dat naștere întâiului născut și povara a devenit mai mare, căci am nevoie de lapte pentru bebeluș și de scutece în fiecare zi. Trăiesc într-o frică permanentă că fiul meu s-ar putea îmbolnăvi pentru că aici nu sunt doctori, spitale”. ”Sunt într-o capcană. Toate zonele din jurul taberei sunt ale regimului de unde am fugit. Nu pot pleca din tabără pentru că mi-e frică să nu fiu arestat și nu pot trece granița pentru că e închisă”.
Shurki, asistent medical, spune (în același raport) că nu a mai primit ajutoare medicale de nouă luni. Cumpără unele medicamente de la traficanți la prețuri foarte mari. ”Leșinurile de foame au devenit ceva cotidian. Vedem cazuri de oboseală și amețeală de la foame din cauza foamei în fiecare zi. Mii vor muri de foame și boli dacă blocada va continua în săptămânile următoare”.
În martie și aprilie, peste 7.000 se refugiază din nou, când nu mai suportă condițiile, către patru adăposturi colective din Homs oferite de regim, unde condițiile nu sunt neapărat mai bune și există riscul arestării în ciuda acordurilor de reconcilire operate de regim.

***

Altă blocadă e la Hajin unde Coaliția internațională condusă de Statele Unite împreună cu Forțele Democrate Siriene atacă Statul Islamic. Aici sunt circa 6.000 de civili în pericol. Și aici au fost bombardate unități vitale pentru populație cum ar fi spitalele. Au fost și numeroase masacre. Magazinele (inclusiv farmaciile) sunt închise sau aproape goale, iar prețurile au crescut halucinant: făina de la 100 de lire la 1.000, zahărul de la 500 de lire la 7.000 de lire, uleiul de la 500 de lire la 1.100 de lire. Iată ce spune un localnic, Abu Ahmad: ”familia mea nu mai are pâine de trei zile, magazinele sunt goale și farmaciile sunt închise. Este un singur spital care nu funcționează. Bombardamentul Coaliției nu se oprește niciodată, nici avioane, artilerie sau rachete, în special dimineața și noaptea. Tatăl meu mi-a spus că au încercat să fugă din oraș, dar cei de la Statul Islamic le-au spus că nu pot pleca pentru că nu există evacuare sigură și că lunetiștii de la Forțele Democrate Siriene sunt împrăștiați pe tot drumul.” Mai mult, Statul Islamic folosește populația ca scuturi umane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu