duminică, 30 iunie 2013

SALVAȚI ”COROLA DE MINUNI” A VAMEI DE GAZELE DE ȘIST!



Eu nu strivesc corola de minuni a lumii / și nu ucid / cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc / în calea mea / în flori, în ochi, pe buze ori morminte” (Blaga)

Vama, cum am mai spus de atâtea ori, e pentru mine un spațiu sacru, Zona sau Solaris (din filmele lui Tarkovski). Aici se află și Camera din Zonă, punctul cel mai sacru, locul în care toate visele se împlinesc, Centrul, Casa lui Dumnezeu - golfulețul de lângă Cherhana, înainte de drumul spre 2 Mai, unde vin cu cortul vară de vară. Aici mă simt cu adevărat Acasă. Aici am găsit libertate, deschidere totală, tinerețe, frumusețe, viață, dragoste, poezie, mister. Liniștea binecuvântată a nopților înstelate și lumina aurorală a Învierii. Aici poți experimenta paradisul direct. Un paradis concret, autentic, unde oricine poate avea acces, numai să ajungă în acest loc (cu sau fără o ”Călăuză”) și să creadă. Și nu sunt multe locuri sacre atât de accesibile pe pământ. Dacă nu mă credeți, vă rog, căutați Shangri-La! Oricum, ca să vezi raportul paradis/infern nu trebuie să faci calcule complicate, e suficient să arunci o privire în jurul vostru. Și aici cu siguranță îți iese socoteala aia nenorocită de ”2+2=4”. Și poți respira în voie. O sursă inestimabilă de aer! În Camera din Zona noastră intri simplu, pe ușa de la Cherhana: o ușă înfiptă direct în pământ, întotdeauna deschisă, în aer liber, fără pereți care să o susțină. Aici nu există Ziduri. Totul e deschis. Neconvențional. Și nu există restricții. Frumos, nu? Dar toată frumusețea asta înseamnă și vulnerabilitate. Paradisul poate fi oricând aruncat în aer.



Mă bate gândul să ridic Ziduri numai când văd cocalari, pițipoance, perverși, tot soiul de lume care nu respectă spiritul locului. E, ei nu înțeleg, dar cel puțin nu distrug complet. Și poate o să vină alții care or să înțeleagă. Dar când e vorba nu doar să pervertească spiritul, ci să arunce paradisul în aer, aș înălța Ziduri inexpugnabile, să nu se mai apropie nimeni. O formă de a-l arunca în aer: simplu, exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice. O decizie politică, bineînțeles. Totul e politic. Ăsta-i sistemul. Pardon, ”șistemul”. Anul trecut, Ponta era contra, considerase concesiunile către Chevorn drept un motiv de demitere a Guvernului Ungureanu și impusese un moratoriu asupra explorării gazelor de şist în mai 2012 ( atitudine Ponta - explorare gaze de șist 2012 ), iar acum e pro: "Explorare, da. După confirmarea existenței sau inexistenței resurselor de gaz (aproximativ 5 ani) vom lua o decizie finală care presupune da, exploatăm gaze de sist, cu respectarea tuturor standardelor europene și mondiale de protecția mediului" ( declarație Ponta - explorare gaze de șist 2013 ). Ministrul Mediului, Rovana Plumb a dat aviz favorabil prospectării (doi ani) și explorării (cinci ani) gazelor de șist la Bârlad, Costinești, Adamclisi și Vama Veche, iar apoi, după circa 7 ani poate începe exploatarea. S-au organizat și referendumuri locale pentru a se lua o decizie în problema exploatării gazelor de șist. În Vamă referendumul a fost invalidat din lipsă de cvorum, dar în Costinești, deși referendumul a fost validat (cu prezența de 50,7%) și cu un rezultat clar anti-exploatare (aproape 95% anti), Ministerul Mediului a nesocotit voința democratică a cetățenilor și a dat aviz favorabil prospectării și explorării. Parcă e prima oară când încalcă USL constituția...





Nu gazele de șist în sine sunt nocive, ci metoda de exploatare a lor. Fracturarea hidraulică presupune forajul săpat vertical și apoi orizontal la adâncimi mari (până la 3-6 km) și injectarea în roci a unui amestec de apă, nisip și substanțe chimice (vreo 750, a spus chiar ministrul), la presiuni mari. În faza de prospectare și explorare se folosesc metodele tradiționale, fără impact asupra mediului, dar în faza de exploatare utilizarea metodei fracturării hidraulice poate conduce la poluarea apei (dacă sondele de foraj nu sunt bine cimentate), la cutremure (mai ales dacă se forează în apropierea unei falii), reducerea resurselor de apă (pentru că această tehnologie necesită consumul unor cantități foarte mari de apă), depozitarea dificilă și riscantă a apei reziduale (rezultate în urma fracturării și care conține substanțe radioactive), accelerarea schimbărilor climatice etc. Un preț cam scump pentru independența energetică și cu efecte pe termen mediu și lung! Sigur, în timpul explorării, pot apărea alte metode de exploatare, mai prietenoase cu mediul. De exemplu, chiar și în cazul fracturării hidraulice, în locul celor 750 de substanțe chimice periculoase (pe care le recunoaște și ministrul Mediului), s-ar putea utiliza amidonul, declară Rovana Plumb: ”În fracturarea hidraulică se folosesc 750 de substanţe chimice periculoase. Deja, una dintre tehnologii foloseşte înlocuirea substanţelor cu amidonul care nu reprezintă niciun fel de risc” ( declarație Rovana Plumb ).





Uniunea Europeană lasă statele membre să decidă fiecare pentru sine, Van Rompuy a declarat recent că ”Gazul de şist poate deveni parte a mixului energetic pentru unele state UE” ( declarație Van Rompuy, Președinte PE ),deci se acceptă includerea gazului de șist ca alternativă energetică, pentru diversificarea surselor. Franța și Bulgaria au interzis deja metoda, Danemarca, Olanda, Cehia, Irlanda și unele landuri germane au instituit moratorii, iar în Marea Britanie au fost suspendate lucrări de exploatare în urma unor cutremure apărute la Blackpool. În SUA, unele state precum Vermont au interzis exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice, iar altele (Virginia, New Jersey, Ohio, New York, Pennysilvania) au impus moratorii.





Simpla idee că paradisul ar putea dispărea (și chiar poate) mă îngrozește. Dar nu e mare lucru să găsim altul, nu trebuie să-l căutăm pe alte planete: sunt pe toate străzile, am și eu unul la colț, la minimarket. La mall, la Senzaționescu, la Gigi, la vrăjitoarele Melisa și Vanessa, la Muzeul de Artă Modernă din Teheran (îngerași cu hijab), la festivități comuniste coreene etc. Peste tot e paradisul. Infernul nu există. ”Oficial ne merge bine”.

Sincer, mi-e milă de tine, Doamne. Tu te-ai sacrificat pe Tine. Ne-ai oferit totul. Totul! Inclusiv locuri binecuvântate și luminate ca Zona/Solaris/Vama Veche, iar noi punem bombe, raze X sau... îți otrăvim paradisul cu gaze de șist și facem marea să clocotească. Transformăm paradisul în infern. Tu creezi, noi facem praf. Tu ne dăruiești Învierea, iar noi îți oferim degradarea și moartea. Tu ne dai dragoste, iar noi îți răspundem cu ură. Nici nu știm să primim dragostea Ta și fericirea, darămite să oferim. Nu înțelegem. Dar, dacă nu înțelegem, măcar să nu distrugem. Și pentru cine ai creat paradisul? Pentru Tine? Îți trebuia Ție personal să-ți petreci vacanțele? Care vacanțe? De maxim o fracțiune de secundă o dată la un milion de ani, vacanțele în care e liniște, nu auzi urletul de durere de pe pământ, multiplicat (deocamdată) de șapte miliarde de ori (să nu ne gândim mai departe)!? Poate că de acum te vei duce pe altă planetă mai prietenoasă. Sau poate vei opta pentru un paradis convențional, comercial și/sau ideologizat. Ai de unde alege. La fel ca și noi.




Eu una, indiferent dacă marea va fi neagră precum pucioasa și va fierbe, iar plaja va fi invadată de cadavre de delfini și pescăruși, peste leșurile lor putrezite eu voi pune cortul vară de vară, lângă ușa ”Camerei”, de lângă Cherhana, de-ar fora și sub nasul meu. Și niciun tsunami nu va lua cortul meu! Nu o să arunc bombe ca să apăr Vama-Zonă, nici n-o să pun Ziduri, altminteri aș anula chiar esența ei. Ăsta e spiritul ei. Liber, deschis, fără Ziduri. Aici ”the Wall” nu mai funcționează, nu mai suntem cărămizi în Zid, e o altă lume. Mi-e groază că ar putea să dispară. Fără Vama-Zonă ne-am putea sufoca. Nu trebuie să o lăsăm să dispară. E păcat. Să nu lăsăm să se distrugă ”un spațiu al sufletului”, cum a spus inspirat un participant la o dezbatere pe tema gazelor de șist de la Realitatea TV. Trebuie să facem ceva, în spiritul locului, bineînțeles, scopul nu scuză mijloacele. Noi, oamenii. Politicieni, companii, ONG-uri, experți/cercetători și oameni obișnuiți. Împreună. Chiar noi trebuie să avem grijă de paradis. Să protejăm Zona, să salvăm împreună ”corola de minuni a lumii”!



SEMNATI PETIȚIA! SPUNE NU FRACTURARII HIDRAULICE IN ROMANIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu