joi, 17 decembrie 2015

Străpunsă de șrapnel, Luna se prăbușește pe pământul sfârtecat de cratere selenare




Negocierile de pace între regimul sirian și opoziție ar trebui să înceapă în ianuarie anul viitor. Viitor? Ce înseamnă cuvântul ăsta? Care viitor? Mulți sirieni nu pot concepe alt viitor decât sub invazia bombelor-butoi, cu 50 de cutremure pe zi, dărâmați prin dărâmături, de foame sau mizerie ori răpiți/arestați, violați și torturați până la moarte. Se bucură că, în absența curentului electric, nu dispun de televizor sau internet și, astfel, scapă măcar de propaganda obscenă și necomestibilă (oricât ar fi de înfometați) și de comentariile nesfârșite și sterile ale analiștilor. Cum răspunde în prezent Planeta Pământ la chemarea Planetei Siria? Pentru a reduce diviziunile între ruși și americani și a avansa în procesul de pace sirian, John Kerry s-a întâlnit cu Țarul la Moscova și au căzut de acord că ”nimeni nu trebuie să aleagă între un dictator și teroriști” și că atât Rusia, cât și Statele Unite sunt hotărâte să distrugă Statul Islamic. Uau, Țarul aprobă asta, doar n-o fi el vreun terorist sau dictator sau vreun simpatizant al acestora. Dacă are cineva dubii, să precizăm: Țarul este un democrat caritabil, un spirit creștin și pacifist... care luptă cu terorismul și merită Premiul Nobel pentru Pace. Din păcate, Rusia și Statele Unite nu împărtășesc (oficial) pozițiile privind soarta teroristului-șef și viziunea asupra viitorului Siriei. Statele Unite cer eliminarea teroristului-șef înainte de încetarea focului și demararea negocierilor între regim și opoziție. La rândul ei, Rusia solicită insistent lista completă de grupări teroriste din Siria, precum și numele formațiunilor de opoziție care vor participa la discuții. Păi, se pare că pe lista teroriștilor nu au rămas decât Statul Islamic și probabil al-Nusra (dacă nu se detașează de al-Qaida) însă, oricum, aceasta ar trebui să debuteze chiar cu regimul Țarului și regimul sirian. Comparativ cu aceste regimuri, până și Statul Islamic pare fecioară preacurată.  
Între timp, Arabia Saudită a încercat să unifice opoziția siriană printr-o întâlnire la Riad, pentru conturarea unei platforme comune. Dar, mai mult sau mai puțin surprinzător, unii activiști (seculari) și unele grupări kurde importante nu au fost invitați (acestea din urmă sunt acuzate de unii rebeli de colaborare cu regimul), în timp ce islamiștii (inclusiv Ahrar al-Sham, ai cărui fondatori au legături cu al-Qaida și care, de altfel, au criticat absența al-Nusra, afiliată al-Qaida, de la conferință!) au fost prezenți. Opoziția cere, în continuare, debarcarea teroristului-șef odată cu instalarea guvernului de tranziție. Coaliția Națională (opoziția politică siriană, susținută de Occident) dorește aplicarea Geneva Communiqué, un guvern de uniune națională de tranziție, însă fără talibanul-șef. Opoziția tolerată de regim (deși membrii ei au fost hărțuiți și arestați), Comitetul de Coordonare Națională pentru Schimbare Democratică, solicită doar negocieri pentru o tranziție pașnică. Totuși, în documentul final elaborat de opoziție, se acceptă negocieri de pace cu regimul, dar numai cu condiția eliminării teroristului-șef. În același timp, se cer eliberarea prizonierilor opozanți ai regimului, încetarea bombardamentelor și a blocadelor și oferirea de ajutor umanitar.
Un aliat-cheie al regimului și un actor regional influent, Iranul, a început să-și retragă luptătorii de elită din campania coordonată de Rusia în Siria. Acest eveniment sugerează o fisură între cei doi aliați. După moartea unor ofițeri de top, Iranul își ia înapoi o parte importantă din Gărzile Revoluționare. Conform unor experți ca ministrul apărării din Israel, Moshe Ya’alon, campania de recuperare a Idlibului, în termen de trei luni, a eșuat din cauza incompetenței  și a slăbiciunii armatei siriene, precum și a lipsei de determinare în cadrul Gărzilor Revoluționare iraniene (peste 7.000 de luptători în octombrie, sub o mie în decembrie). Ar fi bine ca toate acestea să însemne un pas înainte spre detașarea de regimul sirian și de teroristul-șef. Până și Rusia înclină tot mai mult spre acest lucru, deși continuă să susțină regimul și să bombardeze rebelii (nu Statul Islamic). La rândul său, teroristul-șef  sirian se anunță pregătit să negocieze cu opoziția, dar nu cu teroriștii. De fapt, opoziția e teroristă, cum să negociezi cu ea... altfel decât prin răpiri/arestări, violuri și torturi până la moarte, atacuri chimice, bombe-butoi și blocadele foamei? Toate acestea înseamnă comportament civic și patriotic din partea regimului. ”Cine nu e cu noi e împotriva noastră”. Și numai Statul Islamic e de vină, logic, nu? Să-l ștergem de pe fața pământului. Asap, I’m doing my best.  

Chiar așa, I’m doing my best: în lupta cu Statul Islamic, Țarul își mai flexează o dată mușchii (dezveliți și în alte poze de profil/campanie foarte sexy), aruncând rachete de croazieră din Marea Mediterană, de pe un submarin silențios, nedetectabil, deși atacurile aeriene erau suficiente. Să ne aducem aminte, au mai propulsat spectacular, demonstrativ asemenea rachete și din Marea Caspică și, recent, au introdus bombardierul Tu-160 Blackjack și se trimit noile modele de tancuri T90, cu un sistem defensiv avansat pentru a răspunde eventualelor rachete anti-tanc ale rebelilor). Pentru a arăta progresele modernizării armatei ruse și a-l impresiona pe Obama? Degeaba, acesta se uită și nu vede. Cel mai fantomă președinte și cea mai neinfluentă persoană de pe planetă. Soft politics. Yes, I can’t.  Și a trecut vremea surprizelor. S-a obișnuit cu ele. Va apela, în cel mai fericit caz, la 2-3 Supermen care pot spulbera Statul Islamic, regimul sirian și cel rus dintr-o suflare. În timp ce Obama își numără zilele de mandat (sperând să scape odată), masacrele Țarului și ale regimului sirian continuă: potrivit datelor Syrian Obersavtory for Human Rights, au fost uciși 353 civili și circa o mie răniți de bombardamentele Rusiei și ale regimului în numai două săptămâni, după intensificarea atacurilor aeriene.

Acțiunea câtorva Supermen trainuiți de autorități pentru a lupta împotriva Statului Islamic nu a prea convins publicul american. Conform unui sondaj de opinie CNN/ORC recent (din noiembrie), 60% din americani nu sunt de acord cu modul în care Obama gestionează problema terorismului (procentaj în creștere față de valul precedent). Totodată, două treimi dintre respondenți dezaprobă modul în care liderul de la Casa Albă abordează problema Statul Islamic. Se înregistrează și o schimbare majoră a opiniei referitoare la lupta cu Statul Islamic: 53% din respondenţi afirmă că SUA ar trebui să trimită trupe terestre pentru a se confrunta pe teren cu această grupare teroristă. După atacul jihadist din California, Obama a încercat să calmeze spiritele, criticându-i pe republicanii care demonizează musulmanii și refugiații (Ben Carson, Donald Trump și mulți alții) și reiterând pașii deja stabiliți în lupta cu terorismul. Ce, trebuie să repete și acum că nu are nicio strategie? Ce nu-nțelegeți? Nu știe toată lumea, inclusiv Statul Islamic care l-a felicitat pentru acest lucru, acordându-i titlul de ”idiot ratat, lipsit de soluții”?
Iar Statul Islamic găsește noi adepți, până și în România, precum Jean de la Craiova, ă, pardon, ”Omar” de la Craiova. Jihadistul ”Omar” (un puști de 17 ani din Craiova) provine dintr-o familie cu probleme (mama divorțată, tatăl în penitenciar). Tatăl a intrat în conflict cu fiul pe motiv de trecere la religia musulmană: a ajuns să-l renege, astfel că băiatul s-a mutat la bunici (mai înțelegători, inclusiv în ce privește meniul fără carne de porc). ”Omar” și-a schimbat religia cu doi ani în urmă, s-a documentat despre războiul din Siria online, a intrat în contact cu jihadiști pe net, s-a radicalizat, a făcut propagandă pro-Statul Islamic și s-a oferit să fie ”martir”. L-a denunțat chiar mama lui, îngrijorată de comportamentul lui agresiv de acasă. Pe lângă puștii radicalizați (instabili emoțional, impulsivi, teribiliști/imaturi, debusolați ori fără perspective, respinși de familie/societate sau marginalizați, anomici și alienați, care-și exprimă frustrarea violent, de multe ori prin imitație), Statul Islamic ar putea folosi și arme de distrugere în masă în Europa (arme chimice, biologice, radiologice).
Apropo de arme, potrivit unui raport Amnesty International, Statul Islamic folosește arme din 25 de țări (inclusiv România!), multe capturate. Numeroase arme provin din transferuri iresponsabile către Irak. Proasta reglementare, corupția și absența unei supravegheri adecvate au amplificat această problemă. De aceea, este nevoie de embargo asupra armelor trimise către guvernele din Irak și Siria. Conform unui alt studiu IHS, principalele șase surse de venit ale Statului Islamic sunt următoarele:
1. producţia şi traficul de petrol şi gaze,
2. impozitarea activităţilor comerciale în teritoriul pe care îl controlează,
3. confiscarea de terenuri şi proprietăţi,
4. traficul de droguri şi antichităţi,
5. activităţi infracţionale cum ar fi jefuirea băncilor şi răpirile pentru răscumpărare,
6. întreprinderile publice.
Aproape jumătate din venit provine din taxe (ca de exemplu, o taxă de 20% pentru servicii de electricitate sau telefonie mobilă), în timp ce 43% - din traficul de petrol și gaze. Recent, au fost reduse salariile combatanților și crescute taxele pentru electricitate, ceea ce sugerează unele probleme pentru Statul Islamic. În opinia IHS, atacurile asupra câmpurilor petroliere și de gaze, controlate de Statul Islamic, au început să dea rezultate.

Dacă Statul Islamic a început să se confrunte cu o lipsă de resurse, ce să mai vorbim de refugiați!? Absența hranei suficiente și nutritive pentru copiii sirieni refugiați generează probleme de sănătate ireversibile, subliniază reprezentanții ONU, putând afecta grav sistemul imunitar, dezvoltarea creierului și creșterea. Chiar dacă mamele sar peste mese zilnice pentru a-și hrăni copiii (vulnerabili în special în primii trei ani de viață). E bizar să descoperi o mamă siriană care mănâncă trei mese pe zi. Ori un copil sirian. Cine a mai văzut așa ceva? Să-l înregistrăm în Cartea Recordurilor. Sau la sirienii au talent. Anul acesta alocațiile de hrană ale Programului Alimentar Mondial (WFP - ONU) s-au redus la 14 dolari pe lună, iar sute de mii de persoane au rămas descoperite. Uniunea Europeană a acordat un ajutor în octombrie, dar e insuficient. Copiii primesc prăjiturele cu un conținut nutritiv înalt la școală (așa își iau micul dejun și sunt atrași la școală ca la noi cu programul ”cornul și laptele”), însă programul se află la început și trebuie extins. Până și cei de la ONU, în ciuda eforturilor, se simt neputincioși, depășiți de situație: nu pot acoperi nevoile tuturor. Și acordul încheiat între Turcia și UE pentru a stopa fluxul refugiaților, din datele Amnesty International, agravează situația: mulți dintre refugiații care s-au zbătut să ajungă în Europa, în pofida riscurilor și dificultăților, au fost arestați de autoritățile turce, bătuți și unii chiar deportați în Siria și Irak (sute, poate și mii). Să nu se dezobișnuiască poate. Suntem, așadar, complici la abuzuri și deportări. Rușinică, rușinică, rușinică!
Nici în Liban sau Iordania, situația refugiaților nu s-a ameliorat semnificativ. În Liban, refugiații lucrează la negru, cu ziua, la ferme sau în construcții (dacă mai găsesc și mai e sezon), nu și-au plătit chiria de luni de zile și cumpără mâncare pe datorie. Supraviețuiesc doar cu ajutorul fundațiilor. Conform datelor ONU, au ajuns la datorii medii de 850$. Mai mult de trei sferturi cumpără pe datorie. Libanul nu permite construcția taberelor de refugiați: de regulă, trebuie să închirieze o locuință sau un loc de campare. Voucherele de hrană acordate de ONU s-au redus ca număr și ca valoare (de la 30$ la 20$). Dar, surprinzător, de multe ori, vânzătorii și proprietarii caselor/terenurilor au răbdare (titanică). Un fost proprietar de magazin din Siria e uluit că oamenii încă îi dau, deși datoria e imensă. El nu ar fi acceptat asemenea datorii. ”Sunt oameni buni”, își spune. Și și-ar dori ca întreaga Planeta... Siria să fie precum acești proprietari.
În Europa, în țările mult-visate de refugiați ca Germania sau Suedia au avut loc numeroase atacuri asupra taberelor de refugiați. În Suedia s-au înregistrat zeci de atacuri, iar în Germania numărul acestora a crescut de 4 ori anul acesta: 817 (multe dintre ele incendieri, majoritatea atacatorilor rămânând necondamnați). În Statele Unite, situația este și mai gravă: Congresul și candidații la președinție republicanii au susținut închiderea granițelor pentru refugiați, îndeosebi pentru cei musulmani. Obama a reacționat la campania anti-refugiați și anti-musulmani a rățoiului Donald Trump (”Make America Great Again”) trimițând un mesaj unui refugiat sirian acceptat în Michigan: ”Ca soț și tată, nu-mi pot nici măcar imagina pierderea pe care ați îndurat-o. Dvs. și familia dvs. sunteți o inspirație. Știu că marii oameni din Michigan vă vor îmbrățișa cu toată compasiunea și suportul pe care îl meritați. Da, puteți încă să mai produceți o diferență în lume și noi suntem mândri că vă veți urma visurile aici. Bine ați venit în noua dvs. casă. Sunteți o parte din ceea ce face America mare.”
În ultimele zile, sensibilizat de acest caz, actorul Edward Norton s-a alăturat campaniei pro-refugiați. Refugiatul sirian primit în cele din urmă în Michigan, un savant bolnav de cancer care și-a adunat împreună cu băiatul său de 14 ani resturile celor șapte membri ai familiei dintre dărâmături, nu a renunțat la lupta pentru viață (din nou, supraviețuirea nu e viață): “Fiul meu a trebuit să care bucăți din mama și din sora lui afară din casă Avea 14 ani atunci... Nu mai este același. Imediat după ce s-a întâmplat acest lucru, a tot scris ”mami” în agenda sa. (...) Încă mai cred că am o șansă de a produce o diferență în lume. Am aflat azi că voi merge la Troy, Michigan. Nu știu nimic despre el. Sper doar că e sigur și că e un loc unde respectă știința. Vreau să mă întorc la lucru. Vreau să fiu o persoană din nou. Nu vreau ca lumea să creadă că sunt terminat. Sunt încă aici”


Aceștia sunt, într-adevăr, martiri, titani, eroi și îngeri care nu fac doar America mare, ci și întrega planetă. Ar trebui să ne mândrim cu ei și să le urmăm exemplul. Iată și o altă poveste din Siria și o sursă de inspirație pentru noi toți. Qamar (Luna) suferea că trebuise să plece de acasă (din Douma tocmai la țară, pe lângă Damasc). Unul dintre băieți, Khalil (ajuns la FSA), a fost ucis în luptă. Soțul uneia dintre fete a fost arestat (adică a dispărut fără urmă, probabil torturat până la moarte), copila a căutat zadarnic informații despre soțul ei și apoi a venit la ea acasă în stare de șoc, zbătându-se în incertitudine. Altă fată s-a refugiat (din cauza războiului și a potențialei arestări a soțului ei). Soțul lui Qamar a fost lăsat orb și fără picioare în urma unui atac aerian. Toată viața, femeia s-a sacrificat să-și îngrijească soacra bolnavă, să-și crească și să-și educe copiii, să îi ofere suport soțului rănit și mutilat (fizic și psihic). Cu răbdare, demnitate și dragoste, dăruindu-se pe deplin și totuși discret, fără să se plângă. Deși era săracă și nu avea mai mult de câteva legume cultivate din grădină, împărțea puținul avut nu doar cu familia, ci și cu vizitatorii. Într-o seară, în timp ce stătea liniștită în grădină, privind cerul înstelat și imaginându-și că e împreună cu fiul ei pierdut, Khalil, o bucată de șrapnel i-a străpuns inima. Luna s-a prăbușit în abis, dar în câteva clipe s-a înălțat apoi din nou spre cer, lângă fiul ei drag, Khalil. Ușor, ca prin vis, în tăcerea nopții. O tăcere binecuvântată, izbăvitoare care limpezește lumea și aduce pacea. Iar lumina Lunii continuă să se cearnă prin dantela norilor și să învăluie tandru și blând pământul sfârtecat de cratere selenare.  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu