marți, 14 august 2018

Pe când și atacuri chimice ca-n Siria?



În spiritul deschis și democratic tipic autorităților, primăria din București interzice într-o primă etapă (din cauza numărului prea mare de manifestanți anunțați!) protestul diasporei din 10 august. Și Maria Grapini gratulează diaspora înscrisă la protest cu calificativul de ”proști”: ”Fără certificat de prost nu puteţi participa la miting”. Iar la protestul din 10 august jandarmii folosesc după-amiază bastoanele, sprayul cu piper și gazele lacrimogene (după ce unii protestatari forțează intrarea în guvern) și produc peste 20 de răniți. Seara continuă asaltul cu gaze lacrimogene, petarde și tunuri cu apă (din cauza câtorva protestatari violenți), ducând la rănirea a peste 500 sute de persoane (le văd, dar nu le simt căci sunt undeva mai în spate). Sunt răniți inclusiv jurnaliști austrieci (bătuți ca să rămână cu o amintire plăcută din România). Frumos cadou mai ales pentru diaspora care a bătut atâta drum special pentru protest!
Carmen Dan, ministru de interne, nu are niciun regret și nimic să-și reproșeze (decât poate că a mai scăpat cineva întreg). Iar pentru unii analişti, eternii și fascinanții tenebroși, protestul de pe 10 august ne aruncă în plină teorie a conspirației. Astfel, Bogdan Chirieac, fost jurnalist de politică externă, consideră că interesul americanilor a  provocat ciocnirea dintre jandarmi şi protestatari. Colonelul Mircea Dogaru se duce şi mai departe: Piaţa Victoriei a fost un câmp de luptă între „serviciile franco-germano-olandeze şi tabăra americano-rusă“.  Ion Cristoiu, la rândul său, declară: „România este, din nou, victima unui război hibrid, menit să dea jos Guvernul legitim ales al acestei ţări. Nu ştiu unde se vor opri, se vor mulţumi cu un nou Guvern sau va fi dat jos şi Klaus Iohannis.” Știam că agenturili străini e di...vină și protestatarii agenți plătiți (deși pare că numai cu bătăi, gaze lacrimogene și tunuri cu apă).
Și deputatul Cătălin Rădulescu, ”deputatul AKM”, spune că e tentativă de lovitură de stat (știam, veche poveste, logic, nu?) și că are acasă o mitralieră pe care o poate folosi asupra protestatarilor (vai de noi, n-a ajuns intervenția jandarmilor? Se pare că nu, e nevoie de mitraliere ca-n Siria. Sau poate de atacuri chimice tot ca acolo în loc de gaze lacrimogene? Ori să inhalăm vânturile cu arome de parfumuri pariziene ale inorogului Bebe (din tatuajul meu)? Ori să ne intoxicăm toți cu Chanel no. 5, cea mai tare armă chimică decretată și interzisă în UE?).  Însă comisia UE are o reacție dură după mitingul din 10 august: violența nu poate fi o soluție în politică. Rușinică, rușinică, rușinică! Deși știm că nu le e. 
Însă toate ne ambiționează și mai mult să ieșim din nou pe stradă în următoarele zile. Și exemplele din jur ne motivează. Astfel, mă  întâlnesc în metrou cu mătușa unei fete aflate în stare gravă la spital (care își dorește să se facă bine și să meargă iar la proteste), apoi în piață cu o fostă colegă de doctorat de-a mea care s-a întors la manifestații împreună cu soțul ei deși s-a sufocat din cauza gazelor, aproape a leșinat și a căzut, strivită de mulțime.

Dar de ce ne agităm atâta noi, băgăcioșii și nebunii ăștia? Ce-i asta? Altă întrebare cumva? Nu, că ne-am săturat fie de tăcere (a pumnului în gură) ori de minciunele la care sunt masteri-chefi politicienii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu