marți, 1 martie 2022

Vase reparate cu aur. 3. Atacuri nord-vest. ”Suntem lăsați să înfruntăm moartea singuri.” (Waad al-Kateab)

 


 

 

În ciuda acordului de încetare a focului din 6 martie 2020, acesta e încălcat de regim și ruși care bombardează Idlibul (casă (casă unde nu te simți acasă, oricum în ruină) a peste 3 milioane de oameni dintre care peste 1 milion dislocați care trăiesc în tabere mizere și supraaglomerate). Dar așa le trebuie câinilor ăstora de teroriști, inclusiv bebeluși.

 

Pe 29 octombrie 2020 sunt 4.378 de cazuri de coronavirus dintre care 42 de decese conform OSDO (Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului).

Iată ce spune dr. Mahmoud Hariri, directorul Unității de Informație Sanitară pe 12 noiembrie 2020: ”110 persoane au murit, un sfert dintre ei în ultima săptămână. Am pierdut doi doctori în această săptămână, până acum au fost trei doctori care au murit de coronavirus. 30% din totalul cazurilor sunt printre medici. Toate paturile de terapie intensivă și spitalele echipate pentru coronavirus sunt pe punctul de a fi pline și nu vom mai putea răspunde cazurilor în creștere din săptămânile următoare. Vom utiliza alte spitale pentru a primi bolnavii de coronavirus, ceea ce pune alți pacienți și doctori la risc din lipsa de echipamente. Răspunsul autorităților este slab, sunt doar închideri limitate, precum închiderea școlilor și închiderea unor magazine aglomerate, dar nu este suficient pentru a limita povara pandemiei asupra oamenilor și a sistemului sanitar. Oamenii nu iau pandemia în serios și este nevoie de ”“Căștile Albe”” pentru a crește conștientizarea. Teama noastră principală sunt bombardamentele. Dacă regimul va continua să facă o escaladă și să lanseze o campanie militară, sistemul sanitar  va intra în colaps.”     

 

Pe 14 noiembrie 2020, doctorul Abdulmunem Gorani este ucis de coronavirus, lăsându-și colegii îndurerați. Iată ce spune dr. Serene Masri director al Centrului Medical din Salqeen: ”Este devastator pentru noi să pierdem unul din cei mai buni doctori. Dr. Abulmunem a lucrat în fiecare zi cu noi timp de ani de zile. Era dedicat comunității și avea o relație apropiată cu pacienții. Așa o mare pierdere!”. Mohamed, un asistent care a lucrat cu el multă vreme ne mărturisește: ”Când soția și fiul au plecat în Ucraina acum câțiva ani, a refuzat să-și părăsească țara și orașul Idlib. Obișnuia să spună ”dacă toți pleacă cine va mai salva vieți și servi poporul?”. Dr. Abdulmunem a rămas și a făcut voluntariat pentru a oferi servicii de sănătate în Armanaz, în nord-vestul Siriei. Apoi a venit la Centrul Medical din Salqeen, lângă granița cu Turcia și a lucrat neobosit pentru a-și ajuta pacienții. Era atât de umil și grijuliu. Suferea de diabet și de aceea a fost atent să-și ia măsurile de prevedere față de coronavirus când lucra cu pacienții. Nu arăta niciun simptom, a rămas la lucru până joi. Am fost șocați când a ajuns cu insuficiență respiratorie la spital vineri și a murit sâmbătă  diagnosticat cu coronavirus. Să se odihnească în pace și condoleanțe sincere           soției și fiului cu care nu a reușit să se reunească”.     

 

De Ziua Copilului, pe 20 noiembrie 2020, Campania Siria se solidarizează cu copiii lipsiți de servicii de educație: jumătate dintre copiii din nord-vest (500.000) dintr-un milion de copii de vârstă școlară nu au acces la educație din cauza coronavirusului. 44% nu au acces la internet pentru învățământ la distanță. Rețeaua educațională Hurras distribuie carduri de internet cu pachete pentru autoeducație pentru a-i ajuta să continue școala. Un băiat dintr-o tabără de dislocați spune: ”Visul meu e să devin profesor. Acum sunt în tabăra al-Nour, în Zardana. Aș vrea să mă întorc în orașul nostru”.  

    

Din octombrie 2020 până pe 1 decembrie 2020, Rusia și regimul sirian au ucis 69 de civili, inclusiv 6 copii în atacurile (311) din nord-vest. ”“Căștile Albe”” continuă operațiunile de salvare și lupta cu coronavirusul prin dezinfectarea școlilor, spitalelor și taberelor de dislocați, transferarea pacienților la spital și campanii de conștientizare. Hasan al-Ahmed, voluntar la ”“Căștile Albe”” în Ariha, spune: ”civilii trăiesc cu frica de brutalitatea regimului. În ciuda acordului de încetare a focului, regimul continuă să atace cu bombe de artilerie. Facem tot posibilul pentru a salva răniții și familiile evacuate către zone mai sigure, dar oamenii se tem să doarmă noaptea de teama unui atac care poate fi în orice moment. Inima mea s-a rupt în bucăți când am văzut două fetițe ucise într-o singură zi”.               

 

Pe 8 decembrie 2020, de Ziua Drepturilor Omului, dr. Hamza Al-kateab de la Acțiune Pentru Sama (soțul medic al lui Waad al-Kateab, regizoarea multipremiatului film despre maternitatea în război la Alep) împreună cu Sara Kayyali de la Human Rights Watch intră live pe Instagram pentru a discuta despre situația din nord-vest și pagubele aduse vieții civile. Discută cum atacurile continue ale  regimului și ale Rusiei afectează și mai departe viețile oamenilor și infrastructura de care depind acestea.   

 

Iată și mărturia dr. Tarraf al-Tarraf, urolog din Idlib căruia i-au murit doi colegi de coronavirus: ”Astăzi coronavirusul mi-a luat doi prieteni dr. Mohamed al-Yousef în Idlib și dr. Abdo Jbara din Damasc. Ambii aveau multe calități precum gentilețea caracterului, inimă bună și decență adevărată. Pentru mine sunt pierderi ireparabile. Numele meu este Tarraf al-Tarraf și sunt urolog la spitalul central din Idlib care este unul dintre cele mai mari spitale din nord-vestul Siriei. La spitalul din Idlib în jur de 40 de doctori lucrăm contra cronometru pentru a ajuta oamenii și condițiile au devenit mai grele din cauza răspândirii coronavirusului. Numărul de morți de coronavirus a crescut în ultimul timp. În plus, pe lângă gestionarea cazurilor de coronavirus în creștere, primim și tratăm rănile cauzate de bombardamentele regimului în sudul Idlibului. Zeci de doctori și personal medical au murit în aceste atacuri. Sistemul sanitar din Idlib este la mare risc, din cauza bombardamentelor și acum a coronavirusului. Este pe punctul de a intra în colaps dacă organizațiile internaționale nu acționează rapid și nu ne susțin pentru a face față pandemiei. Suntem într-o nevoie disperată de a ne uni și a face eforturi comune regional și global, și, dacă nu vom reacționa rapid, alte multe vieți vor fi pierdute. Colegii mei și cu mine lucrăm în frică și lucrăm peste capacitate. Astăzi tot ce pot face este să transmit condoleanțe familiilor colegilor mei dragi.”

 

Pe 18 decembrie 2020 91 de tabere de dislocați sunt inundate de ploile torențiale. Oamenii au nevoie de adăpost, încălzire și suport medical.  Ahlam Rashid, activist și lucrător umanitar ne mărturisește: ”Situația este tragică și foarte dificilă. Unii copii stau cocoțați pe stânci pentru a evita înecarea. Cele mai multe tabere nu au canalizare sau sisteme de drenare a apei de ploaie și multe corturi adăpostesc mai multe familii. În nord-vestul Siriei sunt atâția oameni dislocați că taberele au fost amenajate aleator în zone de nelocuit inclusiv terenuri mlăștinoase și zone care nu au canalizare. Când ploaia torențială cade, zonele se inundă. Ieri, multe tabere au fost inundate de ploile continue. Aceasta face ca sănătatea și condițiile de viață ale oamenilor dislocați mult mai rele, în special acum că se răspândește coronavirusul și vremea este rece”. 

 

Pe 31 decembrie 2020 sunt 20.204 de cazuri de coronavirus raportate în total și sute de decese după OSDO în nord-vest.   

 

Pe 14 ianuarie 2021 Ahmed Badaoui își petrecea după-amiaza cu familia în Ariha, când locuința i-a fost bombardată. Băiatul de 13 ani și-a pierdut amândoi părinții în atac. Au rămas orfani el și 3 frați mai mici. Abulkarim Akhras de la ”“Căștile Albe”” spune: ”Inima mea s-a frânt când l-am îmbrățișat încercând să-i ofer o anumită consolare. Ce îi spui unui copil care și-a pierdut amândoi părinții chiar în fața sa? A fost o zi neagră pentru Ariha, trupele lui al-Assad încălcând acordul de încetare a focului din nou de nenumărate ori, au atacat            cartiere aglomerate din oraș, având ca țintă casele civililor, o piață și o școală. Din fericire, nu erau elevi la școală atunci. De la începutul anului, 4 persoane au fost ucise de bombardamentele regimului, iar voluntarii de la ”“Căștile Albe”” au salvat 4. Nu am cuvinte pentru a exprima ce simt în ce privește un asemenea nivel de brutalitate.”

 

De pe 14 ianuarie 2021 ploile inundă taberele de dislocați. Copiii încearcă să scoată apa afară din corturile inundate, petrecând nopți întregi în acest scop. Un milion și jumătate de oameni dislocați care trăiesc (vorba vine viață, nu e decât supraviețuire) la corturi  se confruntă cu inundațiile. Peste 790 de corturi din 145 de tabere sunt distruse în  4 zile. Un copil de 6 ani moare din cauza distrugerii cortului său (prăbușit asupra sa).      Apoi începe ninsoarea. Apoi numărul corturilor distruse atinge 2.900 din peste 225 de tabere de dislocați. Jurnalista Hiba Barakat spune: ”Prima tabără pe care am vizitat-o era complet acoperită de ape și corturile erau scufundate în apă. Era goală pentru că oamenii o părăsiseră deja. Alte tabere erau acoperite de apă astfel încât voluntarii de la ”“Căștile Albe”” lucrau cu camioane și mașini grele încercând să creeze canale de scurgere pentru a drena apa astfel încât familiile să scape. Inima mea s-a frânt când am aflat că micuțul în vârstă de 6 ani Abdulrazak al-Jubasi a fost ucis când cortul său improvizat a căzut asupra lui din cauza ploii torențiale. Am întâlnit multe mame trecând prin noroi și apă pentru a aduce lemne de pe plantațiile de măslini sperând să-și usuce hainele și să-și păstreze copiii calzi. Familiile care și-au pierdut corturile stau cu vecinii, neavând unde să se ducă. Mâncarea dintr-o bucătărie principală a unei tabere a fost complet inundată – o pierdere tragică pentru cei ce se foloseau de aceste rezerve, în special pe timp de iarnă. Băile taberei sunt distruse complet și înconjurate de apă. Am văzut un copil încercând să înoate prin apa înghețată pentru a folosi toaleta”. Și desigur, adică probabil că nimic nu e sigur, ne așteptam la asta, se întâmplă de 10 ani în fața O,NU (united nothings), dar ”obișnuit” nu înseamnă ”normal”. De aceea, scriem mesaje pe Twitter, adresate ONU, împreună cu Campania Siria. Pe 23 ianuarie 2021 o fetiță moare de frig.                         

  

Voluntarii de la ”“Căștile Albe”” creează o unitate prin care produc echipamente de protecție personală și oxigen. Voluntarul Ayman Akkad ne destăinuie: ”cu pandemia erupând în țările vecine, ajutoarele transmise peste graniță devin tot mai dificile. Astfel, am transformat facilitatea noastră de producere a uniformelor într-o linie de producție de măști și echipamente de protecție personală pentru lucrătorii medicali și am stabilit o fabrică de producție oxigen pentru a aproviziona spitalele și centrele medicale în cadrul unei situații de penurie în interiorul Siriei. Continuăm să oferim servicii de ambulanță pentru a transporta bolnavii de coronavirus către centrele de carantină și spitale”. Fabrica de măști produce 25-30.000 de măști pe zi care sunt distribuite către 130 de spitale, 7.000 de medici și 2.600 de voluntari de la ”“Căștile Albe””.          

 

Pe 28 ianuarie 2021 sunt 20.965 cazuri de coronavirus, dintre care 8.649 în zona rurală a Alepului și 12.317 în Idlib, după OSDO.

 

Pe 29 ianuarie 2021 un incendiu izbucnește într-o tabără de dislocați de lângă Sarmada din cauza unei probleme la dispozitivul de încălzire (cauzată de vântul puternic), mai multe corturi fiind distruse.

 

Pe 7 februarie 2021, fetița de 14 ani Rahaf și mama ei au fost rănite sever în satul din sudul Idlibului. Amina al-Besh, voluntară la ”“Căștile Albe””, salvatoarea fetiței, își reamintește de drumul cu ambulanța: ”Rahaf era îngrozită pentru că întregul ei corp era acoperit cu sânge. Am încercat să acopăr rănile multiple cu haine și bandaje și am făcut tot ce puteam pentru a mă asigura că totul va fi OK. După ce am ajuns la spitalul din Idlib, am încercat să mă asigur că ambele vor primi tratamentele necesare, apoi m-am întors la ambulanță, am îmbrățișat-o pe colega mea și am izbucnit în plâns. Știu că trebuie să rămânem puternici când salvăm vieți și că pacienții își iau puterea și răbdarea de la noi, dar sunt momente când îmi termin lucrul, când rămân singură, mă simt și eu vulnerabilă. Mi se rupe inima să văd oameni suferind, în special copii. În ziua următoare am mers la spital pentru a mă interesa de Rahaf și mama ei. Am aflat că se simțeau mai bine și au fost trimise acasă curând.”

 

Pe 5 martie 2021 se dă o lege prin care se instituie o taxă pe care să o plătească cei dislocați pentru a fi exceptați de serviciul militar, altminteri își pierd casele. Arhitectul  Sawsan Abou Zainedin spune: ”țara se confruntă deja cu niveluri de sărăcie fără precedent. Aceasta va exacerba dificultățile economice pentru bărbații care vor plăti o taxă de excepție de 8.000 de dolari pentru a fi exceptați de la serviciul militar și familiile lor prin asociere. Aceasta pune bărbații sub presiunea severă de a înfrunta moartea      și a fi implicat în serioase abuzuri asupra drepturilor omului și crime de război asociate cu armata siriană. De asemenea afectează dreptul refugiaților de a se întoarce și se adaugă numeroaselor obstacole create de regim pentru a face oamenii dislocați să fie blocați să acceseze proprietățile și pământurile. Poate fi asociat unui plan mai larg de reconstrucție discriminator pe care regimul îl lansează și ilustrează o realitate dureroasă a viitorului Siriei: o țară unde spațiul urban este consolidat sub controlul autoritar al regimului pentru a crea omogenitate socio-politică”.

 

Pe 5 martie 2021 este bombardată   de regim și ruși     o rafinărie, fiind ucise 4 persoane, inclusiv un voluntar de la ”“Căștile Albe””, Ahmed Waki. Prietenul și colegul lui Ahmed spune: ”Ahmed era bun, plin de energie și ar fi făcut orice să-i ajute pe ceilalți. Era întotdeauna acolo pentru mine și am împărtășit totul. Întotdeauna lucram împreună și în noaptea atacului am sărit amândoi să răspundem. Ahmed mi-a spus să stau lângă ambulanță și a condus pentru a elimina focul când un rezervor de combustibil          a explodat. Am simțit că au trecut ani când am încercat să-l salvez. M-am gândit la toate amintirile noastre. L-am pierdut pe Ahmed și nu am cuvinte pentru a exprima ce simt. Îmi pare rău prietene. Îmi pare rău că nu te-am putut proteja și salva.”         

 

Pe 15 martie 2021 este un protest în Idlib cu ocazia împlinirii a 10 ani de la revoluție. Se scandează și în solidaritate cu echipele de salvare ”“Căștile Albe””.

 

Pe 21 martie 2021 este bombardat spitalul al-Atareb din al-Atareb,    Alep cu un bilanț de 7 victime, inclusiv un copil, iar 15 sunt răniți, majoritatea medici și personal medical. Totodată sunt atacuri în apropierea taberelor de dislocați. În aceeași zi, au fost atacate de ruși camioanele umanitare ale ONU, la granița Bab al-Howa cu Turcia, fiind un civil ucis. Apoi, în aceeași noapte a fost bombardată o școală în Ariha, Idlib și 500 de elevi nu s-au putut duce la școală.

 

 Luni, pe 22 martie 2021 a fost bombardată o piață de combustibil în Sarmada, în Idlib. Atacurile au venit la patru zile după ce președintele Statelor Unite, Jo Biden l-a numit pe Putin ”ucigaș”. Atacurile care au urmat au demonstrat asta. Activiștii sirieni folosesc acum în campanie apelativul #Putinucigașul. Iar echipele de salvare ”“Căștile Albe”” au lucrat zi și noapte pentru a salva vieți.  

 

Pe 7 aprilie 2021 e lovită de o rachetă a regimului o mașină din Idlib. Sunt 7 victime ucise, inclusiv 3 copii și 2 femei și 3 răniți.      

 

Pe 21 aprilie 2021 sosesc 53.800 doze de vaccin AstraZeneca în Idlib conform programului OMS pentru economii sărace. Vaccinurile vor fi administrate de echipe trainuite, întâi pentru echipele de salvare și medici și apoi pentru vârstnici. Dr. Hossam Qara Mohammed, șeful departamentului de control al coronavirusului a spus către Național că un set secund de 255.000 de doze va fi primit în al treilea sfert al 2021. Numărul total de doze alocate de OMS către Idlib este 1,5 milioane.

 

Pe 31 mai 2021 doctorii din Idlib protestează împotriva alegerii mărețului și gloriosului conducător în conducerea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Acesta a avut mărețe și glorioase realizări când a bombardat spitalele și a fost atât de drăguț cu doctorii încât i-a arestat și torturat până la moarte. Doctorii cer revocarea deciziei.     

 

Rusia e pe cale să oprească ajutorul umanitar pentru nordul Siriei. Țarul Putin încearcă să-și folosească dreptul de veto la Consiliul de Securitate pentru a închide Bab al-Hawa pe unde circulă ajutorul umanitar dinspre Turcia.            Ajutorul care trebuie să ajungă ar depinde de regim care nu poate fi crezut pentru că l-a oprit de nenumărate ori până acum și a făcut blocadele foamei. 1,3 milioane de oameni din nordul Siriei au nevoie de mâncare, iar 2,4 milioane au nevoie de apă. În plus au nevoie de educație și medicamente, inclusiv vaccinuri pentru coronavirus. Ar trebui redeschise și Bab al-Salam și al-Yarubya închise anul trecut, în 2020 tot cu vetoul Rusiei.

Au fost 454 atacuri asupra spitalelor, 857 lucrători medicali uciși, 3364 lucrători medicali arestați și dispăruți, 21 de blocade ale foamei. E clar ce de încredere este mărețul și gloriosul conducător pentru a acorda ajutorul umanitar. Autorizația de a circula expiră pe 10 iulie 2021.                                     

 

Pe 9 iunie 2021 sunt atacuri în Idlib. Este distrusă și o școală pentru copiii din taberele de dislocați. Iată ce spune voluntarul de la “Căștile Albe” Ousama Haj Hussein: ”În ultimele 6 zile răspundem la atacurile regimului și ale Rusiei în câteva sate din sudul Idlibului. Multe familii și-au părăsit casele pentru a scăpa de bombe. În această dimineață am primit un telefon să mergem la satul Eblin. Colegii mei și cu mine ne rugam să nu fie nimeni rănit. Dar nu pot descrie șocul când am ajuns. Opt oameni din aceeași familie inclusiv mama și un copil au fost uciși, iar 11 au fost răniți.  Nu pot descrie ce am simțit recuperând cadavrele și când i-am dus pe răniți la spital”. În ultimele 6 zile, au fost 34 de atacuri cu 15 civili uciși.

 

Pe 13 iunie 2021 sunt ucise 15 persoane inclusiv personal medical și un copil la spitalul al-Shifaa din Afrin, nordul Alepului într-un atac al regimului. Voluntarul de la “Căștile Albe” Ahmad al-Ibrahim, împreună cu doi colegi, este rănit atunci când e țintit în timpul misiunii de salvare (prin lovitura dublă). De la începutul lui iunie au fost uciși 34 de civili în 72 de atacuri.    

 

Rețeaua Hurras instalează sisteme de avertizare în 150 de școli supuse riscului de a fi bombardate.

 

Pe 20 iunie 2021 colegii au cărat îndurerați trupul voluntarului Dahham al-Hussein de la “Căștile Albe”, ucis în centrul Hamei când centrul Căștilor Albe este targetat. Este al 29-lea voluntar care moare la datorie, lăsând în urmă soția și patru copii. Atacurile în nord-vest au escaladat în ultimele 3 săptămâni ucigând 31 de civili, inclusiv 3 copii și rănind 64.

 

Pe 21 iunie 2021 sunt ucise 7 persoane în sudul Idlibului și sunt duse la spital 10 rănite.

 

Legat de ajutorul umanitar pentru nord care expiră la 10 iulie, Salem Abdan, Directorul Serviciului de Sănătate din Idlib spune în The Guardian: ”Pe 10 iulie ONU va trebui să voteze din nou acordarea ajutorului umanitar prin granița cu Turcia. Lumea trebuie să ne susțină, iar ajutorul umanitar să continue. Dacă regimul ne bombardează acum, de ce ar lăsa medicamente sau alt ajutor umanitar să fie livrate?”                                      

 

Tot în iulie 2021 au fost ucise   fiicele voluntarului de la “Căștile Albe” Omar al-Omar, Nour și Iman în casa din Balion din sudul Idlbului. În aceeași zi, un lucrător medical, soția lui și cei trei copii au fost uciși în Orașul Iblin. Începând din iunie, atacurile s-au intensificat, fiind 230 și ucigând 57 de oameni, inclusiv 14 copii. “Căștile Albe” au salvat 160 oameni răniți, inclusiv 30 de copii.

 

Pe 15 iulie 2021 sunt uciși 12 civili în Idlib și Alepul rural.

 

Pe 17 iulie 2021 sunt din nou atacuri în Sarja, Idlib și sunt uciși 5 civili de bombe ghidate cu laser de proveniență rusească. Sunt atacate și echipele de salvare de la “Căștile Albe” în timpul operațiunii de salvare (lovitură dublă, prin care sunt targetate echipele de salvare). Este ucis voluntarul de la “Căștile Albe”, Hammam al-Asi. Ultimul moment filmat de cameră este chiar moartea lui.

 

Pe 22 iulie 2021 în a treia zi de Eid Adha sunt uciși 7 civili dintre care 4 copii. 27 copii au fost masacrați de pe 5 iunie 2021. Laila Hasso de la fundația Hurras spune: ”Numărul de copii uciși este șocant. Țintirea civililor și a copiilor în casele lor sau la școli trebuie să înceteze. Teama pentru viața copiilor crește cu fiecare Eid căci regimul sirian și rușii escaladează atacurile de sărbătoarea Eid. E dureros că ai noștri copii se tem de sărbătoarea Eidului în loc să o aștepte cu nerăbdare. De acest Eid familiile au trebuit să cumpere sicrie nu haine. Aceste atacuri sunt menite pentru a distruge spiritul oamenilor și al sărbătorii. Sunt brutale și inumane și trebuie să înceteze”.   

 

Pe 23 iulie 2021 voluntarul de la “Căștile Albe”, Husam al-Sheikh a refuzat să oprească salvarea a două fetițe chiar dacă a fost avertizat că urmează o lovitură dublă (atac asupra    misiunii de salvare).    Hanadi și Duaa s-au prăbușit printre ruine după ce acoperișul a colapsat asupra lor și șapte membri de familie ai copiilor au fost uciși. Husam spune: ”Lucrul înțelept ar fi fost să evacuăm când am primit avertizarea, dar m-am uitat la fete și mi-am spus dacă ar fi fost fetele mele? Cum să le las să moară? Nu aveam altă decizie decât să nu le las până le salvez, chiar dacă ar fi însemnat să-mi risc propria viață. Era greu, lucram cât de repede puteam și mă gândeam la colegii uciși în lovituri duble în timp ce-și făceau datoria”.

 

Pe 2 august 2021 artistul mural Aziz Asmar își pierde asistentul de 13 ani, Hussein Sabbagh. Aziz spune: ”era o pictură particulară pe care și-o dorea să o picteze: o casă cu inimioare de dragoste. Voia să spună că bombele ucid dragostea și distrug casele”. De pe 5 iunie 2021, într-o escaladă a atacurilor, au fost uciși 27 de copii.  

 

Pe 8 august 2021                       în Qastoun din Hama au fost uciși 4 copii, iar alți 5 au fost răniți. Voluntarii de la “Căștile Albe” au continuat operațiunile de salvare chiar dacă centrul lor a fost distrus în iunie și un voluntar ucis.      Lângă Hama, armata regimului a sărbătorit ziua armatei cu o paradă cu imaginea mărețului și gloriosului conducător acolo. Au fost și ambulanțe ale OMS donate regimului, aflat în conducerea OMS pentru performanța de a masacra medici și spitale.     

 

Pe 10 august 2021 e ucis un copil în Tadel în Alep, ceea ce înseamnă 32 de copii omorâți de pe 5 iunie 2021.  

 

Oamenii din Idlib au nevoie de oxigen și vaccinuri. Iată ce spune dr. Hamza Abu al-Yusur de la Syrian American Medical Society: ”Suferim de o creștere a cazurilor de coronavirus și a spitalizărilor în nord-vest. Vedem răspândirea versiunii Delta printre oameni, inclusiv la copii și tineri. Aceasta pune o mare presiune pe spitale și personalul medical. Cea mai mare provocare este să oferim oxigen pentru pacienții care au mare nevoie de el. Cred că repede generatoarele de oxigen nu vor putea să răspundă cererii așa că vom căuta alternative care sunt foarte greu de găsit în situația curentă. Mai puțin de 1% din populația Siriei a fost vaccinată, un procent foarte scăzut care poate contribui la alte izbucniri ale coronavirusului. Idlibul a primit 34.000 de doze de vaccin ceea ce înseamnă foarte puțin. Este vital să avem mai multe vaccinuri în nord-vest pentru a crea imunitate. Nu cred că acest val se va încheia în săptămânile următoare, 300 de cazuri noi au fost descoperite în ultimele zile, dar numărul este mai mare din cauza subraportării.”

 

 

Oamenii din nord-vest sunt ca vasele reparate cu arta japoneză Kintsugi, reparate cu aur astfel încât să se vadă crăpăturile și că au fost zdrobite. Ori precum comorile din ruine ale lui Rumi: ”Omul lui Dumnezeu este comoara din ruine”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu