sâmbătă, 23 februarie 2019

Examen cu Big Brother. Vol. 1. XVIII. Un Cronos flămând, gata să înghită și noua închisoare de fițe, Startar, întrerupe jocul ”de-a ”Bill și Monica” pe Mytikas




Ridicarea noii închisori din Tartar, realizată de Bebe unicornul după planurile lui Promy, avansează în ritm rapid: în două zile va fi gata. Dacă s-ar construi și la noi cu aceeași viteză! Autostrada București-Constanța a durat circa un sfert de secol. Deocamdată, Chiron se ocupă de anchetă, Bebe supervizează, iar Promy monitorizează pe iPhone 11: nu a avut dreptate Antenuța, infernul cu tot cu Tartar poate fi excelent vizualizat pe mobil. Poate că imaginile au fost bruiate intenționat atunci când Promy, Her și Pegas erau captivi. Bebe l-a sfătuit pe Promy să stea la distanță: îi face rău să meargă acolo, nu e credibil și ar pune paie peste foc. Mai bine să se abțină o vreme să se joace cu focul. Fie el și sacru. Însă Promy vrea să viziteze închisoarea, moare de curiozitate să o inspecteze cu ochii lui, să vadă cum a ieșit. Mai e puțin până când vor fi eliberați aproape toți zeii și acoliții lor, din lipsă de probe, poate și nepoțelul lui Promy, Hermes, torționar de treabă. Promy a depus deja mărturie că acesta din urmă l-a dezbrăcat, l-a înlănțuit, i-a înfipt pironul în piept, l-a scuipat, l-a tras de păr și l-a lovit cu sălbăticie. Dar cine ne crede pe noi chiar când suntem la putere?
Coborâm în infern la ultimul subnivel și ne izbește lumina primăvăratică din Tartar: cred că e de la terasa și părculețul plin de flori din noua închisoare. Aceasta nu are Ziduri care să o înconjoare, ci doar un scut energetic (dublat de unul mental) de protecție exterior de care nu pot trece decât anchetatorii. Deținuții pot circula liber în interior. Închisoarea e imensă, de mărimea unui orășel și cu un cer simulat de un albastru intens, fără nor, ce griji au ei? Poate de a nu rata ultima promoție de la mall, căci închisoarea e dotată cu hypermarketuri, malluri, hoteluri de fițe, parc de distracții (inclusiv acvatic), săli de sport și de conferințe, agora, amifiteatre/săli de spectacole, bibliotecă, părculeț cu lac și hidroscutere, cluburi și terase. Infractorii stau la hotel de 7 stele. Ăsta nu e Tartar, e STARtar. Cum o fi o anchetă la terasă, la o berică? Sau la un pahar de vin ori nectar?!
Promy arde de nerăbdare să vorbească cu Pan, așa că mergem la terasă, unde zeul-țap bea un pahar de vin cu Hefaistos. Noroc că e aproape de scutul de protecție. Promy încearcă să ignore privirile prietenoase care-l tranșează mărunt și să discute doar cu Pan. Măcar 5 minute. Ne așezăm la masă, sub o umbreluță roșie-albastră de Pepsi, dar nu apucă Promy să comande ceva, că cineva se repede asupra mea și îmi sfâșie hainele. Hermes! E descheiat la șliț și cu scula scoasă. Promy îi dă brânci și îl azvârle cât colo, apoi activează dispozitivul de teleportare pe care-l luase, prevăzător, cu el. Ajuns acasă, se agită toată noaptea, fără a închide un ochi. Tremură de furie, se sucește, se răsucește, se zvârcolește, îi vine să urle, dar își mușcă buzele și se abține. ”Cum e posibil?! Să încerce să te violeze în fața mea, la terasă, când noi suntem la putere?! Ticălosul! În fața mea?!”
Reacția lui Hermes și perspectiva eliberării Olimpului în bloc, îl fac pe Promy să caute iar soluții, fie și din cele mai originale. Să sperăm că nu la fel ca ”democrația originală” a lui Iliescu de pe vremuri. Așadar, Promy discută cu Chiron centaurul, cu Her, cu Bebe, apoi cu familia și muritorii. El consultă de obicei alte opinii, chiar dacă, în cele din urmă, decizia îi aparține. Astfel, încep să se contureze perspective noi. Ce-ar fi dacă zeii (cu excepția lui Hermes și a Antenuței împotriva cărora există probe și mărturii clare), cu perspective frumoase de eliberare din lipsă de probe, să nu mai vrea să plece din închisoare, din noul Tartar? Sau mai bine zis Startar?
– Să le dăm olimpienilor următoarele alternative, spune Promy cu glas tremurător și obrajii în flăcări, suflându-și bretonul și privindu-ne cu ochii săi mari, negri, migdalați, tot mai vii și mai strălucitori. Deci decât: 1. rămâneți în Startar cu tot ce aveți (și veți mai primi în timp) și 2. plecați din Startar, sunteți liberi, dar renunțați la toate privilegiile din închisoare (hotel de 7 stele, iPhone 11 și alte gadgeturi, țoale de fițe din mall, cel mai tare parc de distracții din univers etc.). Dacă voi considerați că vă puteți procura singuri de pe pământ gadgeturile, hainele trendy și distracțiile, da, într-adevăr e posibil, dar nu veți beneficia de aceeași calitate (și voi vă dați seama imediat, că aveți simțurile fine), și, în plus, veți trăi umilința cumplită de a vedea că muritorii vor avea acces înaintea voastră la toate (o să mă asigur de asta, știți că prefer muritorii și o să le dau lor primii, abia aștept). Va trebui să vă cumpărați țoalele și gadgeturile din magazin, veți sta la coadă la casă, veți aștepta la rând, în urma muritorilor. Vă veți călca în picioare la ”Black Friday” pentru o ofertă specială și nu veți reuși să prindeți mai mult de 1% din ce v-ați propus. Fraților, trebuie să facem închisoarea irezistibilă, continuă Promy entuziasmat, clipind din ochiul stâng, funcțional care devine albastru fosforescent ca al extratereștrilor rebeli din ”Dune” sau coralul din presse-papierul de pe Gliese. La cât de proști, șmecheri și fițoși sunt, ar trebui să meargă. Și respectăm, în același timp, justiția și dreptul individual de a alege. Iar apoi (imediat după anchetă) facem alegeri libere (noi, cei care am rămas) și votăm pe cineva cel puțin la fel de bun ca Her, eventual cu și mai multă experiență, înțelepciune, încredere în sine și în viitor (nu ca mine care îmi număr mereu minutele și secundele de libertate și fericire), o persoană cât mai populară, cu rețele sociale cât mai largi și, ”the last but not the least”, cu cea mai mare susținere sau, mă rog, cu cel mai mic potențial de respingere (pe Her și, în mod special, pe mine ne ”iubesc” foarte mult, într-adevăr, pentru că suntem mai apropiați de muritori și i-am sfidat mereu).
– Ai grijă, Promy, să nu numeri voturile ca Roberta Anastase! sar eu.
– Nu, că mă vede mami!

***

Între timp, trebuie să păzim și tronul de pe Mytikas, pe muntele Olimp de potențialii pretendenți inopinați. Într-o zi, îmi vine și mie rândul să stau de veghe sus, pe Mytikas, în Olimp, să supraveghez tronul și sceptrul cu fulgerașe. N-am scăpat. Scaunul cel nou e așa de confortabil că adorm imediat, noroc că Promy e cu mine și prinde sceptrul căzut din mâna mea. Mai e și Rocinante de pază, dar acum mănâncă o porție de trifoi cu patru foi (preferatul ei), iar apoi își va face siesta. De voie de nevoie, rămâne și Promy de veghe. El are obsesia confortului, după cât a suferit. Disconfortul fizic și pshic prelungit e devastator, dar și prea mult confort strică. Uite, dormi în sala tronului, la birou sau în Parlament.
– Mai bine să dormi decât să faci porcării, zice Promy absolut convins. Bine, eu aș prefera, totuși, altceva, continuă el, zâmbind cu subînțeles și privindu-mă cu ochii lui vioi, tot mai jucăuși. Mai sunt și alte lucruri de făcut. Am o fantezie din copilărie, de când eram cu mâinile pe țâțele Antenuței: să mă joc ”de-a Bill și Monica în Biroul Oval” pe tronul lui Știi Tu Cine, pe Mytikas, în Olimp. Am și havane cubaneze, iar sperma mi-o pot face cu gust de whisky (doar îi schimb aroma când am chef). Dacă nu mi-ar fi atât de scârbă de tot Olimpul, mai ales de locul unde a stat Știi Tu Cine... Compensația se anunță însă irezistibilă. Merită să fi așteptat mii de ani pentru asta, e ceva aproape la fel de bun ca Maretti. Și cred că mi-ar mai trebui o secretară permanentă, poate una asiatică. Am văzut niște spoturi XXX pe youtube foarte edificatoare care mi-au confirmat performanțele asiaticelor. Frate-miu, Meneceu, a învățat deja chineza în dimineața asta: poate din același motiv.
– Zâna-Speranță Made in China?
– Nu, e prea mică, doar nu sunt pedofil. Și e deja consumată de atâta muncă, în pragul sinuciderii. Sunt milioane care abia așteaptă. O să-i dau și un iPhone 11 de serviciu.
– Îmi vine să înnebunesc: când o să am nevoie de tine, o să o apelez pe secretara asiatică?! mă impacientez eu.
Promy îmi închide gura cu un sărut. Se așază apoi tacticos, cu mișcări largi, hieratice, pe tron, se descheie la șliț, își aprinde o havană și se învăluie în nori de fum. Cum? Vrea să începem deja să ne jucăm ”de-a Bill și Monica în Biroul Oval”? Păi asta înseamnă să profanăm tronul de pe Mytikas. Și ne vede și Obama. E mai rău ca o ilegalitate, e un păcat. Unul foarte grav, cum ar spune mama lui Ali în Iran. Dar, la urma urmei, de ce să nu-i satisfac o fantezie din copilărie a cărei împlinire o așteaptă, săracul, de mii de ani pentru a-și lua revanșa? Doar n-o să-l las să apeleze la secretara asiatică.
Îi scot penisul din blugi, îl sărut și i-l iau în gură, masându-i în același timp testiculele. Geme de plăcere. În sfârșit, plăcere.
Am așteptat asta mii de ani, de când eram mic și puneam mâna pe țâțele Antenuței. Cât am tânjit!... Până când mi s-a zgârcit carnea, mi s-au tasat organele (mă rog, ce mi-a rămas din ele), fruntea mi s-a teșit, nasul mi s-a turtit și ochii mi s-au înfundat în orbite, storși și uscați ca niște deșerturi fără sfârșit. Nu pot să cred. ”Răzbunarea e dulce”, bine zice sloganul de promovare a biscuiților ”Rom Sandviș” și a caramelelor ”RomToff” de la fabrica de ciocolată unde lucrează mama lui Ile. Într-o campanie inspirată, lansată de Kandia Dulce și iubitorii de ciocolată ”Rom”, se strâng semnături la greu pe o petiție prin care li se cere americanilor să recunoască că baseballul se trage din oină sau că l-au furat pe Dracula la Hollywood și se umplu de bani pe seama românilor. Acum fac și eu istorie. Iată-mă acum stăpânul Olimpului, al lumii întregi.
”Eu când vreau să fluier, fluier”. Nimeni nu poate sta în calea unui titan. Holbează-te, Obama, și salivează, n-ai decât, nu poți ajunge la mine, sunt în Olimp, pe Mytikas, deasupra norilor... de fum. Impecabil coafat, ca-n reclame, vedetă de Hollywood, ce mai (și n-am nevoie de Photoshop pentru asta ca alții), mai tare ca Dracula, stau pe tron confortabil, trag din havană sus, pe Mytikas, iar Ile îmi face terapia ”Bill și Monica”. E cea mai bună terapie. Depășește chiar Maretti cu pizza sau noul iPhone 11. Știu precis, eu am inventat medicina. Iar sperma mea va avea gust de whisky ”Chivas”. Ce, vrei și tu? Pune-ți pofta-n cui! Sunt fericit. Liber. La putere.
Încerc să controlez fluxul spermei cu aromă de whisky, să mai aștept puțin înainte să termin, să prelungesc plăcerea la nesfârșit. Răscolit de dorință, inspir adânc aerul dulce-otrăvit al Olimpului, corpul mi se cambrează, mușchii îmi tresaltă, penisul îmi vibrează, inima îmi bate tare. Transpir. Sângele, limfa și țesuturile îmi iau foc. Excitate, moleculele sar bezmetic și dansează sălbatic, iar neuronii-mi explodează. ”Big Bang”. ”Umezeala de canal, mirosul fatal îmi intră în creier și devin un animal. / Mai dau volum la bas, îmi dă sangele pe nas / Și aștept adrenalina să mă bage în extaz. / Creierul cedează, muschii se-ncordează, inima-mi pompează tare... / Basul și cu toba mare!” Ce tare, puterea scoate animalul din tine! ”Măi, animalule!”
În curând, oceanul de lacrimi reprimate se va revărsa, iar un urlet cumplit, devastator, acumulat în milenii de frustrări și umilințe se va dezlănțui și va pulveriza universul întreg. Încă respir! Trăiesc! Sunt la putere, ce pula mea!

***

Într-o seară, îl luăm și pe Meneceu să stăm împreună de veghe pe Mytikas, în Olimp, în sala tronului. Avem la noi prăjituri cu vișine, mere, nuci, caise și pască cu brânză dulce și stafide de la maică-mea. Meneceu e în delir: îi place la nebunie prăjitura cu vișine și-i mulțumește maică-mii de milioane de ori pentru ea, cu lacrimi în ochi. Își linge firimiturile de pe degete cu o poftă insațiabilă. Mă uit la el (un pic jenată, dar plăcut surprinsă), arată din ce în ce mai bine, se reface într-un ritm ultrarapid cu ajutorul siropurilor revitalizante și energizante ale lui Bebe și ale lui Promy. Nu vreau să-i întrerupă nimeni procesul de recuperare, nici să-i mai strice liniștea lui Promy.
Cum e târziu și scaunul mă îmbie din nou la somn, ne hotărâm să ne uităm la un film. Mi-e deja atât de somn că n-aș mai putea procesa Tarkovski, Terry Gilliam, Woody Allen sau măcar Charlie Chaplin, așa că optăm.... adică optez pentru un film siropos cu vampiri, ”Twilight – Breaking Dawn 1”. Meneceu adoarme în timpul filmului, dar eu și Promy rezistăm eroic până la sfârșit. S-a făcut iar patru dimineața, iar Promy începe să-și pună întrebări dacă și-a valorificat timpul satisfuckator. Îl rog să nu se mai gândească. Locul ăsta nu e unul care să te predispună la așa ceva. Mai bine să-l ducă pe Meneceu la culcare, apoi să vină cu altcineva care să preia tura, poate Atlas, căci n-a mai fost de mult. Promy pleacă împreună cu Meneceu, iar eu rămân de pază, un pic speriată, dar foarte hotărâtă, cu mâna încleștată pe sceptrul cu fulgerașe.
După nici zece minute, văd o ființă umanoidă în zona interzisă, înaintând implacabil spre tron. Am halucinații? N-am mai zărit pe nimeni de trei zile, credeam că toți sunt în Startar și că niciunul nu mai vrea să plece de acolo. Ființa umanoidă se apropie suspect de mult, așa încât îi văd îmbrăcămintea (clasică, olimpiană) și chiar chipul. E un tip înalt, slab, cu fața osoasă, mai creolă și părul scurt, țepos, roșcat, seamănă ciudat de mult cu Meneceu, doar că poartă barbă. Habar n-am cine e. Cu o voce din fundul pământului (foarte convingătoare), îl avertizez verbal să se oprească și să se întoarcă, altfel voi folosi fulgerașele.
Cum atacatorul continuă să înainteze spre tron netulburat, tremurând ca scuturată de friguri, ridic sceptrul și încep să arunc fulgerașe. În cele din urmă, intrusul pleacă, iar eu răsuflu ușurată pentru câteva secunde. În timp ce-l urmăresc cum se retrage, simt deodată gheare ascuțite, parcă metalice, înfigându-mi-se în spate. Fac o sforțare să mă întorc, cu sceptrul ridicat, aruncând întruna fulgerașe. Sceptrul e gata să-mi cadă, deși îl țin atât de strâns că am făcut deja febră musculară. Un ciclop! Se dă un pas înapoi când vede sceptrul și simte fulgerașele, dar, înainte să dispară, întinde o labă păroasă și-mi sfâșie pieptul cu ghearele, apoi se volatilizează.  
Din fericire, Promy apare imediat cu Atlas, înainte de a apuca să-l strig. Îi explic ce s-a întâmplat, Promy mă felicită pentru reacția fermă, apoi verifică rănile, mă asigură că nu e nimic grav și mă unge cu cremă reparatoare cu ambrozie și nectar de-a lui. Zâmbind placid, ca și când nimic nu s-ar fi întânplat, Atlas se așază pe jos, lângă tron (că nu are loc) și începe să joace pe consolă ”Plante vs. Zombie”. Fără să-l bage în seamă pe Atlas, Promy mă teleportează acasă la el și mă trimite urgent la culcare.  
A doua zi, după un somn agitat, cu multe întreruperi, Promy mă întâmpină la trezire cu cafeaua aburindă (Lavazza cu lapte și zahăr, nu neagră cum consum de obicei) și cu o felie de cozonac italienesc tradițional, pufos și aromat, cu stafide și portocale, Panettone de la Maina. Stai, Promy, eu beau cafeaua neagră, tare, fără zahăr, iar cozonac din ăsta mănânc numai de Crăciun, iar acum e iulie. Sau am dormit așa de mult că a venit Crăciunul? Promy îmi zâmbește ușor stingherit, mă sărută și mă invită să bem cafeaua în sufragerie.
Mână în mână cu el, intru în sufrageria uriașă, cu pereții și plafonul îmbrăcați în rododendroni și petunii. Mă simt absorbită complet de natură ca-n sala circulară de la ”Orangerie” cu ”Nuferii” lui Monet. Imersiune în natură... Parcă și plasma gigantică e plină de flori, o jerbă de petunii izvorăște chiar din mijlocul ecranului. Bine că măcar aici natura și cultura sunt în comuniune. Mă așez pe canapeaua imensă, moale și pufoasă, învelită cu o cuvertură matlasată, decorată cu motive florale, discret pictate, în culori pale (roz, banan, bleu, vernil). Când te așezi pe ea, te simți ușor ca un fulg. Cred că e concepută special pentru a aduce alinare trupurilor și sufletelor chinuite de titan. O fi pe-aici, pe undeva, ceva din puful lebedelor mele care mi-au zburat din desen când se trăgea în cartier, la Revoluție?
Mă străduiesc să fac loc ceștii de cafea pe măsuța rotundă din lemn de pin negru, printre nenumărate tablete și telefoane mobile, apoi iau o pernă înflorată, umplută cu puf și-mi înfund fața în ea. Petale de petunii îmi mângâie obrajii. Parcă încep să simt și puful lebedelor dispărute la Revoluție. Alb imaculat, ușor, luminos. Aș putea fi și eu un fulg de lebădă, nu, nu să zbor, m-ar împușca și pe mine, desigur, dar măcar să mângâi fruntea înaltă a lui Promy și să mă agăț de genele lui negre, lungi, arcuite. ”Un anotimp, un an, un timp”...
Dar Promy îmi întrerupe reveria și nu mă lasă să mă ascund: îmi desprinde delicat fața din pernă, îmi dezmiardă ușor părul și mă sărută pe gât. Mă întreabă din nou ce s-a-ntâmplat și mă roagă să-l las să se mai uite o dată la urmele ghearelor ciclopului. Ciudat! Nu doar că ciclopul avea gheare, dar acestea au scris parcă un mesaj, din păcate, prea șters, pe care nu-l poate descifra singur. O să-l cheme pe Bebe care, cu această ocazie, mă poate scana, să vadă dacă nu sunt și eu cumva intoxicată cu cine știe ce substanțe nocive. Ar putea să-mi preleveze sânge și să recurgă la analize de laborator obișnuite, dar asta durează. Bebe vine imediat și mai întâi mă scanează: totul e în regulă, pot să stau liniștită, nu s-a întâmplat nimic grav. Apoi, detectează mesajul, îl intensifică și-l luminează astfel încât să fie vizibil. Promy a avut dreptate, e un mesaj, ba chiar mai multe: pe spate, ”Ce căutași aici, Fata lui Dracula? Cară-te!” (în română) și ”Your time is running out!” (în engleză), iar pe piept, ”vacă proastă” (în greaca veche, câte un cuvânt pe fiecare sân - βοῦς & ἀμαθής). Uau, un mesaj destul de subtil și de targetat reprezintă un avertisment și pentru Promy, nu doar pentru mine. ”Casa de copii Olimp nu e acasă!”
Pentru o clipă, Promy se întunecă la față și capătă iar figura încrâncenată de Harry Potter. Își ia iPhone-ul și mă roagă să verificăm în baza de date tridimensională persoanele rămase afară din Startar, inclusiv pe titanii din familia lui, proaspăt eliberați, poate reușim să identificăm agresorul. Când îl văd pe titanul mai slăbuț și mai tras la față (doar a stat mult în Tartar), cu păr scurt, roșcat, țepos și cu barbă, cel care seamănă cu Meneceu, tresar ca electrocutată. Nu mai încape îndoială, el e! La fel de clar ca atunci când fii-miu l-a recunoscut pe Al Gore, maidanezul care l-a mușcat la școala de muzică. Cronos sau, mai exact... nenea Cronos!
Bebe îi aruncă lui Promy privirea lui ironic-superioară ca de la houyhnhnm la yahoo, iar acesta din urmă se ia cu mâinile de cap. Atâta ne mai lipsea: să-l avem adversar acum pe nenea Cronos, parcă nu era destul că ne făcuse de rușine cu purtarea lui de căpcăun. Îmi vine să intru în pământ de rușine. Și-a mâncat aproape toți copiii, cu excepția lui Știi Tu Cine... Zeus (aici nu mai sunt sigur dacă a procedat bine, poate că trebuia să-l hăpăie și pe Știi Tu Cine, ar fi preîntâmpinat multe nenorociri). Să nu uit, Zeus și cu mine suntem verișori primari, iar Hermes – nepoțelul meu, ce mică e lumea! Știi Tu Cine s-a răzbunat crunt și l-a expediat pe tăticuțul său într-o scurtă vacanță într-unul dintre cele mai exotice locuri din lume, în Tartar. Pentru următorii 100.000 de ani.
Nenea Cronos e isteț, abil, înșelător și foarte fluctuant (de aceea, e și stăpânul timpului). A asimilat în câteva zile cunoștințe de IT la un nivel aproape de mine. Îi place să întindă capcane, să vâneze, să facă farse, are un spirit ludic, investigator și-și bagă nasul peste tot la fel ca mine, asta e moștenire genetică. Și culturală. Mai mult, e capabil de orice. Aici nu mai seamănă cu mine deloc. Și nici nu împărtășește dragostea mea față de muritori, după cum am aflat chiar azi. Într-un fel, îmi reproșez că l-am eliberat, dar nu aveam cum să ne dăm seama cu certitudine mai înainte. Nimic nu e sigur, ci doar probabil.
Avea antecedente, era probabil să recidiveze, dar nu sigur. Nici nu știam dacă o să-și revină vreodată. Și, oricum, dacă nu-i dădeam noi drumul, o făceau ceilalți titani, acuzându-ne, totodată, că l-am lăsat tocmai pe nenea Cronos să putrezească în Tartar. Era mare scandal. Pe mine nu m-au iertat și nu o să mă ierte niciodată că am trecut de la titani la zei, apoi de la zei la muritori. Sunt ultimul vierme de trădător pentru ei, la fel ca pentru zei. Da, am trecut de la titanul Cronos la zeul Știi Tu Cine tocmai pentru că titanul Cronos era cum era (o rușine pentru titani și un dezastru pentru univers) și nu mai vreau să trec acum de la zeul Știi Tu Cine înapoi la titanul Cronos. M-am săturat să aleg între talibani. Și să rotesc la putere aceiași talibani. Nu înțeleg de ce trebuie să ajungă la putere mereu cei care sunt rușinea familiei și un dezastru pentru univers.
Iar nenea Cronos și-a petrecut mai toată viața la pușcărie, inspira atâta milă când l-am eliberat, la fel ca Mene! Nici nu știa, săracul, de muritori. Și s-ar putea să fi acumulat multă bunăvoință, dragoste și spirit de sacrificiu în Tartar, într-un mediu atât de motivant. Cineva care a trăit atât de mult la închisoare, poate fi înțeles până la un punct, vrea să-și ia revanșa. E condamnabil? Cine nu e, într-un anume sens, condamnabil? Dar de ce să se răzbune pe noi, cei care l-am salvat? Când o să mă învăț minte să nu mai fac fapte bune?! Acum, oricum, e prea târziu, faptul e consumat. Mai târziu e prea târziu.
– Din păcate, avem și noi, titanii, talibanii noștri, spune Promy încet, cu glas întretăiat, înecându-se și trăgându-și bretonul pe față. Mi-e atât de rușine... Nu că mănâncă coaie, dar pot să ne înghită pe toți dintr-o suflare. Nenea Cronos n-are milă nici de bebeluși, doar și i-a devorat pe ai lui, fără să clipească. Și cred că zeii jubilează acum, că sunt conflicte chiar între noi, titanii. Când te gândești că tocmai noi l-am eliberat din Tartar! Ce răsplată! Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești.
Promy înghite în sec, își suflă bretonul, astfel încât îi putem vedea fața încinsă și transpirată, apoi continuă tot mai tare și mai alert, dezlănțuindu-se ca un torent:
– I-am dat drumul nemernicului ăstuia din Tartar cu toate că știam că e capabil de orice și că se poate întoarce oricând împotriva noastră. Îmi reproșez asta cumva acum, dar ne era tuturor foarte milă de el, nu știam sigur ce va face și ar fi fost, oricum, eliberat. Nici nu înțeleg cum a atras ciclopii de partea sa, înainte ciclopii au fost aliații zeilor, contra titanilor, poate i-a captat cu noul iPhone 12, al meu s-o fi perimat deja. Și mă tem că are de partea sa nu doar ciclopii, ci altceva mult mai important. Avantajul tehnologic, ce întorsătură! E un șmecher și jumătate, ne întrece pe mine, Hermes și Hefaistos la un loc. Ia te uită cum ni s-au dat peste cap toate planurile din nou! Iar ne numărăm minutele și secundele? Dar nu renunțăm, vom continua să ne facem planuri, orice s-ar întâmpla. Singura șansă e să ne ținem ferm pe poziție, folosind toate mijloacele... admise. Trebuie să apărăm tronul din Olimp, să-l sfidăm pe nenea Cronos și, în același timp, să comunicăm clar și consecvent poziția noastră favorabilă muritorilor și reformei, conchide Promy foarte hotărât. Tu, Ile, trebuie să-ți reiei paza pe Mytikas, în Olimp. Pregătită să-ți reocupi locul pe tron, măcar să facă spume nenea Cronos?
– Nu știu, Promy, răspund cu jumătate de gură.
– Păi, eu zic să te instalezi comod pe tron, pe Mytikas, chiar cu riscul de a trece de la filme siropoase cu vampiri la telenovele ca Madame Hera! Să-i arătăm lui nenea Cronos că pe tronul din Olimp poate să stea și, sincer, chiar are mai mult dreptul (comparativ cu nenorociții și ticăloșii ăștia, inclusiv din familie)... o femeie, muritoare, Madame Dezastru, Fata lui Dracula, golancă, ciumpalacă, trădătoare și teroristă pe deasupra! Eu sunt mândru de tine și sunt alături de tine. Stai liniștită, îl voi urmări permanent pe nenea Cronos, am capacitățile tehnologice necesare, va fi filat în continuu și înregistrat, oricâte măsuri de precauție și-ar lua. O să-l aducem și pe Atlas cu noi la pază, el e mai puternic decât Her și îi dăm jocul video ca să nu se plictisească. La nevoie, apelăm și la Her, cred că a rămas ”prietena” mea în străfundul sufletului. Iar Bebe ne va monitoriza pe toți nonstop (chiar dacă acum supervizează și ancheta din Startar). Bine că Bebe era negru deja când a venit în Olimp, altfel se făcea ca smoala în cinci secunde și mă învinovățea tot pe mine!
Îi strâng mâna lui Promy: e fierbinte și umedă acum. Nu vreau ca ea să înghețe în Tartar sau pe Elbrus. Vreau ca Promy și Meneceu să trăiască, să respire, să se bucure (fie și de o plăcintă cu vișine de la mama), să ciocnească un pahar de vin sau de nectar cu ai lor acasă, să se uite noaptea la cei dragi cum dorm (lui Promy îi place la nebunie asta, mai ales de când i s-au reunit frații), să țină în brațe femei, fie și pe afurisitele de secretare asiatice! E ca și cum aș vrea ca Bebe să fie alb din nou sau să se întoarcă lebedele care mi-au zburat din desen când se trăgea în cartier, la Revoluție. Dar, în ce mă privește, mă voi ține cu dinții de tronul de pe Mytikas, mă voi lega de el (până la alegeri), îl voi apăra, încă o dată, cu sângele meu dacă trebuie. Din dragoste și disperare. La urma urmei, sunt o olteancă golancă și ciumpalacă, teroristă și trădătoare, urmașă a lui Dracula. ”Pe-aici nu se trece!”
– Ce nu fac eu pentru tine, Promy?! Nu doar că mă lupt cu tot Olimpul și, mai nou, cu... nenea Cronos al tău, dar o să mă tâmpesc complet pe tronul ăla, chiar că ajung la telenovele.
– Ce nu fac eu pentru tine, Ile? Uite, am ajuns și Big Brother.

***

Așadar, îl luăm pe Atlas cu noi și plecăm din nou pe muntele Olimp să stăm de pază. Eu pun filmul ”Twilight Breaking Dawn 2” pe căști, ca să nu-l deranjez pe Promy. E clar, de data asta mă voi uita singură: Atlas vrea să joace jocul video ”Plante vs. Zombie”, iar Promy trebuie să se concentreze să-l găsească pe nenea Cronos. Atlas e atât de absorbit de joc că nu aude nici dacă urli la el sau îl zgâlțâi. Am permisiune de la Promy să folosesc fulgerașele ca să-l trezesc la nevoie. Pe cât de nereceptiv e Atlas, pe atât de sensibil e fra-su, Promy, atât fizic, cât și sufletește. Are o acuitate perceptivă uluitoare: poate recepta cel mai mic zgomot, cel mai delicat miros, cea mai fină schimbare de nuanțe, dar și cea mai ușoară tristețe sau melancolie.
Așezat pe jos, lângă tron, pe o saltea, Promy se pregătește să-l intercepteze pe nenea Cronos. Începe surâzând cu ”Salut, Obama! Ai citit deja pe mail sau pe Facebook că mama lui Ile a făcut plăcintă cu vișine și că lui Meneceu i-a plăcut foarte mult, că tu știi că eu nu mănânc asemenea porcării, doar nectar, ambrozie și Maretti! Vrei și tu un pic de plăcintă cu vișine? Nu știu dacă meriți. Ajung imediat la tine să te servesc personal, cu nenea Cronos am ceva de furcă, ai cumva vreo sugestie?” Promy se chinuie să-l găsească pe Cronos, dar intervin mereu blocaje. Cronos parcă se joacă cu el ca șoarecele cu pisica.
La un moment dat, îl detectează pe Cronos în infern, în Startar, dar îl pierde în câteva secunde. ”Afurisita de tehnologie! Se întoarce împotriva mea, îmi scapă de sub control”. Își suflă bretonul slab, îi tremură buzele, bărbia și mâinile, e alb ca varul la față, încordat, iar corpul îi e acoperit de o sudoare rece. Nu reușește să treacă de filtre, blocaje și scuturi, oricât s-ar strădui, dar continuă. Nu-i asta toată filosofia până la urmă: să mergi mai departe, indiferent ce s-ar întâmpla? ”There must be an answer / Let it be”.
După-amiază, Promy pleacă să vorbească cu Bebe și Chiron, să se intereseze de avansarea anchetei și să caute sugestii pentru spargerea blocajelor lui Cronos. După două ore, îl chem pe Promy. Nu răspunde. Necontactabil iar? Să o sun pe secretara asiatică? Mai încerc, dar fără rezultat. Intru și eu în panică și nu e bine. Mi-e teamă pentru Promy, e la marginea prăpastiei. Dar poate va sări peste ea. Parkour. E un ”sport” la modă. Deocamdată o să aștept, poate dă el un semn curând. Nu mi-a zis chiar el că trebuie să învăț să am răbdare?
Seara, ajung pe Mytikas Bebe cu Her, Rocinante și Pegas. Surpriză: Rocinante zboară. Bebe i-a făcut cadou o pereche de aripi ca să poată zbura împreună cu Pegas. I s-au cam aprins călcâiele... copitele după Pegas. I-a dăruit porția ei de trifoi cu patru foi (desertul ei preferat), iar Pegas (care mănâncă numai jăratic cu ambrozie) a acceptat-o. Mi-e teamă s-o mai încalec: se pare că are și ea mania vitezei, la fel ca Pegas sau s-a molipsit de la el. Cu acordul lui Her (”stăpân” interimar până la alegeri), Bebe instalează scuturi bioenergetice și energetice și aici sus, pe Mytikas, astfel încât nimic să nu mai fie interceptat/înregistrat și numai noi să avem acces. De ce nu existau până acum? Păi, nu erau legale. Doar cu acordul explicit al lui Her se poate lua o decizie privind Olimpul și tronul. Măcar în problemele importante să respectăm legea.
După instalarea scuturilor pe Mytikas, mergem acasă la Promy, la ședință. Ce bine, Promy e chiar acolo! Îmi făcusem atâtea griji. Stă la masă încruntat, cu buzele strânse și cu corpul contorsionat bizar, așa că Alex îi amintește de ”fața de Harry Potter” care ar trebui înlocuită măcar cu ”zâmbetul american”. Dar Promy nu-și mai găsește ”smiling face”-ul. Poate că nenea Cronos i l-a înghițit. Nenea Cronos l-a devansat deja sub toate aspectele (mental și tehnologic), pregătește probabil superoferte pentru cei din Startar, nu doar pentru ciclopi, inclusiv noul iPhone 12. Nu a reușit să-l detecteze și poate că nici n-o s-o facă vreodată. Mai încearcă totuși, el nu renunță niciodată. Îmi cere scuze: nu putea să vorbească, era cu Bebe, Chiron, apoi cu părinții și, la urma urmei, nu e întotdeauna indicat să simt tot ce simte el. Nici pentru el, nici pentru mine. Poate că nu sunt pregătită, ori el nu e, ori nu e momentul. Acum puteam fi și interceptați. Aici, acasă, au fost amplasate scuturi energetice, dar pe muntele Olimp nu existau până acum câteva minute.
Bebe ne privește cu o ușoară condescendență. Doar ușoară. E aproape prietenos. Ne încurajează să găsim soluții, el ne susține. Nu vrea să ne spună dacă l-a scanat bio-chimic și mental pe Cronos și știe acum lista ingredientelor din sânge sau din gânduri. Și astea se schimbă, oricum, mereu. Mai ales în cazul lui Cronos care e foarte alunecos și flexibil. Inspirat poate de propria experiență cu nenea, Promy propune să-l provocăm pe Cronos astfel încât să-l aducem pe marginea prăpastiei, folosind psihologia titanilor. Ce ar fi insuportabil pentru el?
– Uite, de exemplu, ce a fost insuportabil pentru tine, Mene, în închisoare?
Chipul lui Meneceu devine cenușiu. Acesta tace îndelung, presând ritmic în brațe o pernă pufoasă de pe canapea. Apoi spune cu glas scăzut, înecându-se și tușind:
– Păi, pentru un titan, cred, sunt foarte greu de suportat lanțurile și pironul, Promy, tu știi.
Chipul lui Promy se întunecă și mai mult, iar corpul i se contorsionează și mai puternic pe canapea, cuprins de convulsii. Promy își încleștează mâna pe brațul lui Meneceu și i-l strânge spasmodic, aproape să i-l rupă. Apoi, își revine, aruncă o privire relativ resemnată în jur și continuă pe un ton sec:
– OK, Chiron o să îl aresteze pe nenea Ocean, fratele mai mare al lui nenea Cronos, la care chiar ține... Pentru tolerarea exploatării gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice de pildă, nu știu, orice. Îl punem în lanțuri cu un piron simulat, iar nenea Cronos va fi nevoit să spargă scutul închisorii ca să-l salveze și așa va exista pretextul legal să fie arestat. Nenea Cronos a dat deja târcoale Startarului, e curios, se gândește poate la alte oferte mai tentante pentru zei și arde de nerăbdare să-și încerce forțele cu scuturile.
– Voi slăbi și eu puțin scuturile atunci când Cronos va ataca. Vreau să-l ajut, mi-e milă de el, spune Bebe, privindu-ne jucăuș. Până atunci, Promy, poate reușești să-l detectezi. Dacă nu, măcar îl înfurii și-l obosești un pic. În același timp, toți vom încerca pe diferite căi să-l extenuăm și să-l aducem pe Cronos la exasperare, să comită o greșeală gravă. Uite, de pildă, tu, Her, ca stăpân interimar... sper că vei interzice și mai multe lucruri, fie și pentru trei zile.
– O, da, abia aștept, zice Her râzând. De exemplu, să nu poată să deschidă laborator/centru de cercetare fără licență de la Promy și să-și facă analizele complete zi de zi la clinică la Promy. Apoi, pe lângă pizza, ketchup, snackuri și hamburgeri, vor fi interzise gogoașele ”înfuriate”, pateurile cu brânză și shaorma, iar rațiile de ambrozie și nectar vor fi reduse (că-s nocive pentru sănătate și e criză). Mai mult, e interzis consumul propriilor copii (pentru consumul copiilor compatrioților se va plăti o amendă foarte mare) și, de asemenea, interzisă violarea nimfelor minore. A, și interzisă viteza... ba nu, interzisă circulația complet, că riscul de accidente e prea mare. O să fiu aproape la fel de iubit ca Promy, iar Promy însuși o să organizeze proteste la mine la palat, ha-ha-ha!
– Cum, Her, ai înnebunit de tot? sare Promy. Interzisă circulația și pe sus, în zbor, și pe jos, cu mijloace de transport (fie și o tricicletă) sau cu autopicioarele, și pe apă, și sub pământ?
– Da, Promy, exact, riscul de accidente e prea mare.
– Nu se poate, Her. În cazul ăsta, olimpienii, inclusiv tu, nu se vor putea deplasa decât prin parkour: prin sărituri de pe un munte/stâncă/palat pe altul, iar asta va spori numărul accidentelor. Cei mai norocoși vor ajunge șchiopi ca Hefaistos.
– Ba nu, Promy, accidentele se vor reduce.
– Ba vor crește, frățioare. O să vezi statisticile. Facem pariu pe un pachet de Maretti, interzis evident, Her?
– Bine, Promy, te sparg. 
– Vezi că mai am un pic și-ți compun o ”Odă pentru Kim Jong Her” de să mă ții minte.
Promy râde iar. Din păcate, îi îngheață râsul curând. Cronos devine din ce în ce mai puternic de la o secundă la alta, în două-trei zile ar putea ajunge pe altă planetă sau în alte dimensiuni, poate chiar pe Gliese, iar obsesia lui pentru control e tot mai mare. Promy nu a reușit încă să-l detecteze, dar continuă eforturile. E foarte dificil pentru că are niște programe de tip malware (mereu altele) care atacă, virusează și dezintegrează aproape instantaneu orice soft de detecție, iar apoi se autoneutralizează. De fiecare dată, apar alte astfel de programe, tot timpul noi și năucitoare pentru Promy. Nu poate să detecteze niciun pattern comun, nu există niciun model recurent, nicio amprentă personală. Și nu poate învinge softul de distrugere sub nicio formă, oricât s-ar strădui.
Dar poate că tocmai în asta constă stilul lui Cronos. După nenumărate încercări eșuate, când e pe punctul de a exploda, Promy realizează: dacă, în loc să se lupte disperat și absurd și să fie distrus întotdeauna, ar apela la altă tactică? Pur și simplu, să lase softul de tip malware să-i facă praf – aparent sau nu – softul de detecție, să-l convingă că e distrus, să aștepte ca programul lui Cronos să se autodezintegreze, iar apoi să resusciteze propriul soft, să atace brusc și să-l localizeze pe ”nenea”? Moarte și reînviere. (Auto)devorare. E mai în spiritul lui Cronos. Așa poate va păcăli timpul. După trei zile și trei nopți de eforturi continue, Promy, tras la față, dar cu ochii strălucitori ca niște supernove, vine să ne anunțe că a reușit. A atacat, programul lui Cronos l-a ”ucis”, mai exact, Promy s-a prefăcut ”mort” în mod foarte credibil, softul lui ”nenea” s-a autoanihilat, Promy a ”înviat”, a revenit și a câștigat. Cronos bântuia pe undeva prin Patagonia: poate căuta oase de dinozauri, titanii au gusturi mai excentrice. Dacă vroia unii reali, putea să încerce la mine la fuckultate.
Yeah! ”We are the champions!” Promy e obosit, dar fericit. Dar și Cronos e extenuat și îl știe acum de adversar redutabil pe Promy, exact cum ne-am dorit.
– Sunt oboshit, suspină Promy.
Se așază cu picioarele pe masă și se întinde un pic. Parcă niciodată nu are loc (la București, în Titan, se plânge și că nu-i încape scula în baie). Totul îl strânge, îl apasă, îl sufocă. Obsesia lanțurilor și nevoia insațiabilă de a compensa?
– Oboshit? Credeam că titanii nu obosesc niciodată, spune Bebe, aruncându-i lui Promy o privire caldă, protectoare, aproape părintească. Tocmai vroiam să-ți mai dau o mică sarcină, nimica toată pentru tine, Promy.
– Vai, Bebe, și tu mă chinuiești? Lasă-mă să respir o secundă. ”Let me breathe”.
– Nu, nu eu te chinuiesc, Promy. De data asta a fost chiar unchiul tău, nenea Cronos. Eu nu sunt nepotul tău, Hermes, verișorul tău, Zeus, nenea Cronos sau vreo muritoare enervantă, cu fițe și pretenții exagerate. Sunt un houyhnhnm. Și-așa m-am făcut destul de râs până acum. Toată lumea se întreabă: ”Ce mai caută și animalu ăsta aici?” Încă o dovadă pentru ei că Promy iubește mai mult animalele și muritorii decât zeii și chiar titanii. Iar aerul de aici e aproape irespirabil. Dar vreau să te ajut, chiar dacă asta îți depășește capacitatea de înțelegere. Așa că te rog să mă asculți. Totul merge perfect, nenea Cronos e pe cale să cedeze și să cadă în capcană. Vreau să-l arestăm mâine seară, așa că ne vom asigura că am pregătit totul cum se cuvine, cum îți place și ție, de altfel. Uite, acum, în seara asta, vreau să-ți instalezi un scut mental și să-l lași pe nenea Cronos să ți-l spargă. Nu imediat, în circa o oră, trebuie să te lupți cu el, să fie convingător. Să-l lași să-ți citească gândurile și viitorul... care ne interesează pe noi: până la arestarea lui Ocean inclusiv, fără restul, doar n-o să ne deconspirăm. Și mai bagi unu-două gânduri de putere, doar ești obsedat de control, Promy și vrei să-ți iei partea ta de ciolan... dacă nu pe tot. De-aia îl arestezi pe Ocean... nenea Ocean. Cred că poți fi credibil, ai talent dramatic... chiar și în softuri. Dacă nu știi cum să-ți izolezi gândurile și să etalezi doar ce ne interesează pe noi, îți arăt eu imediat. Tu prinzi repede și reții pe termen lung, am văzut. Și te concentrezi bine. Eventual, mă voi conecta cu tine, la nevoie, și te voi ajuta să direcționezi fluxul gândurilor, păstrându-mi invizibilitatea pentru Cronos. După aia, nenea Cronos, fericit că te-a învins pe tine și că-ți știe intențiile, își va încerca puterile cu mine. Vom lupta până la răsăritul soarelui sau până la prânz, apoi o să-i permit și eu să-mi spargă scutul și să vadă același lucru. Minunat! Nenea Cronos va crede în planul nostru (mai ales dacă vede două versiuni similare), va fi și mai ahtiat după ciolan, se va simți mai puternic, mai sigur pe el și mai decis să acționeze: să ajungă în Startar și să dezactiveze scutul de la închisoare. Chiar dacă va fi epuizat. Titanii nu renunță niciodată, nu? Propria lui siguranță de sine, beția succesului, curiozitatea morbidă, jocul necontrolat, dorința disperată de putere și revanșă, plus surmenajul îl vor pierde. Sunt convins.
– Vai, Bebe, m-ai șocat iar, nu știam că unicornii houyhnhnmi pot fi așa de machiavelici!
– Cine vorbea, Big Brother! zice, Bebe făcându-i cu ochiul lui Promy.
Un ochi albastru fosforescent ca al extratereștrilor rebeli din ”Dune” ori coralul din presse-papier-ul de pe Gliese.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu