sâmbătă, 3 august 2019

Examen cu Big Brother. Vol. 2 XII. Dreptul la poveste în Estul Sălbatic – epoca lui Gigi





Imediat după liceu, cum vroiam neapărat să-mi iau mașină, fie și la mâna a doua, m-am orientat spre un prim job corespunzător: dealer de cazinou, pentru un an și jumătate (într-adevăr, câștigam, cu tot cu șpăguțe, mai mult decât mama, tata și bunica la un loc). Mediul era, în continuare, stimulativ: aveam colegi studenți sau absolvenți de ASE și profi de mate (pentru că erau calcule dificile la ruletă, așa că era indicat să socotești bine și ultrarapid, iar piața muncii nu oferea atunci prea multe oportunități), în pauze citeam ”Monadologia” lui Leibniz și făceam probleme din culegeri (mă pregăteam pentru admiterea la sociologie și aveam de dat probe la algebră și filosofie). Eu eram, ca întotdeauna, mereu în pragul stopului cardiac, mă emoționam (în special la ruletă), îmi tremurau mâinile, mai răsturnam stackurile de chipuri (jetoane) sau nu reușeam să dau spin, pentru că-mi sărea bila, dar măcar calculam corect și zâmbeam profesional.  
Atmosfera era agitată și pitorească: chinezii strigau gutural ”Cola” și ”Fanta” (și primeau în schimb Pepsi și Mirinda), se cățărau unii pe alții și executau adevărate numere acrobatice când aveau loc spectacolele de striptease, iar masa de ruletă se elibera subit când apărea Miss Păduche, o chinezoaică soioasă, cu un coc mare, foarte suspect, mustind de mătreață și gângănii, îmbrăcată cu un tricou înflorat, colanți fosforescenți și teniși scâlciați în picioare. La pocker (american), black-jack sau ruletă jucau și mulți fotbaliști, antrenori sau manageri din fotbal ca Lăcătuș, Pițurcă și clanul Becali, vorba lui Gigi, ”oameni serioși, din lumea interlopă”.
L-am avut odată client la ruletă și la black-jack chiar pe Gigi Becali, aflat atunci pe culmea succesurilor. A pierdut la ruletă, apoi și la black-jack și s-a enervat teribil. Mi-a dat peste mână, când vroiam să-i iau chipurile pierdute la black-jack, și a început să zbiere, acuzându-mă că l-am furat. Și eu, și inspectorul de masă am insistat că aveam dreptate (nu e nimic ocult, există întotdeauna o doză de aleator, așa sunt jocurile, concepute special ca uneori să câștigi, dar mai frecvent să pierzi, tocmai de-asta personal n-am jucat niciodată). I s-a arătat inclusiv caseta înregistrată a jocului ca să se convingă, dar nici așa nu vroia să creadă și a plecat cu scandal, în stilul lui tipic (”M-am certat şi cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a facut oligofren, eu l-am făcut zdreanţă, dar nu ne-am insultat!”) Nu doar că era captiv în propria sa realitate ca Țarul Putin la invazia Ucrainei, dar vroia s-o impună și altora. ”2+2” fac cât vrea Gigi.
Gigi crede din tot sufletul său mare că "Prieteniile sunt relațiile interumane cu oameni care au un interes și pe urmă ai o chimie". Sincer, nici eu, nici inspectorul, nici șeful de sală, nici tipa de la cameră nu am reușit să avem vreo chimie cu Gigi. Interes am fi avut. Este ”voința lui Dumnezeu ca Gigi să pască acest popor”? Săracul Dumnezeu, cine vorbește în numele lui! Din păcate, nu Dumnezeu l-a făcut pe Gigi vedetă media. Dar mai bine mă opresc aici, căci Gigi punctase odată clar și irevocabil: ”Toți cei care scriu rău despre mine sunt homosexuali”. Acum, în sfârșit, clanul Becali a câștigat... o condamnare cu executare, iar sărmanul Gigi a ajuns ”deținut politic”, la fel ca Adrian Năstase sau mogulul Voiculescu, Motanul Felix, turnător de elită, patronul Antenuțelor. Mai bine intri în gura bestiilor antropofage din Olimp decât în a lui Badea, Gâdea și Ciutacu. Să mă împuște Bombo!
După ce s-au închis cazinourile și mi-am încetat activitatea de dealer, am reușit să-mi cumpăr din târg un jaf de Dacia Break care pufăia și pârâia ore în șir până pornea și apoi se oprea brusc, în mijlocul intersecției. Examenul de conducere a fost și el o întreagă aventură: prima oară, am tremurat și am dat din mâini și din picioare atât de tare, în stilul autentic și original, unic și inimitabil, Madame Dezastru, că l-am umplut de vânătăi pe polițist, iar el m-a scos afară, înainte să apuc să pornesc mașina. Drept urmare, instructorul (fire emotivă și el) m-a sfătuit să procedez cum a făcut el: să dau pe gât ceva tărie înainte de examen ca să prind curaj. A doua oară, am băut 100 de ml de votcă, am mestecat o gumă, am dat sala și m-am urcat la volan zâmbind, sigură pe mine, fără rețineri. Am luat examenul cu felicitări: 26 de puncte la sală și nicio greșeală în trafic.  
Cu toate că am învățat numai în pauze, la cazinou (lucram șapte nopți la rând, iar în ziua liberă ce le urma picam lată), am reușit la facultate, la sociologie, urmând, bineînțeles, exemplul profei de română din liceu. După ce s-au închis cazinourile, m-am întors la facultate și, deși pierdusem aproape tot anul I, am reușit încet-încet să recuperez. La facultate, mi s-a reconfirmat cât de răi și de proști sunt oamenii: mai curând raționalizatori decât raționali, percep totul prin filtrele lor și conform regulilor grupurilor lor, definesc și redefinesc situațiile (memoria și istoria) cum vor ei/anumite instituții, cine are resurse, are și mai mare control, manipulează, iar comunicarea e distorsionată și, frecvent, imposibilă. Totuși, au fost și surprize plăcute, am avut colegi și profi extraordinari la facultate, master și doctorat, de la conducătorul tezei de doctorat la specialiștii excelenți cu care am lucrat la diverse proiecte de cercetare. Nu sunt toți dinozauri comuniști mafioți, unii reprezintă adevărate modele pentru studenți, chiar și la facultățile particulare (acolo, mai curând excepții, din păcate).
În timpul facultății, în martie 1998, am participat ca observator OSCE, din partea Ligii Studenților, la alegerile parlamentare din Moldova. Atunci, la Chișinău era o atmosferă încă destul de caldă și de prietenoasă, dar nu așa de entuziastă și de deschisă ca imediat după Revoluție, când am avut ocazia să vizitez întâia oară Basarabia. Țin minte că am intenționat să mergem și la alegerile din Ucraina, însă nu ne-au permis accesul în țară și ne-au întors din drum. Să ne mai mirăm că observatorii OSCE din Crimeea sau din Estul Ucrainei au fost și ei acum împiedicați să-și exercite funcția (unii ajungând să obțină nesperatul privilegiu de a fi răpiți și de a trăi o aventură palpitantă alături de separatiști în lupta pentru eliberarea de ”fasciști”)?
Am reușit să ajung în Ucraina, în Bucovina de nord (fostă românească), la Cernăuți, doar o singură dată până acum, la scurt timp după Revoluție, într-o excursie cu un grup de pensionari de-ai mătușii mele, Nana. Nu a fost nevoie să-mi țină nicio predică, am acceptat foarte încântată și am plecat ”la drum cu mătușă-mea”. Primul șoc s-a produs la granița cu Ucraina: trebuia să completăm un formular, să spunem de unde venim și unde ne ducem. Oops, la prima întrebare, răspunsul era simplu, ”România”, dar la a doua? Mai tot grupul de pensionari a scris ”U.R.S.S”, cu excepția mea: eu am trecut ”Ucraina”, deși am regretat ulterior că nu am zis, pur și simplu, ”România”, de vreme ce intenționam să mergem la Cernăuți, în Bucovina românească.
Acolo, am fost frapată de atmosfera apăsătoare, de plumb a orașului, de statuile marțiale și impunătoare ale lui Lenin, de bisericile închise și transformate de sovietici în depozite sau ateliere (inclusiv Catedrala fusese depozit de hârtie), de puținii români întâlniți, interesați preferențial de lucrurile pe care le aveam de vânzare (de parcă eram toți bișnițari), de pliantele turistice care condamnau abuzurile Regatului Român asupra bucovinenilor și glorificau armata rusă eliberatoare și mărețele realizări comuniste. Cel mai mult m-a marcat cimitirul din Cernăuți, cu cele două secțiuni ale sale, a căror imagine continuă să mă bântuie și azi (când o să scap de fantome?). Până la instalarea comunismului, se zăreau cruci și cripte obișnuite, inscripționate cu caractere latine, cu nume predominant românești. După invazia sovietică, în a doua secțiune nu mai întâlneai decât pietre de mormânt (frecvent de un roșu țipător, obscen, decorate grotesc, supraabundent, cu steme, medalii și insigne) cu nume slavone, trecute cu litere chirilice, de parcă românii dispăruseră complet, fără urmă. Și acum mă trec fiori.  
În timpul facultății, am încercat un an-doi și o experiență politică direct într-un partid (istoric, PNL), dar am fost, bineînțeles, dezamăgită și am renunțat. M-am limitat să merg la vot, continui și acum (n-am lipsit niciodată, am fugit de la birou sau mi-am întrerupt vacanțe ca să votez), dar mi-am pierdut entuziasmul inițial (de când a câștigat prima oară Convenția Democrată alegerile, în 1996) și mi-e tot mai greu să mă motivez să mă duc. Uneori, mă bate gândul s-o las baltă, însă, când mă gândesc că în alte părți oamenii mor pentru democrație și dreptul la vot, iar democrația nu poate exista fără voturile noastre, mi se face rușine și pun imediat mâna pe ștampiluță, chiar dacă am de ales între talibani.
Dacă implicarea politică mi se părea (deja) din ce în ce mai puțin distractivă, nici ieșirile în oraș nu mai erau ca pe vremea liceului: în timpul facultății, dominau agresiv house-ul și manelele în cluburi, baruri și terase, așa că am început să reduc numărul escapadelor. În schimb, am descoperit o nouă sursă de distracție: m-am reorientat spre gadgeturi, mai exact telefoanele mobile. Cred că am fost una dintre primele persoane cu telefon mobil din București (la vremea aia, prin 1997-1998, o buturugă de Bosch), un future maker, spre mândria lui Promy. Cum nu aveam cu cine să discut la telefon (niciunul dintre cunoscuți nu deținea așa ceva), sunam la Call Center și întrebam tot felul de lucruri mai mult sau mai puțin ridicole. Am simțit (am anticipat) că trendul va fi ascendent, tehnologia va fi diseminată către grupuri tot mai largi, gadgeturile astea vor ajunge departe, așa că mi-am asumat riscul de a vorbi ”singură” pe stradă și de a se uita lumea la mine ca la o nebună. Noroc că știam că sunt nebună.   

***

Imediat după facultate, la master, a intervenit deja copilul: un accident îngrozitor care s-a transformat într-un eveniment fericit abia când m-am văzut cu el la sânul meu. Fiind dintotdeauna o promotoare a dreptului la viață (ah, iar cuvintele astea: ”drepturi” și ”viață”, nu mai suport), nu am avortat, deși nu era cel mai potrivit moment pentru a deveni mămică. Nu am făcut și nu aș face niciodată avort, deși nici nu l-aș interzice (având în vedere cât au suferit femeile din acest motiv pe vremea comunismului, uitați-vă, de pildă, la filmul ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, e destul de relevant). Sunt de acord cu avortul din punct de vedere legal, nu și moral. Cum însă nici eu, nici tatăl nu eram pregătiți pentru copil și căsătorie (eu, oricum, rămăsesem îndrăgostită absurd, în secret, de colegul din liceu), am preferat să-l cresc singură, cu condiția să fie recunoscut, ceea ce s-a și întâmplat în cele din urmă. Ai mei, acasă, se arătau inițial destul de ostili și complet derutați de marele eveniment, dar s-au topit de dragoste îndată ce l-au ținut pe bebe în brațe.
În timpul sarcinii, mi-era foarte greață, am devorat mai mult ouă (fierte, prăjite sau sub formă de omletă) și... filme horror (mă uitam la ele, mestecam în gol și plescăiam mulțumită), cred că nu puteam procesa altceva mai sofisticat și eram, oricum, destul de anemică, așa că aveam nevoie de o supradoză de sânge. Vampi, Fata lui Dracula... Nu eram doar foarte deprimată, ci trebuia să susțin și disertația la master și admiterea la doctoratul cu frecvență. La disertație, aveam o burtă ca amica mea amatoare de Kant, când furase de la Dalles ”Critica rațiunii pure” pentru prietenul ei, abia mă țineam pe picioare. La admitere la doctorat (și la examenele ulterioare), lăsam copilul pe hol, în cărucior (uneori îl transportam și cu port-bebe-ul) și, totodată, mă străduiam să-mi îndrept spatele și să adopt o ținută demnă, în ciuda hemorozilor cumplit de dureroși cu care am fost binecuvântată timp de aproape un an după naștere. Dar când îl puneam la sân, toate durerile dispăreau, iar el și cu mine eram una și aceeași persoană.
Când era mic, fii-miu se arăta foarte deschis, comunicativ, iubitor, asculta tot ce ziceam, adresa multe întrebări, mă provoca mereu și mă punea în încurcătură. Râdeam mult, ne prosteam  împreună, jucam teatru, îi spuneam povești. Dar când a început să meargă la școală (una bună, dar de fițe), comunicarea a devenit (aproape) imposibilă (și în cazul lui). Acum e numai cu gașca lui și, înțeleg, e la pubertate, o vârstă dificilă, iar el e foarte independent. Cu cine oare o semăna? Doar că el își manifestă independența față de mine și, dacă eu sunt nonconformistă, el trebuie să fie în public conformist (de exemplu, să-mi ceară să nu mai spun la școală că am fost în Vamă la ciudații și drogații ăia, să ascund tatuajul cu Bebe inorogul la ședință, să nu-l vadă doamna, sau să nu mărturisesc cumva vreunui coleg sau părinte că citesc vreo carte, oricum, îl fac de rușine).   
Cum nu vrea să fie personaj în cărțile lui Madame Dezastru, mă limitez să spun că fii-miu e un mare devorator de chipsuri, maestru la Minecraft și un excelent decorator de interioare (mai bun decât prietenii din liceu și băieții de la Led Zeppelin). Este incredibil: poate să urmărească în paralel televizorul, laptopul (cu multe ferestre deschise), tableta și telefonul (jocurile video și/sau mesajele de pe WhatsApp), și să-și facă și temele la engleză, mate, română, spaniolă în același timp, eu recunosc că n-aș reuși așa ceva în veci, generația asta, independentă de părinți, dependentă de noile tehnologii, e capabilă de multe. Acum suferă mai mult că nu are al doilea laptop, a treia tabletă sau al patrulea telefon decât de răul din lume și nu înțelege de ce mă frământ eu.
Cu toate astea, am reușit performanța de a-l atrage la unul dintre protestele ”Uniți, salvăm Roșia Montana”, printr-o metodă clasică: l-am plătit. Cu o găleată de aripioare de la KFC. Da, trebuie să recunosc, este și el unul dintre nenumărații protestatari plătiți și nu-mi pare rău că am făcut-o. Am stat la miting până s-a consumat găleata. Interesant, deși n-a mai vrut să recidiveze (la o nouă manifestație, nu la o nouă găleată KFC), fii-miu a declarat, de atunci, că e patriot. Uau, avem un patriot în familie, credeam că mor și n-o să cunosc unul. Sunt mândră că sunt mama unui patriot, dar nu mai am fonduri să-l plătesc să protesteze. Și să nu uit alte detalii importante: fii-miu a adoptat-o pe Guru de la mare (rămăsese abandonată la o terasă din Vamă) și tot el m-a ajutat să fac înregistrarea audio a ”discuției” de la decanat (din ziua demisiei mele) pe telefonul său. Deși e un mare iubitor de cultură (jocuri video, Pro TV, Antena 1 etc.), mă încurajează constant să nu-mi mai pierd vremea cu prostii ca scrisul. Nu știu când o să-mi intre în cap, dacă sunt dusă! Cred că nu știe că mi-am dat demisia oficial. O să am eu o discuție cu el și lămurim. Cel târziu când mi-o veni numărul de dosar de la Parchet.

***

Pe colegul meu de liceu l-am iubit pe ascuns 10 ani. Nu, nu a fost absurd, cel puțin, în toți anii aceia, eram îndrăgostită. Ba chiar dimpotrivă, iluzia asta a dat sens vieții mele, încărcând-o cu poezie și vise. Dacă ar fi existat contacte reale și o relație propriu-zisă, probabil că totul s-ar fi transformat în ”bube, mucigaiuri și noroi”. Și, în absența acestui vis, viața mea ar fi fost o lampă a lui Aladdin neînsemnată, murdară și obscură, fără duhul din ea. Îndată ce am decis că visul s-a sfârșit, nopțile romantice pline de stele, licurici și felinare aprinse, vegheate de o lună mare, dulce-mentolată ca o bomboană de Mentosan, și-au pierdut strălucirea, afară s-a întunecat brusc, s-a făcut o noapte simbolistă, grea, de plumb, pământul s-a cutremurat și s-a iscat un abis.
Acum plutesc deasupra abisului mână-n mână cu Promy, fără teamă, fără, regrete, fără speranță. Promy a fost prima mea iubire, încă de când mă jucam ”de-a Promy”. El a creat oamenii și, atunci când ”stăpânul” vroia să le dea muritorilor (cel mult) blană, colți și gheare și îi lăsase în pielea goală, condamnându-i practic la extincție, Promy i-a salvat prin științe, arte și focul sacru, astfel încât nu doar să supraviețuiască, ci și să evolueze. ”Stăpânul” Olimpului l-a premiat pentru asta cu înlănțuirea pe Elbrus, un piron în piept și un vultur în ficat, dar Promy a acceptat sacrificiul. Când ”stăpânul” a stârnit furia apelor, deși era, sărmanul, în lanțuri, și primul care avea nevoie de ajutor, Promy a găsit putere să-i transmită fiului său, Deu, nu doar o vorbă de încurajare, ci și cum să procedeze ca să învingă puhoaiele și focul sacru să nu fie stins de potop. Nu a făcut-o pentru putere, bani, premii, medalii și diplome ori pentru statui, ci din dragoste și disperare. A avut mereu dreptate, nu și drepturi. Oare îi putem respecta și noi măcar dreptul la poveste?
De-a lungul vieții mele, Promy m-a ajutat să-mi păstrez sufletul, m-a sprijinit când am avut nevoie și și-a asumat, cu curaj titanic, în ciuda epuizării și frustrării sale abisale, milenare, până și destinul ingrat de personaj în cărțile lui Madame Dezastru. Odată, când lucram în cercetare de piață, disperată din cauza unui deadline, în stilul tipic Madame Dezastru, am lăsat farfuriile murdare și gândacii să se adune treptat în chiuvetă până au ajuns în rai și au infestat paradisul. Promy, săracul, a fost alături de mine la dezinsecția raiului și, totodată, a reușit să reîncălzească iadul criogenat prin intermediul focului sacru în care e expert. Imaginea rupestră lângă care stau chiar acum ne reprezintă pe amândoi îmbrățișați, în infern. Ar fi fost una romantică, dacă bestia de vultur (resuscitată și ea) nu s-ar fi aflat pe undeva, prin preajmă, spre disconfortul lui Promy.
Atunci, la întoarcerea în Olimp, sărmanul Promy a fost pedepsit pentru câteva luni în Tartar (până când ”stăpânul” a avut nevoie de el pentru construirea unei noi aripi la palat) din cauza loviturii de stat date de fapt de nepoțelul lui cel simpatic, torționar de treabă și feblețea lui tăticuțu’, Hermes. Al Gore e de vină. Dottore El-Gol. Mai recent, tot Promy m-a susținut după demisia de la școală (ducându-mă pe Gliese, pe insula Pink, la zăpada roz de căpșuni, apoi la recifurile de corali albaștri din Ataraxia unde mi-a creat presse-papierul meu indestructibil), a dezactivat portalul infernului, a recâștigat Olimpul, a organizat alegeri libere, a inițiat reforma și a rezistat mai departe eroic încercărilor repetate ale zeilor de a deturna revoluția. Iar eu nu mai pot trăi acum fără îmbrățișarea lui titanică, deznădăjduită, care-mi fărâmă oasele și le transformă în praf de stele.

***

Câteva demisii în semn de protest

Pe mine personal nu m-au interesat nici banii, nici cariera, altfel... nu mă apucam de scris și nu-mi dădeam două demisii în semn de protest în plină criză, în România.
Prima demisie în semn de protest (dintr-o agenție de cercetare de piață) a avut loc după 6 ani, mie îmi ia ceva până procesez, decid și pun în practică. Eram cea mai veche din departament și am rezistat eroic multă vreme, deși mă confruntam cu un stil de lucru epuizant și dezumanizant, deadline-uri solicitante de azi până ieri, ședințe noaptea sau în week-end în funcție de proiecte... Atunci când mi-am dat demisia, aveam un șef care opera o monitorizare necruțătoare, de Big Brother: patrula printre birouri și calculatoare, cu nasul în monitoare (să-l surprindă pe eventualul infractor cu pagina de Facebook deschisă), număra cafelele, țigările, minutele vorbite la telefon și petrecute la budă (că masa se excludea, oarecum, din start) și, de regulă, manifesta o atitudine degradantă față de colegi (mai puțin față de mine, eu eram respectată ca persoană serioasă, importantă și veche în firmă, dar mă afecta, indiferent cui îi era adresată).
În birou domnea o tăcere apăsătoare, de plumb, nici nu îndrăzneam să respirăm, darămite să vorbim. Interesant, nu am fost singura care a protestat și care și-a dat demisia: toți colegii din departament am fost solidari, am făcut sesizări la ședințe, ba chiar am semnat împreună un memoriu adresat șefului nostru direct și managerului general. După aceste demersuri, inclusiv după plecarea multor persoane din firmă, au început să apară rezultate, atmosfera de lucru s-a schimbat, iar șeful autoritar a demisionat și el.
Acesta a fost doar unul dintre șefi: am mai avut și altul necontactabil de parcă nu ar fi existat, indiferent ce probleme întâmpinam. Îl așteptam ca pe Godot sau ca bunicii noștri pe americani la venirea comunismului. Colegii noi (care stăteau 2-3 săptămâni până la 3 luni în firmă) ajunseseră să-mi adreseze întrebări metafizice: există șeful cu adevărat? Și, dacă spuneam că da, nu mă credeau. La un moment dat, am primit un proiect complet debusolant și cu consecințe devastatoare pentru mine: clienta pentru care lucram se considera stăpâna mea și era rivala lui Madame Hera la competență, inteligență, capacități analitice, organizare eficientă și respect față de muritori, nu numai abuzivă, ci și extrem de instabilă și haotică. Eram singură pe cruce și-l chemam disperată pe șeful (”Șefu, șefu’, lama sabactani?!”). Când am reușit, în sfârșit, să-l prind, mi-a spus doar patru cuvinte, foarte încurajatoare de altfel, care m-au marcat la fel de mult ca găleata cu poezii omagiale și celebra expresie ”Toate sunt la fel”: ”O să te obișnuiești”. Apoi, el și-a dat demisia, iar eu am intrat în comă.  
Timp de mai bine de un an, inima m-a strâns mereu ca o gheară, urechile îmi vâjâiau, totul se învârtea cu mine, nu mai puteam să respir, nici să clipesc, nici să-mi îndoi degetele, abia legam două cuvinte, mă târam, nu mergeam, picioarele mi se împleticeau și credeam că mă prăbușesc la fiecare pas. Făceam eforturi supraumane pentru a-mi îndeplini sarcinile minimal, nu mai simțeam și nu-mi mai doream nimic, decât să se termine. Numai pulsul și tensiunea erau la cote delirante. Exact în această perioadă, am participat la protestele față de stilul de lucru autoritar al noului șef, nu pentru că m-ar fi interesat sau m-ar fi deranjat personal ceva, căci nu mai simțeam nimic și nu-mi mai doream nimic, ci pentru că așa trebuia, altfel nu mai ieșea afurisita de socoteală ”2+2=4”. Am semnat memoriul împreună cu colegii și am fost, bineînțeles, admonestată: ce treabă ai tu cu ei? Tu ești persoană de bază, serioasă, importantă în firmă. Ce te amesteci cu ei? Ce te bagi tu? Ce-ți pasă ție? Ce vrei? Ce mai vrei? Las-o baltă, Madame Dezastru! Într-un fel, eram ca Promy față în față cu Știi Tu Cine, intervenind pentru împuțiții de muritori, deși, spre deosebire de el, mă aflam atunci într-o stare avansată de descompunere. I-am zis șefului că da, îmi păsa. L-am mințit. Și nu-mi pare rău.
Inițial, când am întâmpinat problemele cu ”stăpâna”, am încercat să comunic cu ea, i-am tot explicat, însă degeaba, era capabilă să se contrazică de zeci de ori într-un singur mail sau apel telefonic, dar continua să mă zăpăcească, în loc să mă lase pe mine să mă ocup. A fost o permanentă tortură prin haos, prostie și incoerență, și, în același timp, o avalanșă de pretenții din ce în ce mai absurde, așa că m-am izbit sistematic de Ziduri, iar la șeful meu n-am reușit să ajung. Și, dacă mi-ar fi spus vorbele atât de încurajatoare: ”O să te obișnuiești”, m-aș fi sufocat complet și-aș fi cedat încă de la începutul proiectului. Poate că ar fi trebuit să mă adresez lui Dumnezeu și atât. Deși nu mă rugam prea mult (căci nu mai aveam putere), lui Dumnezeu i s-a făcut milă de mine.
Mai întâi, a trebuit să ajung în locul potrivit: într-o scurtă vacanță la mare, în Vamă. După ce am montat și demontat cortul de câteva ori la rând (ba era prea aproape de mare și se anunțaseră valuri, ba treceau bărci, ba era zona festivalului și tot așa), blestemându-mi zilele, am ajuns în cele din urmă în golfulețul de lângă Cherhana. Când am ieșit dimineața din cort, eram doar un ciot uscat și putred. Dar, în placenta de aur a soarelui, nisipului și valurilor, ascultând ecouri din ”The Doors” de la Stuf, am simțit cum îmi creștea din nou carnea pe oase, sângele coagulat și infectat se golea de otravă, prindea culoare și începea să curgă nestăvilit, hrănindu-mi celulele și trezindu-le la viață, pielea mi se făcea translucidă și strălucitoare ca de chihlimbar, iar chipul mi se lumina, de parcă eram schimbată la față. Când placenta de aur s-a spart, am simțit, pentru prima oară în viață, la un nivel de intensitate insuportabil, că trăiesc. Da, trăiesc, nu supraviețuiesc. Și mă simt acasă. Ce liniște e! Ce aer curat! Respir, în sfârșit. Ce fericită sunt! Am renăscut. Totul e proaspăt și luminos în jurul meu. Simt briza îmbătătoare a mării în nările dilatate de plăcere, nisipul, pietricelele și scoicile îmi intră în piele și mă sfâșie dulce ca gheruțele unei pisici, iar valurile mătăsoase îmi mângâie tălpile și torc blând, la nesfârșit. Poftesc chiar la o hamsie, și de ce nu, la calamar pane cu cartofi gratinați și un pahar de vin alb. Sau măcar o bere și cartofi wedges de la ”Bibi”.
De atunci, golfulețul a devenit ”Camera” din ”Zona” lui Tarkovski, locul unde cei disperați, dar încă inocenți, mai primesc o șansă la viață, iar visele se împlinesc, așa că am început să merg aici într-un ritual anual de purificare și renaștere. În momentul învierii mele, am perceput renașterea simultan în corp și în suflet, m-am simțit dureros de vie și de fericită și mi-a fost rușine că sunt singura astfel din Univers, în mod total nemeritat, bineînțeles. Interesant, îmi dădusem seama că am un corp prin anii liceului. Tot în acea vreme, în spiritul mătușă-mii, Nana, consideram trupul mai curând o cloacă, un gunoi pe care n-avea rost să-l amesteci cu alte mizerii, deși eu una experimentasem câteva asemenea combinații scârboase. Iar sufletul era pentru mine, adeseori, doar o mizerie mai mare decât corpul. Și care durea mult mai tare, uneori insuportabil. Oricum, când corpul e afectat, sufletul suferă și el, și invers, cele două sunt profund interconectate. În anii liceului, numai marea (expresie a absolutului pentru mine) îmi trezea speranța că durerea va fi alinată, mizeria va dispărea, voi sparge Zidurile, voi deschide Ferestre și voi trece lent, în murmur de valuri, undeva, dincolo, într-o altă lume.  
Când am renăscut, de fapt, nu am evadat într-o altă lume, ci dimpotrivă, m-am întors acasă, aici, pe pământ și am fost mai prezentă ca oricând. Coma a fost urmată nu doar de o înviere (pentru care trebuie să-i mulțumesc lui Dumnezeu), ci și de o misiune sacră (de a-l face să plângă pe fostul șef-fantomă prin ce scriu) pe care am acceptat-o ca atare (nu, nu am fost obligată, Dumnezeu nu procedează în acest mod). În momentul de față, misiunea sacră pare să mă conducă uneori, prin supra-”Doza de H” (adică de horror), din nou la agonie, degradare, desensibilizare și depresie profundă. Totuși, să nu uit, dacă, pentru mine cel puțin, nu există ceva mai rău decât coma pe care am experimentat-o atunci, nu mai am de ce să mă tem de acum încolo. Cu atât mai mult cu cât Dumnezeu e un șef contactabil.
Obama supraveghează, Dumnezeu veghează.
Cum spuneam, Dumnezeu m-a ajutat de nenumărate ori, chiar și când nu i-am cerut nimic, iar eu m-am simțit protejată. Însă nu numai Dumnezeu, ci și oamenii au făcut multe pentru mine. Nu doar familia, prietenii, colegii și profesorii m-au ajutat mereu, ci și oameni necunoscuți: cineva m-a inclus într-o antologie de scriitori români (după ce i-am trimis câteva povestiri); o doamnă de la o editură a fost singura care a deschis mailul de la mine, a citit volumele atașate și mi-a propus să colaborăm; un critic cunoscut s-a uitat pe materialele mele, recomandate de aceeași editură, deși nu știa nimic de mine, și m-a stimulat să continui; un funcționar de la comisia prezidențială pentru educație și cercetare a dat plângerea mea (legată de demisia de la fuckultate și scandalul de corupție) mai departe către poliție; un bătrânel mi-a adus acasă buletinul pe care-l pierdusem (împreună cu permisul de conducere, talonul și cardul); un tehnician a reușit să repare instalația de aer condiționat de la mașină, defectă de mai bine de cinci ani. Sunt doar câteva exemple mai recente care îmi vin în minte, nu aș putea face o listă. Nu am cuvinte să le mulțumesc acestor oameni extraordinari și adevărați profesioniști, incredibil, toți din România, la fel ca paradisul meu din Zona-Vamă. Dumnezeu să-i binecuvânteze!
După ce am plecat din cercetarea de piață, a urmat aventura universitară, concretizată în a doua demisie în semn de protest, de data asta, în luptă cu comunismul. Cum așa? Cum e posibil? Comunismul s-a terminat cu mai bine de 20 de ani în urmă! Și eu credeam până de curând că de acum încolo luptăm exclusiv cu capitalismul în România, nu cu comunismul, dar m-am înșelat. Am descoperit că fantoma comunismului mai bântuie... cel puțin prin universitățile particulare: mediu intelectual fin, elevat de ”copy-paste”, ”muncă patriotică”, ”mărețe realizări”, fabrică de diplome, logica lui Big Brother (nu, nu ”2+2=5”, mult mai aproape de realitate, ci ”0=10”, adică studenți-fantomă iau nota maximă, chiar dacă nu au fost și nici nu au de gând să vină la vreun examen). Demisia mea a constituit un fel de ritual de exorcizare a demonilor comunismului mafiot, pur și simplu am refuzat să mai fiu posedată de fantome. Mi s-a cerut și mie să pun note din burtă (că așa e la particulară, toată lumea face așa, asta-i politica, ăsta-i sistemul, ce e corect), însă am refuzat și mi-am dat demisia într-un moment strategic: în ziua dinaintea examenului de titularizare. Am făcut apoi nenumărate reclamații și sesizări, dosărelul a ajuns la poliție și în prezent aștept numărul de dosar de la Parchet... de un an. Și o să mai aștept mult și bine. Nu știu de ce nu mă învăț odată să am răbdare ca titanii.
Apropo, capitalismul, cât de abuziv, e mai suportabil decât comunismul care înseamnă prostie și teroare absolută. Un detaliu: când mi-am dat demisia, capitaliștii au plâns după mine și m-au implorat să nu plec, dar comuniștii m-au scos afară în șuturi. Capitaliștii se bucură dacă ești serios și-ți faci treaba, în timp ce comuniștii urăsc asta. Dacă mă duc în vizită, capitaliștii mă primesc cu entuziasm și încearcă să mă convingă să mă întorc, însă comuniștii cheamă paza, poliția, armata, SPP și SRI-ul, sunt teroristă și asediez facultatea.  

***

A treia demisie în semn de protest (din echipa lui Promy și de la scris), uimitor, nu se regăsește în imaginile rupestre. Îi arăt eu lui VJ. De ce nu sunt niciodată luată în serios? Să fac greva foamei? Și de ce trebuie mereu să mă obișnuiesc? Prin empatia cu Promy, Dumnezeu și oamenii din lume, dublată de chinul scrisului, m-am trezit captivă într-o serie nesfârșită de agonii, morți și resuscitări (trăite și retrăite mai intens decât în realitate, chiar dacă au fost, cel mai frecvent, experiențe personale), sunt revoltată fără speranță de răul ireparabil și, frecvent, inevitabil de pe Pământ și am oroare de toți Big Brotherii. Mi-e scârbă, am obosit și m-am săturat. Am ajuns iar o nemuritoare blestemată ca atunci când lucram în cercetare de piață. Doar că acum mai simt, din când în când, și fericirea aceea năucitoare și inexplicabilă care mă face să intru în pământ de rușine.
Apropo de joburi, greve, demisii și concedieri, o să vă spun acum o poveste. Ah, ce fac? Recidivez? Dacă sunt proastă de dau din abis în abis... M-am molipsit de la Promy. Deci decât, era odată un pictor italian, Broglio, care își dorea numai să picteze, indiferent ce venituri obținea din vânzări. O vreme a trăit așa, de azi pe mâine, pe banii familiei, dar, la un moment dat, aceasta a pus piciorul în prag și ceva pile la lucru pentru ca pictorul să fie angajat la o fabrică de brânzeturi. Acolo, pretextând că are o nevroză, pictorul storcea sistematic brânzicile până când a fost concediat.
Am fost foarte invidioasă când am aflat povestea, nu de alta, dar aș da orice să lucrez la o fabrică de brânzici. Ce liniște! Ce savoare! Și ce plăcere! Vă dați seama, să strângeți brânzicile albe, moi și pufoase în mâini, să le frământați, să vi se scurgă zerul în palme și să vă lingeți degetele lipicioase! O adevărată satisfacție, nu satisfucktion cum oferă munca intelectuală (de cercetare și, cu atât mai mult, literatura). Și Randy, tatăl lui Stan din South Park, înțelegea perfect plăcerea irezistibilă, senzuală oferită de delicatese culinare precum crème fraiche (promovate de canalul TV Food Network pe care-l fetișiza și-l urmărea maniacal), așa că demisionase de la vechiul job și încerca să se reprofileze.
Visez și eu să mă angajez la o fabrică de brânzici. O să caut chiar acum oferte și o să aplic. Ce am? Îmi fac planuri? Da, și nu-mi pare rău, uite că nu mai sunt un Don Quijote castrat și fără vise. Mi-au crescut coaiele îndată ce mi-am regăsit visele. Ce bine e să fantazezi la o fabrică de brânzici și nu la un vierme, gândac, păianjen sau șobolan bun de mâncat, cum fac alții din lagărele de muncă! Într-un asemenea loc, ești redus la foamea ta și nu mai poți visa decât lighioane mai mult sau mai puțin comestibile. Îi pun o pilă și lui Promy la fabrica de brânzici, el e Dulcineea mea cu menstruație albastră, prințesa mea cu blazon străvechi (nu, nu-i downloadat de pe Goangăl, e un cactus albastru în formă de ”P”, inițiala prenumelui), cum mă văd cu contractul de muncă semnat.
Să nu uit, cât de curând, vom sărbători împreună, dacă nu jobul meu la fabrica de brânzici, cel puțin menstruația lui albastră. Are ciclu solar, nu lunar, la echinocțiu, de două ori pe an, primăvara și toamna, Promy e un simbol al rațiunii, democrației și echilibrului, logic, nu? Vom petrece, așa cum procedează și Her cu nereida, când îi vine ciclul. Din păcate, în Olimp nimic nu e sigur. Apoi, vreau să ajung și să rămân cât mai mult la fabrica de brânzici, să mă îmbăt de miresmele lor, să le mângâi formele moi, delicate ca aburul ceții la mare în zori și să mă bucur de lucruri simple, repetate la nesfârșit, precum ambalarea lor rituală, de fiecare zi. Mai târziu (cât mai târziu, sper), o să sosească un terorist musulman (supărat că am criticat fundamentalismul islamic) și o să facă un atentat la fabrica de brânzici. O să mor împușcată, strângând tandru și protector o brânzică în brațe, iar legenda (și profitul fabricii) o să crească.
Asta-i chiar mai bine decât ce-mi doream eu înainte: să mor împușcată la o revoluție, o să o trec prima în topul fanteziilor tanatice, ce idee genială! Hm, dacă mă împușcă, nu vreau să rămân fantomă și să bântui aiurea. Detest fantomele, de la ”lunetiștii-fantomă” (ucigași de copii din Siria) la profi și studenți-fantomă, șefi-fantomă, firme-fantomă, politicieni-fantomă, guverne și parlamente-fantomă, funcționari-fantomă, revoluții-fantomă, armate-fantomă (ca ”trupele de autoapărare” rusești din Crimeea sau Cecenia), țări-fantomă (precum Transnistria, Republicile Donetsk și Lugansk), alegeri-fantomă, referendumuri-fantomă (ca în Crimeea, estul Ucrainei sau ca tentativele de demitere ale lui Băsescu) și așa mai departe. Din păcate, aceste fantome au consecințe reale, devastatoare la scara universului. Și numai Al Gore e de vină.
Și, dacă nu merge cu fabrica de brânzici, poate îmi fac și eu o țară, tot e la modă. Fiecare își face țara lui, de ce să nu aibă și Madame Dezastru una a ei, fie și cât holocătăria din Titan, de la București? A mea se va numi Stracciatella și va fi o cadă plină cu iaurt cu... stracciatella, normal (nu, nu e goth, dar, dacă îi dau șpagă un iPhone 11 la timp lui Obama, poate că nu mă spune lui Edgar Allan Poe). Lui Promy îi voi oferi gratuit, ca premiu pentru întreaga activitate (merită și el, nu?), viză de Stracciatella. Însă, dacă nu-i încape nici aici scula, ce mă fac? Să renunț la ea? Nu, nu se poate, e țara mea! Să invadez țările vecinilor Ionescu, Popescu și Georgescu și să le anexez? Nu, vorba lui Bebe, nu mă cobor la nivelul ăsta.
Ciudat! Încă am oroare de mlaștina puturoasă, colcăind de broaște râioase și porci cu diplome, zombie cu sau fără ”smiling face”, fantome, Dr. Jekyll & Mr. Hyde, împărați în curul gol, talibani, stăpâni-zei, Big Brotheri și Dorian Gray-i (cam puțini ăștia răii cu conștiință, hăituiți de propriul portret, deplâng absența lor, cei mai mulți nu au regrete). Totuși, să nu uităm, în această mlaștină, în cea mai neagră sau mai strălucitoare mizerie, sunt și unicorni, și Zâne-Speranță, titani ca Promy sau chiar Iisus. În mlaștină se ascunde însuși Dumnezeu. Dacă m-aș fi ridicat din mlaștină și aș fi zburat deasupra ei cât mai departe, poate că m-aș fi prăbușit curând (fie de epuizare, fie trasă înapoi de monștrii din mlaștină, fie mânată de nostalgie sau de dor) și, neobișnuită cu ea, aș fi dispărut imediat ca houyhnhnmii, părinții lui Bebe, la primul atac al invadatorilor ”barbari”, fără să înțeleg nimic, ispitită de false evadări, rătăcită de prea multă înțelepciune, captivă într-o detașare culpabilă. Am preferat calea pe care au mers Iisus, Promy și Bebe și am ales să rămân în mlaștină. Fiecare dintre noi are în el o mică Zână-Speranță. Și Mecca.
Deși nu mai sunt sigură că e important și, în același timp, mi-e rușine de toți cei care (cel mult) supraviețuiesc, fără să trăiască, trebuie să recunosc: cu voia lui Dumnezeu, sufletul meu e în siguranță, presse-papierul nu poate fi spart nici de agentul Smith din ”Matrix”. Poate că, totuși, de data asta, trebuie să încerc să mă obișnuiesc. Să continui să lansez scuipaturi intelectuale, șopârle și flori albastre de cactus. Altfel nu-l voi face pe fostul șef-fantomă să plângă și să devină contactabil, cu riscul de a-l vedea Obama. Iar spiritul lui Promy și al lui Iisus trebuie să rămână viu: focul sacru trebuie dat mai departe. Îmi cer scuze că sunt ”nebună”, ”maimuță posedată”, ”femeie născută la PMS”, ”catastrofă”, ”Dezastru”, ”vacă proastă”, ”intelectual de-al lui Băsescu”, ”sclavă obraznică”, ”băgăcioasă”, ”Vampi”, ”Fata lui Dracula”, ”golancă”, ”ciumpalacă”, ”homosexual” (care critică mari filosofi, deținuți politici și martiri creștini ca Gigi Becali), ”teroristă” și ”trădătoare”. Poate că voi rămâne cârcotașă și băgăcioasă, alături de Promy, și voi continua să vă enervez. ”What else should I be / All apologies / What else could I say? / Everyone is gay. / What else could I write? / I don't have the right.” All apologies, Big Brother!
La urma urmei, nu toate obiceiurile sunt proaste. De pildă, am bunul obicei de a lua micul dejun (cereale sau musli cu lapte), bunul obicei de face duș cu Promy și bunul obicei de a ne juca ”de-a Bill și Monica în Biroul Oval”. Na, uite că are și el, implicit, obiceiuri bune, am descoperit acum. Și mai am un obicei bun, din copilărie: dacă tata m-a învățat să visez, iar mama mi-a transmis ceva din spiritul ei practic, rigoarea și perfecționismul ei, eu am încercat să combin și să pun visele în practică, în chiar viața mea și apoi a altora, la fel ca Promy. Nu sunt doar Fata lui Dracula, ci și a mamei și a lui tata. Eu mi-am trăit efectiv visele. Și nu regret nimic.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu