sâmbătă, 8 februarie 2020

Comori din ruine. 5. Comori din ruine





                 
      Să sperăm că Marile Ziduri (ca-n Pink Floyd, ”The Wall”) se vor prăbuși și în Siria, căci, deocamdată se prăbușesc case, orașe, corpuri și suflete. De mai bine de șapte ani de când a început războiul (nu și dictatura, aceasta îl precede), oamenii aleg mai departe între diverse tipuri de moarte și nu de viață (în cel mai fericit caz, e supraviețuire, dar nu viață): sub tortură până la moarte, de foame, de mizerie, de boli, de bombe-butoi (butoaie umplute cu fragmente metalice și explozibili) aruncate din elicoptere, de mine, de împușcături ale lunetiștilor, de atacuri chimice ori sub casa prăbușită, prin dărâmături.
      În zonele sub blocadă guvernamentală ca Ghouta de Est (cu 400.000 de locuitori), după mai bine de cinci ani de blocadă, în continuare, sub ochii ONU, copiii mor de foame: oamenii le dau de mâncare pe rând copiilor (într-o seară unui copil, în altă seară altui copil... dacă sunt 7 copii, le vine rândul o dată pe săptămână) bucățica de pâine de 85 de ori mai scumpă ca înainte, dacă și-o permit și pe-asta, renunțând la propria lor masă. Pisicile s-au consumat de mult, și pământul, și iarba, și zeama de pietre... dărâmături rămase după bombardamente, l-ar înfuleca pe colegul de la școală ori pe vecinul, dar și acesta e un pachet de oase care nu-i ajunge pe-o măsea unui câine comunitar bucureștean.
      Înfometare pentru îngenunchere: oameni-ruine și orașe-ruine - în agonie, dar care refuză totuși să cedeze, căci în ruine sunt comori.”Omul lui Dumnezeu este comoara din ruină”, spunea marele poet și învățat sufist Rumi Mowlana.  
      În continuare, ONU e atât orb la comorile din ruine, cât și surd la urletul de durere al acestora. Nu e capabil să livreze o sticlă de apă și un bob de orez care oricum nu se poate găti căci nu sunt gaze, nici curent, nici căldură (mobila a fost consumată de mult ca lemne de foc) (singurul aspect pozitiv al lipsei electricității e că oamenii au scăpat, în sfârșit, de propaganda difuzată la TV sau pe net).
      Doctorii din zonele încercuite încă operează prin caverne, la lumina telefonului mobil (dacă găsesc undeva curent să-l încarce), cu cuțitul de bucătărie, fără anestezic și tratament post-operatoriu, invidiind confortul și modernitatea din epoca de piatră. Unele cazuri nu le tratează deloc, deși le-ar fi putut salva în alte condiții. Și mulți pacienți grav răniți și bolnavi preferă să nu fie evacuați de teama arestării (ăsta e premiul pe care-l primesc, pe lângă răni și boli, dacă nu era suficient, tortură până la moarte într-o închisoare a regimului, așa că preferă să moară în patul lor... mă rog, printre dărâmăturile ce reprezintă casa lor de acum). 
      Dar doctori precum stomatologii Mohamad Katoub (fondatorul unor spitale de campanie, mereu bombardate) și Abou Yasser, dr. pediatru Amani (femeia director al unui spital de campanie) și dr. Wisam Muhammed (medic la spitalul Rahmah pentru bolnavii de cancer, singurul de acest gen în Ghouta de Est) încearcă să reziste în ciuda foametei, frigului, penuriei de curent și medicamente și a bombardamentelor (doar cele din urmă din belșug, toate celelalte lipsesc, e blocadă de-a regimului sirian, de mai bine de 5 ani în Ghouta de Est). Totodată, se străduiesc să comunice lumii întregi problemele cu care se confruntă și să ceară ajutor, având în vedere că măreața și glorioasa comunitate internațională, consiliul de INsecuritate O,NU, united nothings, e modern și sublim, dar lipsește cu desăvârșire.

***

      Mai mult, Ghouta de Est este puternic bombardată ca odinioară Alepul: regimul sirian comite un masacru cu 80 de victime civili pe 6 februarie 2018 (conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO)), apoi (cu ajutorul rușilor), masacre de peste 100 victime civili pe zi, în zilele de 19-21 februarie 2018 (și o țin tot așa – de pildă, peste 500 de victime în săptămâna 19-24 februarie 2018), iar atacurile sunt inclusiv chimice, cu clor (care te arde din interior și te sufocă) – cel puțin 4 doar în ianuarie-februarie 2018. Și Rusia se opune organizării unui armistițiu umanitar de 30 de zile (până la urmă aprobat de ONU pe 24 februarie, dar, ca de obicei, încălcat de regim și ruși și urmat de alte victime civili – de exemplu, 29 civili de pe 25 pe 26  februarie 2018 la prânz, de un atac chimic cu clor și o maternitate distrusă).
      Ca o dovadă în plus a respectării regulilor războiului și a interesului pentru protecția civililor, pe 6 martie 2018 survine un alt masacru de 94 de civili, inclusiv un atac chimic cu clor, iar numărul spitalelor distruse atinge 12. Pe 19 martie este bombardată și o școală unde sunt uciși 16 copii și patru femei (aproape în același timp cu unul în Idlib unde sunt uciși 16 copii și 4 adulți – 21 martie). Pe 6 aprilie are loc un nou masacru la Douma (40 uciși).
      Pe 7 aprilie e un atac chimic la Douma în care sunt ucise 70 de persoane (deși se aflau în adăposturi, oamenii mor sufocați, în convulsii, cu spume la gură, învinețiți și cu arsuri de cornee și, în plus, peste 500 prezintă probleme de sănătate din cauza substanțelor provenite din bombele-butoi aruncate din elicoptere – posibil agenți neurotoxici similari sarinului combinați cu clor). Desigur, adică probabil, teroriștii-rebeli și victimele sunt de vină, spune Rusia, ă, adică fabrica de troli, ei au pus în scenă totul, nimic nu e adevărat. Aceștia anunță apoi oficial, prin reprezentanții armatei, că echipele de salvare compuse din teroriști jihadiști, ”White Helmets”, au regizat totul, cu ajutorul agenturilor străini (britanice). Iar singurii care au arme chimice sunt teroriștii-rebeli, inclusiv bebeluși.
      Să reamintim că a mai fost un atac cu gaz sarin cu mii de victime tot la Douma în august 2013 în urma căruia Siria trebuia să predea tot arsenalul de arme chimice, apoi alte atacuri cu gaz sarin la Khan Sheikhoun și Latamneh în 2017 și sute de atacuri chimice cu clor prin bombe-butoi aruncate din elicoptere (deși ONU a interzis oficial bombele-butoi și atacurile chimice, atât cu clor, cât și cu gaz sarin)? La Consiliul ONU de pe 9-10 aprilie iar se vorbesc discuții și se dau indicații prețioase ca la vizitele lui toarșu la fabrică. Fabrică de troli poate. Nicio măsură.
      Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice din cadrul ONU merge la Douma și va afla dacă a fost un atac chimic (și ei i se blochează pentru câteva zile accesul la Douma, a, ba nu, sunt numai rațiuni de securitate, se invocă, apoi după cinci zile, chiar se trage asupra ei și echipa se întoarce din drum și ajunge la Douma abia sâmbătă, pe 21 aprilie și miercuri, pe 25 aprilie pentru a preleva probe), dar nu va stabili și vinovații (aceștia trebuia desemnați de Mecanismul Comun de Investigare, desființat din cauza rușilor).
      Și, interesant, se pare (conform rapoartelor din presa belgiană (La Libre Belgique) și a celor de la EU Non-Proliferation Consortium) că un element compomenent esențial pentru gazul sarin (isopropanolul – substanță duală, ce poate fi folosită atât în scop comercial, cât și pentru producerea armelor chimice) a fost exportat în Siria din țări europene ca Belgia, Olanda, Germania ori Marea Britanie (pe lângă exporturile masive din Coreea de Nord de substanțe duale). Dar de ce mă plâng? Nimic nu s-a întâmplat... doar câteva pagube colaterale.

***

      Deși țarul, foarte sensibil la viețile civililor, ordonă o pauză umanitară zilnic încă de la sfârșitul lui februarie, între 9.00-14.00, pentru evacuarea civililor, nici aceasta nu se respectă (de pildă, 18 civili uciși și răniți pe 27 februarie 2018, apoi masacre zi de zi, bebelușii-teroriști ori Statul Islamic sunt de vină, iar oamenii, oricum, nu vin (coridoarele umanitare sunt bombardate)). Ajutoarele nu sunt permise de regim în regiune. Când intră în sfârșit 14 din cele 46 de camioane, 70% din conținut s-a volatilizat deja, sustras de regim, inclusiv echipamente medicale vitale (seturi pentru traumă și echipamente chirurgicale). Ori poate s-a evaporat cum proceda bunica lui Ile, mama Coca cu crema de whisky la bairame, la liceu?
      În timpul pauzelor umanitare și al armistițiilor umanitare, bombardamentele sunt sălbatice, logic, nu? Și atunci, dacă e potopul de foc și pare de neoprit, să ne iluminăm mai bine cu focul sacru al iubirii, cunoașterii, sacrificiului și dăruirii, iar focul apocalipsei să-l stingem cu lacrimile noastre: ”Pompierii cavalerilor de foc / Încă nu s-au inventat, / dă-mi, doamne, tulumba aia minunată, / să sting apocalipsa cu lacrimile tale, ale mele / Dacă tot plângi, dacă tot plâng” (”Cavalerii de foc”, Marin Sorescu).
      Reprezentanții echipelor de salvare ”Căștile albe” (Syria Civil Defence – ”White Helmets”) continuă și ei să fie atacați și uciși (4 în penultima săptămână din noiembrie 2017 în Ghouta de Est, 9 în ianuarie-februarie 2018, 8 în martie 2018, inclusiv directorul ”White Helmets” din Ghouta, Mohammad al Masarwa, (un erou care s-a sacrificat necontenit să salveze vieți, chiar dacă a pierdut 37 de persoane dragi în război) etc.), dar merg mai departe în ciuda bombardamentelor și a resurselor puține (combustibil, truse de prim ajutor, extinctoare etc.) și salvează vieți (peste 114.000 de oameni deja). Din păcate, cei salvați de multe ori dispar a doua zi sau în minutul următor (inclusiv cei de la ”White Helmets”).  
      Raed Al Saleh, coordonatorul ”White Helmets”, este îngrozit de ”masacre, nu război”. Cităm pasaje din mărturia lui: ”Ca sirieni am experimentat moartea în multe feluri înainte de neimaginat: am fost uciși de bombe-butoi, arme chimice, foamete, înecare, tortură, napalm și muniții cluster. Luna aceasta, în Ghouta de Est, s-a adăugat altă experiență a morții: cadavrul unei mame scoase din dărâmături de către fiul ei, voluntar ”White Helmets”. (...) În munca noastră, am salvat peste 100.000 de vieți în ultimii 4 ani, adesea cărând civilii în brațele noastre către cel mai sigur loc posibil. În Ghouta de Est nu este nicăieri sigur și nu este nicio scăpare. Tot ce putem face este să salvăm oameni de pericolul imediat și apoi  să sperăm sau să ne rugăm că spitalul sau casa unde-i ducem nu vor fi lovite imediat. Puteți să vă imaginați asemenea decizii, cu avioanele deasupra? Toate se întâmplă la numai 20 de minute (cu mașina) distanță de Damasc, de sediul ONU și palatul lui al-Assad, câteva ore distanță față de Geneva unde se poartă ”discuții de pace”. Dar dacă te uiți la pozele oamenilor acoperiți de praf sau ale copiilor urlând de durere, pare altă planetă – una unde cea mai rea dintre umanități este la putere. Pentru că nu am mai văzut vreodată așa ceva până acum pe pământ”. Raed solicită comunității internaționale (în care nu mai are încredere) oprirea bombardamentelor, ridicarea blocadei și evacuarea celor care au nevoie de îngrijire medicală.       
      În plus, la fel ca în Idlib, Yarmouk, Hama și în alte regiuni, încă sunt bombardate spitalele (3 spitale Syrian American Medical Society (SAMS) atacate în noiembrie 2017, un alt spital la sfârșitul lui decembrie 2017 la Harasta, 12 spitale distruse între 19 februarie  – 6 martie 2018, alte 2 spitale pe 7 aprilie la Douma etc.). 
      Doctorul Mohamad Katoub se simte ruină precum spitalul prietenului său, Kalil, dar refuză să cedeze: ”Este posibil ca cineva să plângă atunci când vede semnul (închis) pus de el (Dr. Kalil) pe clinica sa distrusă? Așa mă simt și eu: obosit, epuizat, frânt și cu limba legată în timp ce eroii din Ghouta încă rezistă. Între timp, ei rezistă. Este foarte dificil când știi locuitorii fiecărei case. Este foarte dificil când știi fiecare copil născut în acele case. Este foarte dificil când știi fiecare dintre aceste magazine și pe proprietarii lor. Și totuși toate acestea îți dau putere când vorbești în fața lor. O, Doamne, fii cu ei și ajută-i!”. În mărturia lui, îi amintește și pe profesorii care distribuie mâncare ori pe cei care nu mai au de lucru și îi ajută pe cei de la ”White Helmets”. Dr. Mohamad încheie cu cuvintele încurajatoare ale dr. Kalil (a cărui clinică a fost distrusă): ”Assad ne încercuiește, dar Dumnezeu ne hrănește. Assad ne bombardează, dar Dumnezeu ne ajută să ne revenim”. Se pare că, într-adevăr, în lipsa ONU și a comunității internaționale, singurul sprijin mai e Dumnezeu. 
      Ultimul mesaj (poate ultimul, într-adevăr) al asistentei Hala, înainte de a se pierde legătura cu ea, arată și el oroarea fără sfârșit (singurul lucru abundent în Ghouta de Est) și faptul că civilii au pierdut și ultimul drept, dreptul la viață: ”Nu e viață, nu sunt școli, spitale, clinici, farmacii, nici case. Civilii au pierdut totul, au pierdut dreptul la viață. Eu sunt Hala, o asistentă și vreau ca întreaga lume să știe despre suferința noastră de aici, din Ghouta sângerândă. Studenții, profesorii, doctorii, asistentele, femeile, bărbații, copiii, orice ființă a devenit țintă directă a bombardamentelor rusești. Tot ce vrem e să trăim în casele noastre, în țara noastră, în pace, fără moarte și vărsare de sânge. Acesta e mesajul meu către întreaga lume”.
      Voluntarul umanitar Sham ne împărtășește oroarea războiului, dublată de sentimentul de injustiție, abandon și dezgust: ”Am trăit printre clădiri care se prăbușesc în fața ochilor mei. Am trăit printre cadavre. Am trăit printre rachete care fac să explodeze copiii în milioane de bucăți. Uneori curățăm bucățile de corp cu mâinile noastre. Nu extragem un corp întreg. Doar o mână sau un picior sau un cap. Armata nu trebuia să deranjeze Crucea Roșie. Dar în unele zile a venit și ne-a speriat cu armele ei. În unele zile au luat persoanele rănite chiar din ambulanțe. Odată, soldații au arestat echipa prietenului meu. I-au aliniat de-a lungul zidului și l-au împușcat pe prietenul meu în cap. Când cineva a venit și ne-a spus, am leșinat. Am leșinat imediat. Un alt prieten m-a tras deoparte și al treilea m-a tratat. Cei doi au fost și ei uciși mai târziu. Vă spun, toți prietenii mei au fost uciși. (...) Sunt dezgustat de umanitate. Suntem ca morții vii. Uneori glumesc că cineva trebuie să ne strângă pe toți sirienii într-un loc și să ne ucidă ca să termine cu noi complet. Atunci vom merge cu toții în paradis și-l vom lăsa pe al-Assad să conducă o țară goală”.
      Iată și mărturia fotojurnalistului Bassam Khabieh care își riscă viața (la fel ca medicii ori echipele de salvare) pentru a face poze cu bebelușii salvați de ”White Helmets”, cei care își caută adăpost ori casele în ruină: ”În această noapte a fost una dintre cele mai întunecate și îngrozitoare nopți din Ghouta de Est. Regimul a folosit arme cu clor, fosfor, napalm, bombe-butoi, bombe cluster. Civilii din Hamouria, Saqba, și Madiara sunt atacați nonstop de ruși și de regim. Ambulanțele nu se pot deplasa pentru că sunt atacate drumurile principale. Zeci de femei și copii se sufocă sub dărâmături, așteptând pe cineva să vină să-i salveze. Dumnezeu să aibă milă”.
      Similar, alt fotojurnalist, Mohammed, ne împărtășește senzația de frică care-l ajută să supraviețuiască și modalitățile de a o gestiona: ”Sunt un om care se îngrijorează și se teme mult. Cred că această teamă este un instinct puternic pe care toți îl avem ca oameni, care uneori ne protejează și ne ține în viață. Mi-e frică să nu fiu sub dărâmături. De aceea, îmi părăsesc casa întotdeauna în timpul bombardamentelor și merg la spital cu camera. (...) Seara, când am încercat să adorm, n-am putut. Am pus capul pe pernă și m-am întrebat dacă ei vor găsi restul oamenilor dispăruți. Mi-am întors fața către perete. Și atunci m-am gândit: ”dacă tavanul camerei mele este ultima imagine pe care o voi vedea?” Stăteam în pat, gândindu-mă la toate știrile pe care le puteam auzi la trezire. A fost cea mai lungă noapte din viață. Înainte ca ochii să mi se închidă, am auzit un zgomot puternic. Am mers la spital unde mi s-a spus că mulți dintre răniți sunt copii. Am mers acolo pentru că aveam nevoie de un motiv să părăsesc casa și tavanul care parcă mă fixa. Fiecare tavan deasupra mea e un mijloc de ucidere”.
      Fotojurnalistul Abou al-Hassan al-Andalusi ne transmite și el oroarea de bombardamente (teama de a fi ucis chiar în următoarea secundă) și experiența apăsătoare a refugiului prelungit (pentru săptămâni și luni) într-un adăpost improvizat, o gaură neagră mizeră, construită de oameni ca el, săpată cu lopețile și cu mâinile, unde încearcă zadarnic să se ascundă și de unde ar ieși fără preget dacă bombardamentele s-ar opri, fie și pentru o clipă: ”Un copil rănit, un om în vârstă și o seamă de copii trăiesc în această gaură. Am vrut să facem o poză pentru a arăta lumii cum ne protejăm sub pământ. Suntem sub praf, dar oricum asemenea găuri sunt vulnerabile la distrugere căci nu sunt imune la bombardamente și am putea muri sufocați. (...) Suntem săraci, am pierdut casele noastre. Ferma ori magazinul unde lucram au fost distruse, până și motocicleta cumpărată de mine a ars din cauza bombardamentelor. Aceasta este țara mea, cartierul meu, casa mea. Nu am unde să mă duc. Voi sta aici pentru că nu am altă șansă. Bombardamentul este foarte înspăimântător. Ai sentimentul că aștepți momentul când vei fi ucis. Aștepți bomba-butoi sau racheta care îți va lua sufletul. În adăpost sunt multe boli. Sunt mulți oameni care n-au putut face un duș pentru mai mult de o lună din cauza bombardamentelor. Râia și păduchii sunt boli comune ca și bolile cronice, astmul sau infecțiile datorită prafului și umiditățiii și a frigului extrem”.
      Conștientă că este probabil ultima postare, activista Nivin Hotary, numită de scriitoarea și coordonatoarea fundației Karam Lina Sergie Attar ”Sheherezadă modernă, a vieții de zi cu zi, care lasă mărturii tragice din prima linie a genocidului din Siria”, ne mărturisește cum sărbătorește ziua femeii (8 martie 2018) în Ghouta de Est și invită întreaga planetă la această celebrare: ”Aceasta poate fi ultima mea postare. Situația catastrofică este cunoscută tuturor... am spus tot ce puteam spune. Un regim criminal care-și ucide propriul popor cu aprobarea și susținerea și sponsorizarea altor țări. Ieri a fost o zi indescriptibilă. Atacuri cu clor, bombe cluster, bombe-butoi și rachete. Au încercat totul ca să ne îngroape de vii sub dărâmături. Nu avem cuvinte pentru cei fără conștiință sau umanitate rămași tăcuți și care au permis ca acestea să se întâmple. Ultimul lucru pe care vreau să-l zic: acest regim este criminal și nu va scăpa justiției. Dar guvernele voastre sunt și mai criminale. Ele se uită și rămân tăcute, complezente. Iar aceia care ne acuză că suntem teroriști, islamiști și mai mult ca asta ca să-și spele conștiința... Regimul sirian poate să-i ucidă pe toți – cum ai putea face pace cu așa ceva? Salut femeile din întreaga lume de ziua femeii și aduc condoleanțe femeilor noastre pentru așa o lume de rușine”.
      Alte două femei curajoase și cu voință titanică, Muzna Duried (șefa Mișcării Feministe Politice Siriene) și Bayan Rehan (șefa Departamentului pentru Femei al Consiliului Local din Douma) sărbătoresc și ele similar ziua femeii în Ghouta de Est, hotărâte să ducă mai departe focul sacru al revoluției și invitând lumea la solidaritate. Iată ce povestește Muzna despre prietena ei, Bayan: ”Bayan nu este doar o prietenă de la o revoluție care încă este prezentă în ciuda blocadei, bombardamentelor și a epuizării. Ea este istoric și martor al luptei feministe împotriva urâtului ce ne înconjoară și a unei lumi care premiază criminalii. Tragedia este simultan personală și colectivă. Femeile din Ghouta plâng pentru cei dragi căzuți, pentru casele pierdute și pentru țara care nu mai este a lor. Unele dintre ele sunt copleșite de durere și amărăciune, dar toate sunt schimbate de ce s-a întâmplat. Este o durere personală, este o durere colectivă, este o revoluție până când scăpăm de tiran”.
      Alte cinci femei din Ghouta, desenate într-un album de ziua femeii de Dima Nachawi, sunt adevărate modele de rezistență și de luptă, sacrificiu și solidaritate.  Um Samih, translator, fondatoarea asociației ”O mână”, al cărei fiu i-a dispărut arestat de regim, și-a depășit durerea personală: gătește pentru cei nevoiași și distribuie mâncarea, în ciuda pericolelor. Maimouna, IT-st, mamă a două fetițe, ai cărui tată și frați au fost arestați de regim (tatăl de cinci ori!), este director al direcției regionale de protecție a copilului. Dr. Faten Rajab Fawaz, doctor în fizică, este una dintre cele mai cunoscute activiste, participantă la revoluție, arestată apoi în 2011 și torturată sever de regim... încă dispărută, fără să se mai știe nimic de ea. Amani, economist și educator, lucrează cu multă seriozitate și atenție la detalii pe post de contabil la Oficiul de Suport pentru Dezvoltare Locală și Proiecte Mici. Mouna, farmacist și doctor de laborator, al cărei frate a fost ucis de bombardamentele din martie 2018, este director științific la Institutul de Tehnologie Medicală și șefa departamentului farmaceutic al Institutului Sham pentru Științe Medicale și se implică direct în protecția echipamentelor medicale de bombardamente.
      De ziua revoluției (15 martie), începute acum 7 ani, se sărbătorește tot sub pământ sau printre dărâmături, dar memoria revoluției nu e pierdută și lupta continuă: ”(...) Țin minte că am traversat un pod și a început să tremure sub picioarele noastre, așa de mulți eram. (...) Și cineva a strigat: ”oamenii vor să dea jos regimul!”. Fiecare s-a uitat în jur la ceilalți și s-a gândit: ”Tocmai a spus ceea ce doream să spunem de ani de zile. Scandăm cu el sau rămânem tăcuți?”, își amintește dr. Annas din Ghouta.
      Masa, o fetiță de 7 ani, o fetiță iubitoare care încearcă să salveze și furnicile (săpând împreună cu sora ei un tunel pentru furnici ca să aibă unde să se ascundă), pe lângă faptul că a trăit numai în război până acum, a trebuit să-și petreacă ultimele luni prin adăposturi insalubre și nesigure, ”să miroasă sânge, nu aer” și să se joace cu bombe-butoi, unele dintre ele purtătoare de arme chimice ca la atacul din 7 aprilie din Douma. Aceasta ne mărturisește, zâmbind inocent (cum numai copiii pot zâmbi, fie și în asemenea situații) despre acest atac: ”Mă cheamă Masa. Am șapte ani. Eram în Douma în adăpost, în timpul bombardamentelor. Atunci au aruncat o bombă-butoi, dar nu a explodat. A făcut ”fffeeșșș”. Ne-au spus ”mergeți sus, mergeți sus, mergeți sus. Am  mers către ultimul etaj și am căzut pe pământ. Nu m-am putut abține. Mama a spus unchiului: ”fata mea, fata mea, fata mea”. Unchiul meu a venit și m-a luat. A adus haine ude și m-a dus sus pe scări. Punctul medical era în capătul tunelului. Trei doctori au venit. Unul m-a cărat mine, altul pe sora mea. Alergau. Ne-au dus către primul punct medical, ne-au pus pe podea și au turnat apă peste noi. Ne-au dus înăuntru, ne-au dat cu spray și ne-au făcut o injecție. Când am vrut să dormim, avioanele au bombardat și am fost acoperiți de praf. Am coborât în adăpost și am văzut cum aduceau martirii. În loc să mirosim aer, miroseam sânge.” 

***

      În aceste condiții, fotografia unui bebeluș a cărui mamă a fost ucisă în Ghouta de Est și care și-a pierdut un ochi a devenit un simbol pe net și a fost preluată de activiștii de pretutindeni (ei înșiși sau copiii lor își acoperă un ochi într-un gest de solidaritate). Ambasadorul Marii Britanii în Consiliul de INsecuritate, Matthew Rycroft, a postat pe Twitter o poză cu el în care stă aşezat la locul său la masa rotundă și îşi acoperă ochiul drept cu mâna. Foarte convingătoare pentru cei din Consliul de INsecuritate O,NU, logic, nu? Bună și lipsa ochilor la ceva, vorba lui Hagi (era cu școala, dar se aplică)! Poate se vor trezi și ilumina când vor fi orbi ca profetul Tiresias, li se va deschide ochiul interior, vor vedea comorile din ruine și ruinele și vor reacționa în sfârșit. Am făcut și noi (eu și cu Ile) poze de acest tip și le-am postat pe Facebook (pe lângă mesaje scrise ori video și poze de solidaritate cu cei din Ghouta, inclusiv din fața ambasadei Rusiei la București). Și numai bebelușii ăștia teroriști și trădători, dușmanii poporului, sunt de vină sau poate o fi Statul Islamic? Atunci suntem și noi vinovați (nu am fost așa mereu, doar ne-am născut vinovați, în lanțuri, la gunoi și din spuma balelor, nu a valurilor ca Afrodita?).
      La rândul lor, medicii, echipele de salvare ”White Helmets” și activiștii societății civile din Ghouta de Est au trimis la începutul lui ianuarie 2018 o scrisoare către reprezentantul ONU, Mark Lowcock: ”Bine ați venit la Damasc, vă scriem din Ghouta de Est – o distanță scurtă de la hotelul dvs., captivi aici, de parcă am fi pe altă planetă.” Da, curat altă planetă! Că e izolată și sfârtecată de cratere selenare ca satelitul natural al Pământului. Semnatarii scrisorii spun că laptele pentru copii și scutecele s-au consumat, iar boala se răspândește. De asemenea, Harasta este bombardată intensiv, iar oamenii se ascund în adăposturi, fără a mai putea să caute mâncare, apă sau să meargă la doctor. Bazându-se pe faptul că ONU nu poate oferi ajutoare fără permisiunea sa, regimul sirian își exprimă dreptul său de veto și folosește în continuare blocadele ca arme de război. Și atunci, în abesența ONU, femei curajoase gătesc linte și o distribuie noaptea. După copiii morți de foame din Madaya și Alep, urmează cei din Ghouta de Est. Ar fi timpul să schimbăm istoria. Mai târziu e prea târziu.
      Confirmând aceste lucruri la nivel general și particular, potrivit unui raport ”Salvați copiii” din februarie 2018, un copil din șase trăiește în zone de conflict (Siria este unul dintre cele mai periculoase locuri). Copiii din Orientul Mijlociu au cele mai mari șanse să se afle într-o zonă de conflict. „Tacticile de asediu şi de foamete au început să fie folosite tot mai mult împotriva civililor, pentru a forţa un grup armat sau o comunitate întreagă să se predea. Atacurile asupra spitalelor şi şcolilor au devenit ceva normal”, se arată în raport.
      Au fost peste 4.000 de atacuri asupra școlilor, de pildă. Totuși, cred că aici trebuia reformulat: atacurile asupra spitalelor și școlilor reprezintă ceva obișnuit, cotidian, dar nu normal (”obișnuit” nu înseamnă și ”normal”). Sau poate sunt un semn de progres și iluminare, în spiritul meu și al focului meu sacru? Ah, arză-v-ar focul sacru să vă ardă! Când o să vă iluminați? Copiii din Siria au suferit de „stres toxic” din cauza expunerii prelungite la război, se specifică în raport. Aceștia au parte mereu de ucideri şi mutilare, recrutarea şi folosirea lor ca soldați, violenţă sexuală, răpiri, atacuri asupra şcolilor şi spitalelor, lipsa accesului la ajutoare umanitare. A fost găsită o creştere cu 300% a numărului copiilor omorâţi şi desfiguraţi începând din 2010, conform unor date furnizate de ONU.
      În contextul disperat din Ghouta, după bombardamentele atroce începute pe 19 februarie 2018, gesturile de solidaritate continuă. Astfel, peste 200 de scriitori și activiști sirieni și din toată lumea au trimis o scrisoare pentru oprirea crimelor împotriva umanității din Siria și pentru tragerea la răspundere a celor responsabili. Se adresează ONU și autorităților din alte țări de pe glob, deși până acum acestea nu au reușit să ducă măcar o gură de apă, un bob de orez (de negătit, căci nu sunt gaze, căldură ori curent) ori o îmbrățișare titanică de-a noastră (să se facă praf de stele, dacă tot sunt praf): ”lumea este un spectator al carnajului care a distrus viețile sirienilor. Totul s-a întâmplat sub ochii unei audiențe globale care vede totul, dar refuză să reacționeze”. Nu s-au putut da nici rezoluții (din cauza veto-ului Rusiei), iar puținele adoptate nu au fost respectate. ”United Apathies...” ONU a întrerupt până și numărătoarea morților (prea mulți sau nu mai conta oricum?).
      Așa cum toată lumea știe (căci mulți proști și nebuni s-au sacrificat pentru a informa și a sensibiliza): ”Sirienii au fost împușcați și uciși în plină zi pentru proteste împotriva injustiției. Au fost arestați, torturați și executați. Au fost bombardați și atacați cu rachete. Au fost puși sub blocadă, violați și umiliți. Au fost gazați. Au fost dislocați și deposedați”. Lumea a reacționat cel mult cu simpatie, dar nu și cu măsuri. În Ghouta se înfometează, se lasă lumea fără medicamente și se bombardează, inclusiv spitalele, până când Ghouta va ceda, iar puținii supraviețuitori vor fi expulzați pentru purificare etnică. Deși până acum a eșuat, ONU ar trebui să urmeze principiul responsabilității de a proteja (R2P – Responsibility to protect) civilii. Semnatarii scrisorii cer, așadar, oprirea genocidului: armistițiu imediat, ridicarea blocadelor, acces la ajutoare umanitare, eliberarea deținuților politici și o protecție imediată pentru toți civilii.   
      Se alătură și personalități din lumea show-biz-ului solidari cu Siria și cu Ghouta (pentru impunerea armistițiului și salvarea civililor) precum Riz Ahmed, Sacha Baron Cohen, Isla Fisher, Sofie Gråbøl, Annie Lennox, Michael Palin, Andy Serkis, Imelda Staunton, Emma Thompson, Joe Wright: ”Spunem astăzi pentru întreaga umanitate: membrii Consiliului de Securitate ONU pot și trebuie să păstreze armistițiul din Siria. Nu putem arunca o altă promisiune către civilii din Siria la coșul de gunoi al istoriei, nici nu putem accepta o versiune scufundată a acestui acord. Nu putem lăsa această eroziune a legilor internaționale să continue. Trebuie să acționăm acum ca să salvăm vieți”.
      Iată și cuvintele lui Stephen Hawking despre injustiția din Siria și în semn de solidaritate cu cei ce suferă și mor (spuse în 2014, valabile și acum): ”Ce se întâmplă în Siria este ceva abominabil, ceva ce lumea urmărește rece de la distanță. Unde este inteligența noastră emoțională, simțul nostru de justiție colectivă? Războiul din Siria poate nu reprezintă sfârșitul umanității, dar fiecare injustiție comisă este o fărâmă produsă în fațada ce ne ține împreună. Principiul universal al justiției poate nu e înrădăcinat în fizică, dar este la fel de important pentru existența noastră. Pentru că, fără el, pe termen lung, ființele umane vor înceta să existe”.
     
***

      Din păcate, după cum vedem, reacționează tot sirienii (ne)obișnuiți, deveniți eroi peste noapte și cei solidari cu ei, nu O,NU (pe care Ile îl mai cheamă în ajutor din reflex, odată cu Obama și fostul ei șef fantomă, să-i dea măcar un Sedatif PC). Ăștia ultimii trei sunt toți fantome. Răspund cel mult în stilul heirupist al SUPRAomului nou comunist de odinioară (”vom face totul”), fie în cel al SUPRAomului capitalist de astăzi  (”ASAP. I’m doing my best”). Ile a încarnat ea însăși ambele forme de SUPRAom și s-a sacrificat să fie astfel, depășindu-și mereu limitele. Apoi, s-a străduit să redevină om, nu SUPRAom. În Siria locuitorii se zbat să rămână oameni (nu SUPRAoameni ori bestii), în pofida situației.
      Și remarc ceva, puterea vieții (focului meu sacru) în această orgie a agoniei, descompunerii și morții: în ciuda condițiilor și a abandonului O,NU, incredibil, cei din Ghouta de Est încă se căsătoresc și fac copii cum s-a întâmplat cu frate-miu Mene (Meneceu) și Mi Ko când Mene abia ieșise din Tartar, la revoluție, acum cinci ani (o legumă de 40 de kile după ce putrezise acolo de zeci de mii de ani, din adolescență), era o situație instabilă și Mene risca să se întoarcă în Tartar (cu tot cu nevasta Mi Ko și cu copilul Bebe mic, Tartarul fiind un loc ideal pentru creșterea copiilor, logic, nu?) și era și bolnav de cancer la colon (a fost descoperit în stadiul III (metastazat la ganglionii limfatici) la sfârșitul lui 2015, operat în februarie 2016 și face citostatice (două săptămâni cu una pauză, timp de maxim 6 luni cura)).
      Da, similar lui Mene și lui Mi Ko, chiar în aceste condiții, în timpul bomardamentelor atroce, o femeie l-a născut într-un adăpost pe micuțul Talal, ajutată doar de celelalte femei din adăpost și de Dumnezeu. Țipetele ei s-au amestecat cu bubuiturile bombardamentelor și cu strigătele, plânsetele și rugăciunile celorlați din adăpost. Epuizat, tatăl a spus la sfârșit: ”Nu știu cum mă simt exact, sunt fericit că am un copil, liniștit că soția mea și copilul meu sunt într-o stare de sănătate bună. Dar și îngrozit și îngrijorat că fiul meu s-a născut într-un adăpost, în timpul bombardamentelor”.
      Părinții se bucură și se sperie totodată pentru copii. Nivin, mamă a unei fetițe din Ghouta de Est, simte că nu-i ajung brațele pentru a o proteja pe micuță (două parcă nu sunt suficiente), nici nu mai știe cum să răspundă întrebărilor ei (De ce ne bombardează? Când o să se termine? Dumnezeu ne iubește pe noi, nu? Dumnezeu nu-i iubește pe ei, nu?) sau cum să mai astupe zgomotul bombardamentelor (încearcă cu propriile mâini în urechile celei mici). Singurul sprijin și ultima speranță a rămas Dumnezeu atât pentru mamă, cât și pentru fetiță.
      Iar artista Diala Brisly, impresionată de lumina telefoanelor mobile dintr-o poză din Ghouta de Est, a desenat oameni cu telefoanele mobile aprinse, având în centru o fetiță salvată din dărâmături. Ne aduce și nouă aminte de Piața Victoriei iluminată de telefoanele mobile la protestul anti-legea grațierii din 2017. Aceasta e lumina focului sacru, nu a celui care face scrum.
      Nu doar dragostea și grija pentru copii sunt impresionante în Ghouta de Est, ci și cea pentru cei mai în vârstă și / sau bolnavi. Astfel, Hassan, după ce ne invită în mijlocul unei realități care depășește filmele horror (da, realitatea depășește orice imaginație atât în rău cât și în bine), ne povestește despre ororile bombardamentelor și despre cât de greu e să o protejeze pe mama sa. Cu toate că are numai 57 de ani, aceasta abia mai merge, cu ajutorul lui Hassan, căci oasele sale sunt slăbite de foametea din blocadă și au nevoie de înlocuire (imposibil într-o zonă sub blocadă). Mama ține permanent legătura cu băiatul său pe WhatsApp și încearcă totodată să se informeze prin acest mijloc de comunicare. E vorba de legătura cu băiatul și alții din zona sub asediu, altminteri se află parcă într-un loc complet izolat, pe altă planetă. Frica de bombardamente o ajută să-și depășească durerea și să se deplaseze câțiva pași până la adăpost (aflat prin apropiere). Băiatul o ajută să meargă la adăpost (bine că stau mai mult acolo, așa nu trebuie să se deplaseze des). În adăpost, mama tremură de frig, dar încearcă să reziste cât e necesar. Ascultă zgomotele armelor, a învățat să le diferențieze (sunt singurele pe care parcă le mai aude, nu muzica). În ce-l privește, cea mai mare teamă a băiatului e că nu va mai găsi medicamente pentru mama sa. Și nu e un caz izolat: sunt circa 1.000 care au nevoie de intervenție medicală.
     
***

      Dacă puterea vieții și a rugăciunilor nu poate fi învinsă, la fel, puterea iubirii nu poate fi pusă sub blocadă așa cum arată artistul Dima Nachawi care desenează în albumul său 5 povești de dragoste din Ghouta de Est. În prima poveste, ea, sub blocadă în Ghouta de Est, vorbește ore în șir pe WhatsApp cu el (aflat în Idlib), se roagă unul pentru celălalt, beau cafeaua și dau share melodiilor și poeților preferați. În a doua, cei doi au sărbătorit Crăciunul alături de prieteni cu un brad improvizat, cu lumânări făcute manual care au funcționat cu ajutorul unui generator. În a treia, când a auzit racheta, el a acoperit corpul soției însărcinate cu al lui, au fost răniți și, în momentul în care au venit medicii, i-a rugat s-o salveze pe ea mai întâi. În a patra, ea adoră să joace Smurfs și Plante vs. Zombie, dar îi e greu să încarce telefonul (nu e curent), iar el îi caută semnal de internet cocoțat pe acoperiș, astfel încât să poată juca. În a cincea, când a auzit loviturile aeriene, el încerca să-și asigure soacra la telefon că sunt bine, iar ea spăla rufele. Când loviturile aeriene au reînceput, atunci ei doi s-au îmbrățișat, el a fost rănit încercând să o protejeze, iar ea a murit în cele din urmă din cauza sticlei care i-a intrat în corp.      
      Cea de cincea poveste de dragoste sub blocadă, în Ghouta de Este este chiar cea dintre Mohammad Abo Saleh și soția sa, Malak (”înger” în arabă), activistă pentru drepturile femeilor care a lucrat cu Women Now For Development. Să vă dau mai multe detalii. Când a venit el la 6.40 seara, ea nu l-a observat, ocupată cu spălatul rufelor la mașina de spălat și asurzită de hârâitul ei (bine că nu erau avioanele sau elicopterele care aruncă bombe-buotoi). Apoi, după ce el a așezat undeva legumele cumpărate, a apărut ea și l-a îmbrățișat. Vorbeau, ca de obicei, lungi și intime conversații (întrerupte eventual de rugăciuni), când o lovitură aeriană din apropiere le-a oprit discuția. Dumnezeu să-i ajute pe cei loviți și pe noi! Ce bine că ai venit, altfel nu mai puteam de grijă, a zis ea. Și eu la fel mă îngrijoram, i-a răspuns el. El s-a dus apoi să verifice pe Whatsapp unde a fost lovitura aeriană, ea s-a întors la spălat. Și avionul a revenit, iar ea s-a speriat. L-a luat de mână pe el și s-au dus amândoi în cameră. Soacra trimisese deja mesaj să vină la Douma chiar atunci, nu dimineața. El a spus că totul e bine și că vor ajunge dimineață la ea.
      Pentru prima oară, Malak era înspăimântată (ea, care, altădată, ieșea pe balcon să se uite la avioane și le înregistra zgomotul infernal). El a încurajat-o că avionul nu îi va lovi. Ea l-a tras de mână și au mers în cameră. Sunetul avionului se auzea și mai tare. A ținut-o în brațe, îngrijorat și surprins de frica ei. Cum sunetul avionului bubuia și mai mult, cei doi s-au strâns în brațe și mai tare. El a văzut apoi o luminiță roșie și a simțit explozia. A observat sânge, dar s-a gândit că el a fost rănit, iar ea este bine. Ușor, a așezat-o jos, în timp ce molozul cădea și praful îi acoperea. Mișcându-se greu, s-a dus apoi afară să cheme vecinii în ajutor. A strigat până a rămas fără glas. S-a gândit abia după aceea că rana ei ar putea fi serioasă. A strigat-o, dar ea nu i-a răspuns. I-a așteptat pe cei din echipele de salvare ”White Helmets” și le-a zis că soția e înăuntru. Era și el acoperit de propriul sânge, epuizat, amețit și îngrețoșat.
      Doi oameni au venit să-l ia, iar el s-a gândit că poate echipele de salvare nu o observă pe ea, din cauza prafului. După ce a ajuns în ambulanță, a văzut o femeie în apropiere și cineva i-a spus că e soția lui. Dar el, îngrozit, s-a gândit că ea a rămas înăuntru și a țipat că nu e femeia aceea soția lui. Cei din echipele de salvare i-au spus că va veni altă ambulanță pentru ea. Apoi, a trecut din brațe în brațe și din pat în pat, întrebând tot timpul de ea și fiind asigurat că ea e bine. S-a rugat să-l lase să o vadă, să se asigure că e bine. I-a zis chiar unuia din echipa de salvare ”White Helmets” (care o cunoștea) să-i transmită că o iubește. În camera de operație, i s-a spus tot că ea e bine, să nu se îngrijoreze și să aibă grijă de el. Apoi i s-a spus că ea e în Douma, luată de tata-socru, pentru că avea nevoie de îngrijire specială și că vor suna la spital pentru a se interesa de starea ei. El s-a hotărât să meargă și el în Douma la ea.
      Tocmai atunci, a sosit unul dintre vecini pentru a-i transmite condoleanțe. Condoleanțe pentru ce? Nu putea înțelege. Pentru soția ta. Nu înțelegea nici atât. A murit în Douma? Nu, ieri, la bombardament. Când v-am spus că am vrut să merg la ea, a insistat el. Am fost noi, au răspuns vecinii, dar murise. Ce rană avea? Ca a ta, numai că pe partea stângă. Sticla le-a perforat corpurile. El dorise să o protejeze de șrapnel, dar ea îl protejase de sticla din interior (ultimul geam ce separa casa de vecini, bizar supraviețuitor al atacurilor de până atunci). Erau amândoi ca niște cactuși, atâția spini de sticlă aveau în ei, după cum au mărturisit chiar doctorii. El a supraviețuit printr-un miracol, i-a spus doctorul. Ea vroia să fie martir. Spunea că e prea slabă ca să suporte pierderea cuiva drag în familie în război și s-a rugat să fie luată ea prima de Dumnezeu. Pentru el, să o piardă, e la fel de dureros, după ce au trecut prin atâtea împreună în război și în blocadă, inclusiv au mâncat iarbă și frunze amândoi (savurând din când în când ca pe o delicatesă pâinea de orz). Totuși, el speră să o reîntâlnească într-o zi (și, poate, să ospăteze împreună la masa îmbelșugată (bogată nu doar în bucate, ci și în spirit) din rai).
      Într-o altă poveste de dragoste, chiar după bombardamentele cumplite din săptămâna 19-25 februarie 2018, Hassan profită de orice ocazie (orice minut fără bombardamente – dar mai e vreunul?) pentru a ieși pe stradă cu telefonul. Atunci îi scrie logodnicei sale Ruba din afara Siriei cu ocazia aniversării lor (6 luni de la logodnă), îi trimite inimioare (inclusiv una pe o casă în ruină), iar ea îi dă zece. ”Dragostea rămâne deasupra sunetului gloanțelor și al avioanelor”, spune Hassan, în timp ce așteaptă și el să vadă dacă îi va mai scrie sau nu Rubei în dimineața următoare. Îi mulțumește pentru că îi dă speranță, mângâiere și încurajare. ”Dumnezeu mi-a oferit dragostea ta astfel încât să-mi fie suport, putere și inspirație”.
      Și un alt semn de viață, dragoste și o dovadă în plus că în ruine se ascund comori: Umm Mohammed și soțul ei rămân să bea o cafea în casa bombardată, ajunsă o dărâmătură.

***

      Ruinele continuă să înfrunte potopul de foc. Curând, pe măsură ce regimul avansează, se ajunge la peste 1.700 de victime civili uciși, respectiv peste 5.400 răniți, în timp ce peste 177.000 sunt dislocați în perioada 15 martie – 4 aprilie (deveniți scuturi umane pentru cucerirea orașelor de către regim (de pildă, pentru controlul orașului Hammuriyeh) și unii dintre cei posibil arestați de regim pentru că au locuit într-o zonă teroristă, au ținut partea teroriștilor, deci sunt teroriști și ei). Mai mult, teroriștii fugari sunt puși să cânte ode pentru mărețul și gloriosul conducător pentru a primi apă de băut.
      Și, dacă simpla populație e teroristă (în frunte cu bebelușii), ce să mai zicem de ”White Helmets”, doctori, profesori și activiști, vechi target al regimului, ei vor fi primii arestați și torturați până la moarte, dacă nu sunt evacuați. Și deja încep arestările și execuțiile în zona recâștigată de regim (5 țărani fermieri executați pe 26 martie, iar 2 dintre soțiile lor răpite, respectiv 18 civili arestați imediat după recucerirea a 90% din Ghouta de regim) în ciuda prevederilor acordului și a garanțiilor Rusiei. Sute de activiști și disidenți politici sunt arestați ulterior. Alții sunt recrutați militar forțat (unii nu sunt lăsați să plece cu familiile lor din taberele de refugiați la casele lor fără recrutare, în timp ce sute sunt arestați pentru că au respins recrutarea).
      O parte din cei din Ghouta decid să rămână în casele lor (în zona ocupată acum de regim) sau să se refugieze pe teritoriul regimului (unde sunt potențial condiții mai bune (pentru cine nu e arestat și / sau executat), fie și cu ode pentru mărețul și gloriosul conducător la pachet), în timp ce alții se duc în nord, în alte zone rebele, urmând visul libertății (unii în Idlib îi întâmpină cu drag și le oferă gratuit refugiaților hrană sau jucării pentru copii). 35.000 se refugiază din nord în Afrin, unde se mută în casele în ruină, abandonate de kurzi la venirea turcilor (turcii urmează o politică de purificare etnică și colonizare și încearcă să transfere arabi în locul kurzilor în Afrin). Cei care vor să se întoarcă la casele lor trebuie să-și revendice proprietățile (cu toate documentele de rigoare, la majoritatea pierdute) rapid, în termen de 30 de zile, altfel le pierd.
      Unii ajung să-și lase libertatea pentru viață (dar viața fără libertate mai e viață?), după cum arată protestele din Kafr Batna: ”Nu mai vrem libertate!” – au scandat oamenii. Dar nu e o decizie oarecare, ci una de situație limită, așa cum arată Read Fadi Dayoub din Harasta: ”După cum unii din Harasta au renunțat la libertate, alții au renunțat la case, dar, de fapt, nu a fost niciuna decizia lor. Asta e o decizie sub amenințarea armelor. Astăzi, cum întoarcem pagina celor cinci ani de Harasta liberă, eu doar sper că locuitorii se vor bucura de siguranță și bine, oriunde ar fi, orice ar fi. Ne aplecăm capetele cu umilință și le ridicăm cu mândrie”. O lecție de smerenie și deopotrivă una de demnitate de la ruinele în care încă se ascund comori.  
      De fapt, întreaga rezistență creativă din Ghouta de Est și exemplul său de solidaritate reprezintă o asemenea comoară din ruine și totodată o adevărată lecție pentru noi, după cum subliniază și Bissan Fakih, activist de la The Syria Campaign: ”În ultimii cinci ani, Ghouta s-a confruntat cu o violență teribilă, inclusiv atacuri cu gaz sarin care au luat viața a sute de persoane în somn. Și, cu toate acestea, asemenea lucruri au învățat lumea o lecție de curaj și rezistență. Când regimul a pierdut controlul în Ghouta, oamenii de aici au construit noi forme de gurvernare locală și au ținut primele alegeri libere, pentru prima dată în istoria Siriei. Când bombele au început să cadă asupra cartierelor, profesorii și medicii au mutat școlile și spitalele sub pământ și oameni obișnuiți și-au pus ”căști albe” și s-au grăbit să-i salveze pe prietenii și vecinii lor. Oamenii din Ghouta au lansat proiecte ale societații civile, adevărate surse de inspirație, adeseori conduse de femei. Au creat noi platforme media și au produs fotojurnalism câștigător de premii. Au creat resurse de energie alternativă și au introdus noi tehnici de agricultură. (...) Ghouta a stabilit un model suprem de rezistență civilă și a arătat cum e o societate unde vecinul își ajută vecinii. Depinde de noi să continuăm să trăim după acest exemplu în fiecare zi”.

     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu