sâmbătă, 9 mai 2020

Pariul pe iubire. 2. Un portret ”obiectiv”



1.    

Sper și că mi se va face un portret obiectiv la emisiunea cu același nume (”Obiectiv”) de la canalul TV Trident 3, televiziunea de știri, competiție a televiziunii AER 3 (”Aceasta E Revoluția”). Deschid chiar acum televizorul să mă uit.
În față e o canapea gri pe care stau așezați invitații permanenți și moderatorul. În fața canapelei e o masă mare de sticlă, de o formă aerodinamică, cu pahare cu apă plată. În spate sunt monitoare TV care lasă impresia că totul este urmărit în continuu și transmis live. Tot în spate este scris și titlul emisiunii cu gri închis: ”Obiectiv”. Pe canapea se află moderatorul Nikos, un faun cu părul scurt, cenușiu și ochi verzi, îmbrăcat cu costum gri. Lângă el sunt invitații permanenți: Aletheea (o nimfă brunetă, cu părul lung căzut pe spate, cu ochi albaștri, îmbrăcată cu un costum roz pal), Irina (o altă nimfă șatenă, cu părul până pe umeri și ochi căprui, îmbrăcată cu un costum bleumarin și Theodoros (un alt faun cu părul blond și ochi căprui, îmbrăcat cu un costum maroniu). 
Moderatorul Nikos întreabă cu un glas pârțâitor ca o freză de dentist, sfredelind tăcerea:
– Ce a mai făcut câinele de trădător, șobolanul de terorist, șarpele de intelectual, Prometeu?
– Bea sânge că e, doar, prietenul lui Vampi- Ileana și al vampirilor, răspunde cu o voce răgușită de fumat invitata Aletheea.
– Bea mai mult decât sirenele care au nevoie de sânge doar pentru voce, completează cu voce ascuțită invitata Irina.
– Da, sirenele au nevoie de sânge doar pentru a-și menține vocea, intervine invitatul Theodoros cu o voce gravă. De sângele celor scufundați. Beau și de la refugiați... dacă tot s-au scufundat atâția, dar în niciun caz atât cât bea câinele de trădător, șobolanul de terorist, șarpele de intelectual Prometeu!
 – Jos Prometeu! Jos dictatorul! strigă moderatorul Nikos.
Moderatorul arată un filmuleț cu dovada faptului că Prometeu e vampir și bea sânge plus trei mărturii ale unor persoane de la care ar fi băut sânge. Apoi bea o gură de apă, își trece mâna peste fruntea transpirată și continuă:
– Ce altceva a mai făcut câinele de trădător, șobolanul de terorist, șarpele de intelectual, Prometeu?
– A violat-o pe vaca de Io și i-a mai dat și streche de umbla, săraca, de colo colo înnebunită de streche. A îmbolnăvit-o de streche și de toate bolile zice invitatul Theodoros.
– A violat capre la țară la el la ferma lui taică-su. Nici de ele n-a avut milă, spune invitata Aletheea.
– A violat chiar și un Leviathan. Nu știu cum a reușit, dar nici de el n-a avut respect. Nici vreo ezitare, rostește invitata Irina.
– Jos Prometeu! Jos dictatorul! strigă moderatorul Nikos.
Moderatorul arată un filmuleț cu dovada faptului că Prometeu e violator plus trei mărturii ale unor persoane violate. Apoi reia:
– Ce altceva a mai făcut câinele de trădător, șobolanul de terorist, șarpele de intelectual, Prometeu?
­– A furat alegerile, se știe ce hoț e, spune invitata Aletheea.
– A furat revoluția, rostește invitatul Theodoros.
– A furat ultima înghițitură de ambrozie și nectar de la gura copiilor noștri, zice invitata Irina.
– Jos Prometeu! Jos dictatorul! strigă moderatorul.
Imediat moderatorul pune un filmuleț cu dovada faptului că Prometeu e hoț, urmat de trei mărturii ale unor păgubiți. Apoi moderatorul revine:
– Ce altceva a mai făcut câinele de trădător, șobolanul de terorist, șarpele de intelectual, Prometeu?
– Face trafic de influență, vorbește invitata Irina.
­­– Face trafic de ambrozie și nectar, spune invitata Aletheea.
– Mai rău, face trafic de persoane, rostește invitatul Theodoros.
– Jos Prometeu! Jos dictatorul! strigă moderatorul.
De îndată moderatorul prezintă un film cu dovada faptului că Prometeu e traficant, apoi trei mărturii ale victimelor sale. După aceea reia:
– Ce altceva a mai făcut câinele de trădător, șobolanul de terorist, șarpele de intelectual, Prometeu?
– Pregătește armata vampitaurilor pentru cucerirea lumii, spune invitata Aletheea. Mai știți? Vampi, prietena lui, l-a înșelat cu Chiron centaurul, porcul de conducător al Olimpului. Din această combinație au ieșit vampitauri, jumate centauri, jumate vampiri (cu copite de centaur, aripi de liliac și colți de vampir). Câinele de trădător, șobolanul de terorist, șarpele de intelectual, Prometeu i-a păstrat ca să cucerească lumea cu ei. Au superputeri și nu se tem nici de Boris Johnson ori de Nigel Farage, prietenii vampirilor.
– Jos Prometeu! Jos dictatorul! strigă moderatorul.
Ce să mai spun? ”Care-i buba?” ca-n poeza ”Iov” de Marin Sorescu. ””De ce ficatul?” ca-n poezia ”Perpetuum mobile” dedicată mie, unde nu mai spuneam decât asta pe Elbrus. Ori ca-n poezia ”Muntele” a lui Sorescu: ”Și cu toate că-mi suport / Cu destul stoicism / Soarta mea de granit, / Câteodată mă pomenesc urlând: / Circulați numai pe partea carosabilă / A sufletului meu, / Barbarilor!” Ori ca-n ”Ulise” care nu mai vrea să se întoarcă acasă la scorpia de nevastă și la porcii de pețitori: ”Of , să-mi fac o căsuță / Aici pe valuri, / Să-mi ridic un cort în colțișorul ăsta / Mai ferit / Între Scyla și Caribda.”

                 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu