sâmbătă, 4 iulie 2020

Pariul pe iubire 10. Câinii de teroriști dislocați (intern)




Câinii de teroriști dislocați intern în Siria se confruntă și ei cu mizerie și condiții extreme. Sunt pradă frigului și furtunilor care le dărâmă și inundă corturile. Cei din Sinjar          (Idlib, Maarret al Nu’man) se plâng că nu au văzut vreo organizație internațională în sprijinul lor.  Singurul ajutor e Dumnezeu. ”Suntem inundați de ploaie. Nicio singură organizație nu a venit să ne ajute să ne pregătim corturile. Oamenii utilizează saci, îi punem pe corturi. Corturile au fost pătrunse de ploaie, peste tot, ajungând la copii. (...) ”Nu avem încălzire. Oamenii nu-și permit aparate de încălzit.” spune un locuitor. Altă persoană mărturisește: ”Suntem dislocați și a fost greu să ajungem aici. Ne-a plouat mult, dar nu avem protecție. Avem nevoie de dispozitive de încâlzit și de corturi”. În 11 tabere de refugiați sunt inundații, iar peste 25.000 își pierd corturile. Echipele de salvare ”Căștile albe” (”White Helmets”) ajută sinistrații. 500.000 de sirieni sunt la risc în iarna asta. Copiii își doresc pentru noul an să-și regăsească părinții dispăruți, să-și recupereze casele și să meargă la școală din nou.

***

Oamenii din Ratyan, un sat din nordul Alepului, au fost forțați să-și părăsească casele din cauza bombardamentelor regimului cu doi ani în urmă. Însă au construit un ”nou Ratyan” în nordul Idlibului, ca dovadă a rezistenței lor și a importanței caselor pentru cei dislocați. În jur de 80 de familii (500 de persoane) locuiesc aici.

***

La tabăra de dislocați Deir Ballout din nord-vest nu există medicamente. Un om a murit din cauza lipsei de tratament medical. Turcia ar trebui să se ocupe, dar a ignorat situația.

***

Când oamenii se refugiază de la Hajin și apoi Baghouz unde e blocadă a Coaliției internaționale a Statelor Unite împotriva Statului Islamic, trebuie să străbată deșertul înghețat pentru a ajunge la tabăra de refugiați de la al-Hool, aflată sub administrare a Forțelor Democrate Siriene (formate dominant din kurzii de la YPG). Lângă câmpul petrolier Omar, femei și copii, mulți cu fețele devastate de erupții, coboară din camioane, acoperiți de praf și epuizați. Dima Qatran, 22 de ani și-a înmormântat unul dintre gemeni (de 11 luni) și încearcă să-l salveze pe cel rămas. ”Aveam gemeni, spune Dima plângând. ”L-am înmormântat pe unul și al doilea îmi moare. Are diaree și vomită în continuu. Nu mai suport. Fiica mea a murit de frig și de foame”. ”Dormim pe stradă de 11 zile de când a fost bombardată casa din Baghouz”. Se refugiase în Baghouz din Albukamal. Tot ce vrea e să fie reunită cu familia, soțul care lucrează ca bucătar în Turcia. ”Mi-e teamă de ei”, spune în ce privește Statul Islamic. Se plânge de foamete. La Baghouz zahărul costă 30.000 de lire (dolari 257), de 30 mai mult decât în alte părți. Nu au apă de băut și spălat, nici mâncare sau medicamente.
Sara al-Sahar, 32, trece împreună cu copilul pe care încearcă să-l liniștească. ”Este înfometat și bolnav”, spune mama. Amina Hajj Hassan, 28, a plecat din Baghouz (fost al Statului Islamic) cu băiețelul ei de 5 ani. Soțul ei s-a refugiat cu cinci luni în urmă în Turcia unde lucrează. ”A vrut să plecăm când bombardamentul a început, cu luni în urmă, însă ni s-a spus: ”kurzii vă vor ucide””. Noura al-Ali spune că soțul ei a fost arestat. ”Lucra la un restaurant”, spune Noura. Asculta muzică în secret. Nu dorește decât să meargă în Turcia. Abeer Mohammad, de 35 de ani, mamă a trei copii, spune: ”Nu am luat altceva decât haine și lapte pentru cel mic. NU ne-a mai rămas nimic oricum”. Umm Mohammad, o femeie de 45 de ani care a fost rănită cu șase luni în urmă, mărturisește: ”am luat hainele pe care le-am putut strânge”. Khawlah Hama, o femeie de 53 de ani se îngrijorează pentru fiul ei de 14 ani: ”se sperie, nu are decât 14 ani”. Spune că sunt mulți încă acolo, în Baghouz, iar oamenii sunt pregătiți să plece. Milad Hussein, un băiat de 13 ani răpit de Statul Islamic, povestește despre islamizare, lucrul cu armele și bătăi. I-e dor de familie. ”Aș vrea să-i întâlnesc pe mama și frații mei”, spune el.
Oamenii se plâng că nu au mâncat de când cu bombardamentele și blocada. Copiii țipă. Peste 58.000 s-au refugiat, după Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), iar în tabăra de la al-Hool sunt peste 70.000. Andrej Mahecic, reprezentantul ONU pentru refugiați, spune că foametea și frigul sunt cauzele morții copiilor. Evacuările au loc prin deșertul înghețat noaptea, în mijlocul bombardamentelor, aproape fără bagaje, către o tabără cu corturi. Echipele ONU au format forțe rapide de intervenție, dar nu e suficient. Pe drum nu sunt acordate ajutoare celor înfrigurați și înfometați, majoritatea femei și copii. Peste 260 de copii mor din cauza condițiilor de pe          drum și din tabără de la începutul anului până în aprilie 2019, între 10 și 20 oameni mor în fiecare zi în tabără, iar peste 70.000 trebuie să înfrunte frigul, inundațiile, igiena precară,          foametea și lipsa de medicamente din tabăra de refugiați. Sute rămân fără corturi în urma inundațiilor. Atunci când protestează cu privire la condițiile din tabără, Forțele Democrate Siriene, susținute de Coaliția Internațională a Statelor Unite, care controlează teritoriul pe care se află tabăra, trag asupra protestatarilo 
În tabăra al-Hool sunt sute de copii neacompaniați, arată Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR). ”Prioritatea acum este de a identifica copiii neacompaniați, de a notifica guvernele că am găsit copii fără părinți și a vedea dacă            undeva din China până în Argentina găsim o familie la care putem trimite copiii, spune Peter Maurer, președinte CICR. Două treimi sunt copii la al-Hool și o treime mame. CICR este supraaglomerat în ce privește evidența celor veniți în tabără. Sunt și victime ale Statului Islamic precum sclavele yazidi. Este dificil de identificat fiecare categorie în parte, care este victimă sau nu. Europa nu vrea să ia înapoi luptătorii Statului Islamic și familiile lor. Franța a repatriat cinci orfani, dar judecă de la caz la caz. Per total, din ianuarie până în august 2019 mor 386  de copii din cauza condițiilor.                          
     
***
     
La tabăra al-Zouf din Idlib. După un filmuleț realizat de Aleppo Media Center, oamenii se confruntă cu frig și inundații. ”Un cort nu rezistă la ploaia cea grea. Stăm treji toată noaptea când ploile devin mai grele”. Nouha Khabazeh, 38, trăiește și predă în tabăra de refugiați.            ”Situația este rea, rea la școală, rea în tabăra de refugiați. Este prea frig pentru copii. Sunt multe boli. Auzim de celelalte tabere din Liban inundate, copii înghețați până la moarte. Lucruri pe care mintea nu le poate concepe. Este de necrezut că se pot întâmpla acum. Oamenii din alte țări stau la căldură și noi murim de frig. Îmi pare rău de copii, copiii de la școală”.

***

La tabăra Atmeh de asemenea condițiile sunt dificile. Oum Ibrahim, 41, rezidentă în tabără mărturisește: ”Acum este iarnă, nu avem combustibil, nu avem căldură, saltelele sunt ude. Nu avem ce pune pe jos pentru ca să ne doarmă copiii. Trăim o viață de suferință și umilințe. Nu știu ce să facem. Dumnezeu ne ajută, nu avem alte opțiuni. Nicio organizație nu ne ajută și nimeni nu se uită la noi. Vrem ca să-i pese cuiva, dar nimănui nu-i pasă”.

***

La tabăra Kamara iarna e friguroasă, iar ajutoarele reduse și insuficiente. Oamenii au încercat să se încălzească cu focuri improvizate. Astfel, a izbucnit un incediu căruia i-a căzut victimă micuțul Abdul Majid Alaa al Qadi.

***

Într-o tabără de dislocați din Hama, atacă regimul cu rachete. Când oamenii încearcă să găsească adăpost la un punct de control militar turcesc, turcii trag asupra lor, speriindu-i.         











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu