sâmbătă, 25 iulie 2020

Pariul pe iubire 13. ”Mi-e dor de mama” (inscripție pe unul dintre zidurile unei închisori (Burj) a Statului Islamic).


  

Sute de mii de copii, activiști pașnici sau lucrători umanitari au fost arestați și au dispărut forțat. Sunt câini de teroriști care au violat Leviathani și au distrus nu doar Pământul, ci și planeta Krypton a lui Superman. Sunt multe Antigone în Siria care încearcă să-i găsească și să-i îngroape pe cei dragi. Astfel, riscându-și propria viață pentru adevăr și din solidaritate, Familii pentru Libertate (Families for Freedom) (printre care curajoasele femei-lidere ale asociației precum avocata activist pentru drepturile omului Noura, doctorița Hala, profesoara Farizah și activista Fadwa) îi caută pe cei din închisorile regimului și din alte părți (deși le pot împărtăși soarta cu această căutare).
Peste o sută de mii sunt arestați arbitrar (144.889) conform Rețelei Siriene pentru Drepturile Omului (RSDO). Marea majoritate sunt arestați arbitrar în închisorile regimului, în jur de 90% conform Rețelei Siriene pentru Drepturile Omului (RSDO) (Syrian Network for Human Rights). Zeci de mii (circa 14.000) au fost torturați până la moarte, 99% de regim potrivit RSDO.
RSDO a realizat și un raport cu cei mai importante persoane dispărute: Adnan Zera’i (dramaturg și actor), Tal al Mallouhi (blogger și studentă), Anas Ali al Shaghri (student), Mohammad Bashir Arab (specialst medical la laborator), Rama Yasser al Asas (studentă), Hussein Moustafa Harmoush (locotenent colonel disident), Jihad Assad Mohammad (jurnalist), Loay Khatab (otolog), Ismail al Hamed (chirurg și activist),  Salah Mahmoud Amasha (chirurg și activist), Adel al Brazi (student), Mohammad Samih Bahra (student), Rania al Abbasi (stomatolog și campion la șah, arestată împreună cu cei 6 copii ai săi), Samer Idris (avocat), Hayyan Mohammad Mahmoud (chirurg), Ahmad Arabi Baqdounes (activist pentru drepturile omului), Basel Ahmad Tabbakh (student), Zaher Ahmad Tabbakh (tehnician), Maher Theib (jurnalist), Anas Badea al Azma (jurnalist), Jihad Jamal (avocat și activist), Eyas Ayyash (membru al biroului executiv al Comitetului Național de Coordonare pentru Forțele de Schimbare Democratică), Maher Tahhan  (membru al biroului executiv al Comitetului Național de Coordonare pentru Forțele de Schimbare Democratică), Rami Hannawi (activist și membru al Comitetului Național de Coordonare pentru Forțele de Schimbare Democratică), Lama Nawaf al Basha (studentă și voluntar), Yahya Sharbaji (activist), Niraz Saeed (fotograf, câștigătorul premiului pentru fotografie al ONU Agenția pentru Refugiații Palestinieni în 2014), Islam Kheiro al Dabbas (activist și student), Majd al Din Abdul Fattah Khoulani (student), Faten Rajab (doctor în fizică), Abdul Aziz al Kheir (doctor, membru al Comitetului Național de Coordonare pentru Forțele de Schimbare Democratică), Razan Zaitouna (avocat și activist pentru drepturile omului), Zaki Kordillo (profesor), Meheyar Zaki Kordillo (student), părintele Paolo Dall’Oglio (preot), Mohannad Mohammad Omar (jurnalist), Basel Khartabil (inginer de computere), Khalil Mar’ei Ma’touq (avocat), Amr Khalaf (farmacist și activist). 
Între 5.000 și 13.000 au fost torturați și uciși la închisoarea Saydnaya între 2011 și 2015, conform unui raport Amnesty. Aici au fost circa 20.000 de deținuți. Aici oamenii stau ”ca animalele în cuști”, spun deținuții, pe întuneric, sunt torturați și ajung să înnebunească din cauza torturilor, se roagă chiar să moară decât să mai sufere. Este muzică, da, un concert de urlete în continuu. Deținuți puținii supraviețuitori rămân nu doar cu cicatrice, ci și cu probleme de sănătate severe. Se gândesc la cei rămași acolo care continuă să sufere și nu-i pot uita. Apropo de răni și cicatrice, Ile are și ea rănile și cicatricele mele de la piept (urma pironului) și de la ficat (urma ciocului bestiei de vultur), căci a împărtășit durerea mea. Rănile din suflet rămân însă deschise. Le lingem și le spălăm cu lacrimile noastre.
Cele mai frecvente torturi sunt dulab (introducerea prizonierului într-o roată/cauciuc înainte de a fi bătut), shabeh (atârnarea de tavan de încheieturi), bătăi cu cabluri electrice, electrocutarea (la organele genitale).  Închisorile sunt supraaglomerate (oamenii zac aproape leșinați unul peste celălalt, în spații minuscule) și singurul concert care se aude e cel de urlete (îl auzim și noi mereu). Toată lumea ajunge aici legume putrezite de 30-40 de kile pe care nu le recunosc nici cei apropiați, iar femeile supraviețuitoare, pe lângă torturile obișnuite, trebuie să înfrunte și stigma (rușinea) violului în ochii familiei și ai societății. 
În demersul lor de a-i ajuta pe cei dispăruți, Familii pentru Libertate solicită regimului sirian lista celor deținuți arbitrar (împreună cu locația și starea lor), cere oprirea torturilor și certificate de deces în caz de moarte (odată cu cauza acesteia și locul mormântului), dorește accesul ajutoarelor umanitare și al grupurilor de monitorizare a drepturilor omului în închisori și, totodată, vrea abolirea curților excepționale și garantarea unor procese corecte. Pe lângă presiunile asupra regimului, asociația  Familii pentru Libertate aduce împreună mii de familii de sirieni cu rude arestate/dispărute, merge la orice discuție de pace pentru a arăta că nu există pace fără ca cei dragi să fie eliberați și contactează pe oricine poate face lobby în acest sens.
La începutul anului 2019 au fost eliberate certificate de deces peste 700 numai în Hama conform organizației Sirieni pentru Justiție și Adevăr. Dar nu a fost publicată și locația mormântului, precum și cauza decesului așa cum solicită Familii pentru Libertate.

***

Ghada Abou Mesto de la Familii pentru Libertate mărturisește despre frică, dar și hotărârea de a lupta și solidaritatea cu cei dispăruți: ”frica a fost întotdeauana între noi, întotdeaunna ni s-a spus ”nu vorbiți, pereții au urechi”. Ne simțeam urmăriți” (...) Vom bate la fiecare ușă până vom fi auziți”. Fadwa Mahmoud a învins și ea frica: „oamenii au trăit în teamă constantă. Ca cineva care lucrează pentru organizarea politică, când am venit să vorbim oamenilor, ei spuneau: ”opriți-vă, tăceți, vor veni să ne aresteze”. Până când a izbucnit cântecul ”oamenii vor să înlăture regimul”. Bariera fricii a fost învinsă. Și asta însemna ceva uimitor.” (...) Nu mai mi-e frică. Ne-au luat deja soții și copiii. Ne-au distrus casele la bombardamente. Ce ne mai pot face?” Noura Ghazi își amintește de entuziasmului protestelor, dar și de durerea arestării celor nevinovați: ”primele zile ale revoluției au fost cele mai frumoase din viață. 2011 a fost cel mai bun an din viață. Erau oamenii la demonstrații și scandau cu o singură voce. Primul slogan era ”libertate pentru deținuți”. (...) În 2011 și 2012 cei mai mulți dintre cei arestați erau activiști. În mod special activiști de pe rețelele de socializare, media și pentru drepturile omului. Erau pașnici, nu aveau arme. (...) Apoi au început să fie arestați lucrători umanitari și oameni doar pentru că erau dintr-un anumit oraș rebel sau pentru cineva a scris un raport despre ei ori pentru că aveau rude care se opuneau regimului.” Nu sunt o mișcare politică, vor eliberarea tuturor deținuților, indiferent ce culoare politică au. Reprezintă o voce a femeilor siriene și sunt toate hotărâte să-și continue lupta pentru eliberarea dispăruților și justiție.

***

Familii pentru Libertate împreună cu Adoptă o Revoluție merg pe 3 noiembrie 2018 în Berlin, la poarta Brandenburg pentru a cere eliberarea celor dispăruți. Neville Lai, fotograf,  a făcut poze la un protest al Familiilor pentru Libertate de la Poarta Brandenburg, pentru eliberarea celor dispăruți și justiție pentru ei. Neville a luat premiul întâi la concursul         Global Research Priorities. Mai mult, distribuie flori în memoria celor dispăruți și merg la ambasada Rusiei din Berlin pentru a trage un semnal de alarmă. Fac și o petiție către ONU pentru eliberarea deținuților și pentru a cere justiție pentru cei uciși. În Liban,  la Beqaa, se întâlnesc cu alte femei cu rude dispărute și înalță baloane albe simbolizând eliberarea deținuților. Ne exprimăm și noi solidaritatea prin semnarea petiției, prin poze și mesaje pe Facebook și Twitter, oferire de flori în memoria celor dispăruți și mers la ambasada Rusiei.
Activista Amina Khoulani de la Familii pentru Libertate împreună cu jurnalista Kholoud Helmi de la ziarul Enab Baldi se întâlnește cu ministrul britanic de externe, Alistar Burt. Activista și jurnalista asigură că reconstrucția Siriei nu se poate realiza fără revocarea sistemului de securitate, fără eliberarea deținuților și fără asigurarea unei întoarceri sigure pentru cei dislocați. Nu se poate vorbi de întoarcere sigură câtă vreme au loc arestări. Ministrul a afirmat că poziția Marii Britanii este consistentă în ce privește regimul sirian și că nu va normaliza relațiile cu acesta.
Fac și o întâlnire la Bruxelles pentru a vedea cum poate Uniunea Europeană să susțină cererile Familiilor pentru Libertate în ce privește libertatea și justiția pentru cei dispăruți. Are loc o discuție la care participă membrii ai Familii pentru Libertate și alți reprezentanți ai organizațiilor pentru drepturile omului. Printre vorbitori:

▪️Ahmad Helmi, fondator Ta'afi
▪️Mariam Hallak, fondator al Asciației Familiilor Caesar
▪️Amina Khoulani, foundator Familii pentru Libertate
Moderator:
▪️Habib Nassar, Director de politică și cercetare la Impunity Watch.
Habib spune că nu se poate face pacificarea Siriei fără justiție și libertate pentru cei dispăruți. Ahmad, activist pentru drepturi, rănit la proteste și fost prizonier, torturat la închisoare (slăbit cu 50 de kile și ajuns legumă putrezită pe care n-o mai recunoaște nici mama), fondatorul unei organizații a supraviețuitorilor, și-a pierdut cel mai bun prieten, torturat până la moarte. Spune că există documentație multă pentru a-i condamna pe vinovați. Și că nu se va opri până când nu vor fi justiție și libertate pentru deținuți. Amina, fondator Familii pentru Libertate, fostă prizonieră, căreia i-au fost uciși trei frați la închisoare, cere și ea ca să se rezolve problema celor dispăruți, eliberarea lor și justiție pentru ei.
Lansează și o scrisoare către Federica Mogherini, lidera diplomației europene și Geir Pedersen, reprezentant ONU în Siria din partea familiilor celor dispăruți. Sunt cei ale căror rude au dispărut. Sunt cei care au identificat corpurile torturate în fotografiile lui ”Caesar” (fotograful care a realizat fotografiile a peste 11.000 torturați până la moarte). Sunt rude care au plâns la aflarea veștii despre cei uciși. Sunt supraviețuitori ai torturii care vor să-i elibereze pe cei rămași. Sunt peste o sută de mii dispăruți și numărul este în creștere. Cer libertate și justiție pentru cei dispăruți. Pentru adevăr, justiție și tragere la răspundere, solicită: 1. Presiune asupra regimului, Rusiei și altor părți ale conflictului pentru a dezvălui soarta celor dispăruți. Cerem eliberarea celor deținuți. 2. Suport pentru un rol activ pentru supraviețuitorii sirieni și al familiilor dispăruților în orice proces de pace și de reconstrucție. Siria nu poate fi reconstruită pe niște gropi comune și reconstrucția nu poate începe până nu se vindecă societatea. 3. Suport pentru căutarea pentru identificarea dispăruților. Când au murit, trebuie informații despre aceasta și îngroparea acestora. Resping certificatele de deces trimise de regim fără cauzele reale ale morții și fără locul îngropării. Cer accesul la locul îngropării și investigații privind decesul. 4. Susțineți tragerea la răspundere a vinovaților de tortură și ucidere, stabilind un tribunal pentru crime împotriva umanității. Rudele au dreptul la justiție pentru cei dragi și trebuie încheiată impunitatea responsabililor și pedepsirea lor. 5. Asigurați-vă că Mecanismul Internațional Imparțial și Independent (MIII) are resurse pentru a lucra. Colaborați cu acesta în ce privește crimele împotriva umanității în Siria. Familii pentru Libertate și-a unit vocile și durerea. Continuă să lupte pentru ca vinovații să fie pedepsiți și cei dispăruți eliberați. Mogherini și Pedersen pot conduce lupta împotriva torturii și la salvarea celor dispăruți.
Organizează și mers cu autobuzul libertății la Bruxelles în timpul conferinței despre viitorul Siriei pentru a duce mesajul libertății și al justiției pentru cei dispăruți. La eveniment participă și Ta’afi și Asociația Familiilor Caesar. Nu se poate pace în Siria fără eliberarea celor dispăruți și justiție pentru cei uciși. Actorii de la conferință trebuie să înceteze să configureze țara după propria lor agendă. Banii trebuie dați către organizațiile umanitare, nu către regimul criminal. Reconstrucția nu poate avea loc peste gropi comune și centre de detenție. În Damasc te plimbi pe stradă și dedesubt sunt centrele de detenție. Mariam al-Hallak, de la Asociația Familiilor Caesar, spune că avea trei băieți și acum are doar doi. L-a pierdut pe Ayham. Cere eliberarea deținuților la Conferința de pace de la Bruxelles. Problema deținuților trebuie să fie prioritatea numărul unu. Avem dreptul de a ști ce s-a întâmplat cu cei dispăruți. Băiatul ei nu mai este viu, dar nu l-a putut îngropa. Când a început revoluția, studia pentru un master în stomatologie. După ce a participat la proteste, a fost arestat pe 16 februarie 2012. Trei luni mai târziu a fost eliberat, numai că pentru scurtă vreme. Pe  5 noiembrie 2012 a fost arestat din nou. A fost torturat în camera administrativă a departamentului de medicină umană, transformat în centru de detenție. Ayham a intrat în comă și apoi a fost transferat la ramura 215 din Damasc a serviciilor secrete. Gardienii nu i-au acordat ajutor medical, așa că a murit. Mama a petrecut un an jumate încercând să afle informații despre băiat. A primit un certificat de deces pe data de 11 noiembrie 2012. 6 luni a încercat să-i caute corpul pentru a-l înmormânta. A primit în cele din urmă un certificat care spunea că numărul atașat morții lui Ayham e 320. La mijlocul lui 2014 Mariam a părăsit Siria. A descoperit fotografiile celor torturați până la moarte ale lui Caesar ale zecilor de mii torturați până la moarte, însă nu  a îndrăznit să se uite la imaginile corpurilor mutilate oribil. Altcineva a găsit fotografia lui Ayham și i-a arătat-o lui Mariam. Ea l-a recunoscut (deși cu greu că era o legumă putrezită). Acum consideră că problema deținuților este una prioritară. Uneori te lași copleșit de disperare și furie. Dar când vezi alte exemple din lume și cât a durat până s-a ajuns la justiție, regăsești speranța. Suntem familiile celor dispăruți și căutăm libertate și justiție.
      La Bruxelles, una dintre femeile de la Familii pentru Libertate spune că încearcă să așeze scotchul de pe pozele de pe ”autobuzul libertății”. Se întreabă unde a mers autobuzul înainte. Își amintește că a mai fost la Londra, Paris și Berlin  și acum  e la Bruxelles. Ultima destinație este Damascul. Damascul liber, speră ea. Oamenii ar trebui să știe. Sirienii nu trebuie să înfrunte această suferință singuri, ci trebuie să fie o problemă umanitară globală. În fiecare zi, cineva moare în detenție. La fiecare oră, este cineva ucis. Vrea ca deținuții să nu mai fie uciși. Femeia vorbește despre ruda ei arestată, Yahia pe care a pierdut-o în 2011 când regimul l-a arestat, apoi i-a anunțat despre moartea sa. Au          fost executați. Este un scuar numit Bab Msalla în Siria. Sub acest scuar e un centru de detenție. Acolo sunt prizonieri. Nu putem vorbi de viitorul Siriei fără a vorbi de deținuți spune altă femeie. Altcineva arată spre poza unuia dintre băieți și spune că e poza fiului ei. Era student la Universitatea din Damasc. A fost torturat, apoi ucis.        
Noura Ghazi de la Familii pentru Libertate, la Bruxelles, a vorbit către  L'Orient-Le Jour. Soțul ei a fost ucis în închisoare. Autobuzul libertății este pentru nu-i uita pe cei           dispăruți. Noura este fiica unui deținut. Tatăl ei a fost arestat de nouă ori pentru că era membru al unui partid de opoziție. A trăit aceeași experiență după arestarea soțului ei care a fost arestat cu două săptămâni înainte de căsătorie. Zece luni după dispariția lui, l-a putut vizita la închisoarea centrală din Damasc. S-a căsătorit în închisoare și a putut săi facă câteva vizite. Apoi, a dispărut după un an și a aflat că a fost condamnat la moarte în octombrie 2015. A primit doar un certificat de deces în care figura doar data morții lui. ”Acesta e un sfârșit pentru un erou ca el. Vă mulțumesc că l-ați ucis. Am fost mireasa revoluției datorită lui. Și datorită lui am devenit văduvă. Este o pierdere pentru Siria. Este o pierdere pentru Palestina. Este pierderea mea.”, spune Noura, soția lui. Era un inginer informatician și activist pașnic foarte cunoscut care a crezut în libertatea în Siria și libertatea internetului. A contribuit la software-ul global și la comunitățile culturale precum Creative Commons, Mozilla Firefox și Wikipedia. A construit spații pe care oamenii să comunice și să distribuie informațiile. A fost torturat în închisoare.            Noura a transmis poezii de dragoste în închisoare pe care Basel le-a tradus în engleză și le-a publicat. Regimul încearcă să facă să dispară toți activiștii pașnici care au un impact pentru că vrea să demonstreze că războiul reprezintă o confruntare între grupuri armate și autorități. Istoria continuă să se repete. Retrăiește cu durere aceleași experiențe. Memoriile rămân cu ea tot timpul. Este greu să uiți ce a fost și trecutul e o parte din prezent și din viitor. Cere justiție pentru toți cei dispăruți tuturor guvernelor implicate în criza siriană.     
Ahmad Helmi de la Ta’afi, la Bruxelles, vorbește către L'Orient-Le Jour. Autobuzul libertății este pentru a nu-i uita pe deținuți. Ahmad este supraviețuitorul a trei ani de detenție în nouă închisori din cauza activismului său nonviolent. A fost arestat la Universitatea din Damasc. A fost deținut în 2012 de trei servicii de informații. Nu vrea să vorbească despre torturi care au fost continue și ceva obișnuit în Siria, spune doar că după trei ani de tortură fizică, psihologică și chiar sexuală, mama nu l-a putut recunoaște. A recunoscut doar vocea. A fost transferat de la o închisoare la alta pentru a sfârși într-una militară pentru că ceruse libertate, democrație și respectarea drepturilor omului. După eliberare, a mai petrecut câteva săptămâni în Siria, dar era din nou pe lista persoanelor căutate. Este un lucru cunoscut că cineva arestat de două ori e ucis a doua oară. De aceea, a fost obligat să plece din Siria după câteva săptămâni. A plecat în Turcia. A rămas în Turcia și face voiaje pentru sensibilizarea cu privire la cei închiși. Vrea drepturi, libertate pentru deținuți și de a ști unde se află.         
Campania Siria trimite o petiție către Coaliția Internațională a Statelor Unite și aliați (Forțele Democrate Siriene) pentru a afla despre soarta celor circa 20.000 răpiți de Statul Islamic (din care peste 2.000 la Raqqa). Gropile comune nu sunt gestionate corespunzător de echipe de experți pentru a afla identitatea: mii de persoane au fost reînhumate ca victime neindentificate. Petiția cere: 1. Stabilirea unui canal de comunicare cu familiile afectate și pentru a le informa în legătură cu cei dispăruți (militarii pot avea informații pentru famiiile celor dispăruți despre cei 20.000 de dispăruți la Statul Islamic prin intervievarea prizonierilor capturați de la Statul Islamic), 2. Trimiterea unor echipe de experți în medicina legală și a unor echipe de investigare care să realizeze exhumarea din gropile comune și să evite potențialele distrugeri ale probelor, 3. Gestionarea dovezilor            atrocităților cu grijă în ce privește centrele de detenție și permiterea familiilor celor dispăruți să aibă acces la dovezi.
Omar Khouri și Yazan Al-Saadi  de la The Nib vorbesc despre situația devastatoare din Siria și de lupta pentru justiție și eliberarea deținuților a organizației Familii pentru Libertate. Organizații precum Familii pentru Libertate stabilite de supraviețuitorii detenției (inclusiv ai celor răpiți de rebeli) fac muncă de advocacy în             negocieri, conferințe și summituri.     Până acum au fost ignorați chiar dacă și-au unit chemarea pentru sirieni cu diferite backgrounduri. Sugerează o luptă mai lungă în Siria.       
Opt organizații (Amnesty International, Dawlaty, Dammeh, Familii pentru Libertate, Human Rights Watch, Nophotozone, Campania Siria, Women Now) cer ONU:
1. Presiune pusă pe guvernul sirian și grupurile armate și aliații Rusia, Iran și Turcia pentru:
·         Pentru a dezvălui numele, soarta și locațiile persoanelor dispărute,  răpite și ucise în detenție
·         Oferirea rămășițelor pentru a fi înmormântate și înformarea cu privire la circumstanțele morții
·         Încetarea proceselor ilegale, incorecte, la fel ca și practica din tribunalele militare, abolirea Curții Militare și a Curții Anti-terorism în linie cu procesele corecte
·         Garantarea monitorizării internaționale independente și permiterea monitorizării condițiilor de detenție, inclusiv la securitate
·         Asigurarea că cei care își caută rudele dispărute sunt protejați de rău tratament, arestări, intimidare, dispariții forțate         
2. Ca donatori la ONU solicită
·         Asigurarea cooperării internaționale și a programelor de dezvoltare care promovează drepturile omului și standarde
·         Crearea și finanțarea unor programe de justiție și reparație pentru victime luând în considerare nevoile
·         Asigurarea că programele vizează protecția față de detenția arbitrară, răul tratament și hărțuirea
·         Susținerea unui sistem unificat, pentru toate persoanele dispărute, inclusiv la Statul Islamic, inclusiv informația privind rămășițele umane neidentificate și gropile comune.
3. Alocarea de fonduri Mecanismului Internațional Imparțial și Independent și asigurarea că bugetul poate documenta crimele împotriva umanității și crimele de război.
4. Stabilirea unei jurisdicții universale, stabilirea unui cadru legal pentru judecarea crimelor împotriva umanității pentru a-i trage la răspundere pe responsabili.

Centrul pentru Justiție și Tragere la Răspundere Siria realizează raportul: ”Zidurile au urechi: o analiză a documentelor clasificate ale serviciului de securitate sirian”. Raportul e bazat pe analiza a peste 5000 de pagini de documente sustrase din serviciile de securitate, sugerând că au fost ordine de la nivelul cel mai înalt de a reprima protestatarii și jurnaliștii străini. Raportul prezintă o analiză a practicilor de detenție ale regimului, privind și reprimarea populației kurde. Mohamed Al Abdallah, directorul executiv al Centrului pentru Justiție și Tragere la Răspundere Siria spune: ”Conținutul documentelor nu este surprinzător pentru cineva din Siria familiar cu sistemul de securitate, dar documentele exprimă patternuri clare ale unor largi și sistematice violări ale drepturilor omului. Documentele de asemenea ilustrează că serviciile de securitate operează deasupra legii.”
Organizațiile printre care Rețeaua Siriană pentru Drepturile Omului, Familii pentru Libertate și Asociația Familiilor ”Caesar” scriu o scrisoare către Consiliul de Securitate ONU pentru a adopta o rezoluție în problema persoanelor dispărute pentru a afla de situația lor și a trage la răspundere vinovații.                       
Amina Khoulani și Dr. Hala al-Ghawi de la Familii pentru Libertate fac un briefing la ONU privind situația deținuților pe 7 iulie 2019 pentru a face presiune și a fi eliberați cei dispăruți. Au urgentat ONU pentru a face o listă cu toți cei dispăruți, informații despre cei morți, inclusiv morți de tortură și eliberarea celor deținuți arbitrar.            Dr. Hala spune către ONU: ”o nouă pacificată Sirie nu poate fi construită atâta timp cât oamenii sunt torturați și executați. Nu ne putem mișca fără răspunsuri despre cei dragi. Dacă eșuezi în asta, eșuezi din nou în fața poporului sirian și vei fi răspunzător.”
Dr. Hala al-Ghawi și Amina Khoulani care fac campanie pentru libertatea și justiția pentru cei dispăruți au criticat Consiliul de Securitate ONU pentru eșecul său de a încheia războiul și a urgentat membrii săi divizați să adopte o rezoluție pentru a spune numele și situația celor deținuți și eliberarea celor deținuți arbitrar. Soțul lui Dr. Hala a fost deținut și ținut într-o celulă atât de mică încât nu-și putea întinde picioarele. A fost eliberat, dar fratele Halei, socrul și niște verișori rămân în detenție. Dr. Hala a spus că mulți colegi medici au fost arestați pentru că au ajutat protestatarii, tratându-i și ”unii dintre ei au fost uciși prin tortură în închisoare”. ”Ca familii am suferit destul și suntem aici pentru a vă urgenta să acționați”, atenționează Dr. Hala. Amina Khoulani, ai cărei trei frați au fost arestați de regim acum opt ani, spune că au fost uciși și a fost și ea arestată timp de șase luni pentru activism pașnic de ramura Air Force Intelligence. Soțul ei a fost arestat pentru doi ani jumate. ”Am fost norocoși că am supraviețuit, dar alții nu au fost atât de norocoși”, spune Amina.          Tot Amina ne împărtășește: ”Primul pas spre pace sustenabilă și justiție este adevărul, sfârșitul detenției arbitrare și a             disparițiilor forțate și eliberarea miilor de civili deținuți arbitrar, cărora li s-a negat libertatea.”                                        
Pentru PRI Dr. Hala povestește că era însărcinată cu al treilea copil când i-a dispărut soțul. La începutul lui septembrie 2011. A fost tristă că băiatul nu-și va vedea tatăl. Dr. Hala era chirurg. Soțul Mohammad Abo-Hilal era psihiatru. Un om și-a făcut programare. Când a venit la programare, a fost arestat. Când a fost eliberat, nu a vorbit despre experiența lui, chiar dacă soția vroia să afle. A fost bătut, pus să stea singur în celulă        timp de 40 de zile, a fost înfometat și torturat psihologic. Puțin după eliberarea soțului, Dr. Hala a fugit în Turcia. Dar autoritățile au arestat pe fratele ei, socrul și șapte verișori. Nu mai știe nimic despre ei. La ONU, dr. Hala a spus: ”ca familii an suferit destul. Și sunt aici astăzi pentru a vă urgenta să acționați”, chiar dacă a rostit acestea în prezența membrilor regimului care au torturat și au ucis. 
Pe 31 august 2019, de Ziua internațională a dispăruților, ”Familii pentru Libertate” organizează un eveniment în fața ambasadei Rusiei din Berlin. Peste 100.000 sunt dispăruți, victime ale torturii, înfometării și neglijenței. În ultimii ani, unii au aflat despre rudele ucise în închisoare, dar mulți alții nu știu absolut nimic și vor să afle. În fața ambasadei Rusiei, cer acțiune și justiție. Comunitatea internațională a eșuat în ce privește eliberarea celor dispăruți și familiile lor. Dar încă este timp pentru acțiune. Guvernele noastre pot cere eliberarea celor deținuți arbitrar și justiție. Rusia, ca principal aliat al regimului, este și responsabilă. De aceea ne adunăm în fața ambasadei și protestăm cerând comunității internaționale să afle unde sunt cei dispăruți și să deschidă închisorile către organizațiile umanitare. De asemenea, cerem justiție pentru cei dispăruți și tragerea la răspundere a responsabililor. Până nu sunt eliberați cei 100.000 dispăruți și nu e justiție nu poate fi vorba de pace. ”Stăm aici în Berlin pentru a cere justiție pentru cei dragi nouă care au dispărut. Considerăm Rusia responsabilă și-i cerem lui Putin să ne dea răspunsuri despre datele copiilor noștri.”, spune Fadwa Mahmoud. Participăm și noi la protest la ambasada Rusiei din București.                                             
***

În ce privește căutările celor dispăruți, Familii pentru Libertate și familia îl caută pe jurnalistul și activistul Abdul Wahab Mulla din Alep, dispărut pe 7 noiembrie 2013. ”A trecut timp, dar Abdul Wahab nu este și nu va fi uitat. Libertate și justiție pentru Abdul Wahab și pentru dispăruți și cei arestați!” este mesajul lăsat de Familii pentru Liertate.
Familii pentru Libertate îi caută pe cei 11 prizonieri condamnați la moarte și cei 9 condamnați la închisoare pe viață pentru participarea la un protest pașnic. Deținuții vor fi mutați de la Hama la temuta închisoare Saydnaya unde tortura e regulă și mii au fost executați. Prizonierii au început greva foamei în semn de protest și cer comunității internaționale salvarea lor.
Sara al-Abdullah, o specialistă în computere de 29 de ani l-a căutat pe soțul ei care a fost ucis în închisoare cu trei ani în urmă. Mai are doar o fetiță de 3 ani. În august 2017, s-a făcut un raid la casa ei         și a fost arestată. A fost dusă la Unitatea 40, apoi al-Khatib sau Unitatea 251, apoi la Unitatea Securității Centrale de stat, apoi la Adra. La un moment dat, a fost eliberată pe hârtie, dar a rămas în continuare prizonieră ca mulți alții. A fost deținută un an și patru luni. Interogatoriile au diferit de la o unitate la alta. La al-Khatib este mai mult presiune morală sau psihologică. Interogatoriile diferă de la un deținut la altul. Gardienii te pun într-o poziție unde nervii sunt strânși și te bat în locurile unde sunt grupuri de nervi pentru a obține o cădere nervoasă. Mulți deținuți își pierd mințile. Un coleg a fost torturat până la moarte. Era o femeie care avea copil mic. Au marcat-o strigătele ei. Au torturat-o chiar dacă știau de problemele ei cardiace.
Moartea totuși te eliberează, să înnebunești din cauza torturilor e mai rău. Tortura e ceva obișnuit. Alte femei deținute au dezvoltat probleme mentale. A avut colege care au înnebunit. Depinde de fiecare în parte. Celulele au un metru pătrat și sunt întunecoase. Tortura sunetului picăturii de apă este una dintre cele mai brutale. Are cel mai mare impact. Deținuții sunt puși să asculte. Și acum, strigă la fel cum era la închisoare, ori de câte ori aude un zgomot. Întâi a crezut că soțul ei a fost motivul de arestare, dar apoi în timpul interogatoriului a aflat că a fost arestată din cauza muncii ei de voluntar umanitar din zonele sub blocadă și a activismului media. Se gândește la închisoare, la cei deținuți, la copiii deținuți (a văzut și un copil de 4 ani, arestat împreună cu mama lui de doi ani) și că ar fi putut înnebuni și ea. Moartea e o binecuvântare comparativ cu nebunia. ”Moartea e mai bună decât înnebunești din cauza închisorii”, spune ea.
Poetul Dara Abdallah îi caută și el pe cei dispăruți și a scris 14 poezii despre închisoare. Iată momentul eliberării. O cheie mică a deschis ușa marii închisori. Câteva secunde separă locul unde oamenii mor încet de locul cu viață ardentă. S-a uitat la cer și s-a simțit amețit. A întrebat pe cineva cât e ceasul, dar persoana s-a speriat și a fugit de parcă ar fi văzut o creatură mitică. S-a uitat la fața lui oglindită de o mașină și s-a speriat.  Taxiurile au refuzat să oprească. Când a oprit în sfârșit taxiul, avea sânge pe mâna dreaptă. Taximetristul l-a întrebat dacă a fost în închisoare. A răspuns că da. S-a lăsat o perioadă de tăcere. O lacrimă a apărut în colțul ochiului lui. Apoi, când a ajuns acasă, nu a îndrăznit să se întindă în pat, nici să stai la baie mai mult de 30 de secunde. A urmărit meciuri de fotbal timp de trei ore. La patru dimineața, era pe punctul de a izbucni în lacrimi și să ceară să se întoarcă la închisoare. Nu ești bun de nimic altceva decât să fii prizonier. 
Layla Shweikani a fost căutată și ea de familia ei. Ea a fost deținută și torturată în februarie 2016. Apoi în decembrie a fost executată. Singura ei vină a fost că a participat la proteste pașnice și a ajutat oamenii dislocați. Iată ce spune o prietenă: ”M-am trezit la vestea morții. Vestea morții unei prietene. Execuția unei inimi atât de pure care aducea dragoste unei națiuni și a unui suflet atât de puternic că putea să unească spiritele dezbinate și să le ridice la niveluri neatinse mai înainte”. Familia o aștepta. Au fost ani de false speranțe. Mama ei s-a trezit în fiecare zi cu speranța că va afla ceva despre ea. 24 de luni în care s-a rugat și a sperat că fiica ei este bine. Că e la căldură și lumină și nu în pivințe unde îngheți și e întuneric. Rugându-se ca fiica ei să nu sufere. Rugându-se ca ea să fie înconjurată de suflete puternice care s-o ajute în dificila ei încercare. Sângele deținuților hrănește solul, dă putere copacilor, ajutându-i să crească, iar aceștia cad și strivesc regimul ucigaș. Mii de deținuți sunt încă dispăruți și nu se știe nimic de ei. Puteți să vă imaginați incertitudinea familiilor lor?
Amina Khoulani, membră fondatoare a asociației Familii pentru Libertate i-a căutat pe cei patru frați ai ei dispăruți (doi dintre ei Majd și Abdulasar participanți la proteste pașnice și torturați până la moarte de regim). Majd, primul frate era student la drept la Damasc.  A luat decizia să participe la proteste pe stradă și a fost un activist pașnic pentru o Sirie democrată și liberă. Majd și colegii au distribuit flori și apă soldaților pentru a demonstra că sunt manifestanți pașnici. Dar soldații au tras și i-au împușcat, iar Majd a fost arestat. În timpul protestelor Majd a purtat tricou roșu. Al doilea frate, Abdulasar a participat și el la proteste. Era căsătorit cu doi copii. A fost arestat de serviciile secrete. Au contactat și Amnesty care a intervenit dar fără folos. Au dat șpagă ca să-i vadă la închisoarea Saydnaya doar pentru zece minute. A reușit să-i vadă o dată (cu șpăgi), dar nu i-a recunoscut din cauza torturilor. Au fost arestați și frații ei, Bilal și Mouhamad care nu participaseră la proteste. L-au eliberat doar pe Bilal după șpăgi mari date autorităților. Era aproape un cadavru, de nerecunoscut. A ajuns în Irlanda acum, dar încă mai suferă de tortură. Pe Mouhamad l-a descoperit în fotografiile lui Caesar (fotografiile celor torturați până la moarte făcute de un fotograf militar). Majd și Abdulasar au fost și ei uciși.
A fost și ea arestată împreună cu soțul ei pentru șase luni (soțul pentru doi ani) și torturată în fața lui până au recunoscut false acuzații. Chiar dacă a fost amenințată cu moartea (și copiii ei) și cu violul, nu și-a pierdut credința în revoluție. Continuă să creadă și să lupte pentru revoluție, chiar dacă nimeni nu o ascultă. ”Chiar dacă nimeni nu o ascultă, va vorbi. Și va fi mândră de revoluție, chiar dacă sunt singura persoană în opoziție pentru că revoluția merită să existe, să aibă succes și într-o zi vă vom invita în Siria, vom sta împreună și vom vorbi liber despre aceste lucruri”. Nu crede că se poate reconstrui Siria fără justiție pentru cei uciși și eliberarea celor dispăruți. A primit la fel ca alții certificate de deces din partea regimului cum că rudele ar fi făcut stop cardiac sau au murit din cauza virușilor. Regimul nu a admis că au fost torturați până la moarte. Nu a dezvăluit locul unde sunt îngropați pe care familia ar vrea să-l știe. La fel au primit vești și alții de la Familii pentru Libertate. Nimeni nu-i aduce frații înapoi, mii de familii au primit certificate de deces, iar reprezentantul ONU, de Mistura, nu acordă suficientă atenție. ”Știm că lumea i-a uitat pe cei dragi, dar noi nu. Cred  că reprezentantul ONU ar trebui să fie mai vocal în a cere justiție pentru cei dispăruți și pace a minții pentru cei dragi”, spune Amina Kholani. ”Vocea regimului devine mai puternică. Dacă tăcem, poate că versiunea asupra adevărului este distorsionată. Adevărul va fi îngropat cu noi, deci trebuie să continuăm să vorbim”.
Bayan Sharbaji, membră fondatoare a Familii pentru Libertate i-a căutat pe frații ei Yahya și Maan. Își aduce aminte de nopțile lungi în care stăteau de vorbă. Yahya a luat parte încă din 2003 la campanii pentru schimbarea socială, anti-corupție (la curățarea străzilor). A fost un lider pașnic al revoluției, dintre primii care au oferit flori soldaților, ”părintele trandafirilor”: ”insistența noastră asupra rezistenței pașnice este pentru a construi o Sirie fără violență. O Sirie care rezolvă problemele interne cu intelectul, nu cu armele pe care regimul le folosește împotriva propriului popor pentru a rezolva problemele. Când dăm trandafiri trupelor regimului, este ca și când ni le oferim nouă înșine”, spunea Yahya.
Familia îi caută și pe activiștii de la ”Douma 4”  , Razan Zaitouneh, Wael Hamada, Samira al-Khalil și Nazem Hammadi dispăruți de mai bine de 5 ani, răpiți probabil de extremiști de la Jaysh al-Islam. Ei sunt eroi ai revoluției. Au fondat comitete locale de coordonare care dădeau informații despre revoluție și uneau țara dezbinată. Razan și Wael de asemenea au înființat Centrul de Documentare a Violărilor care monitoriza abuzurile asupra drepturilor omului. Ca avocat, Razan a apărat de asemenea prizonierii politici și a fost interogată de serviciile secrete. Soțul Samirei, Yassin, scriitor, disident, cofondator al Al-Jumhuria i-a scris 10 scrisori. În ultima, rememorează primele zile împreună. ”Cu 27 de ani în urmă, fusesei eliberată din închisoare, după 4 ani, o lună și 11 zile. Acum iar împlinești patru ani, 11 luni și 17 zile ale unei absențe lungi, timp în care nu am știut nimic de tine la fel ca care te iubesc. Ai trăit ca mine o viață suspendată în anii de detenție și nu știi când se va încheia această suspendare. Azi e mai dureros și mai întunecat. Nu există comparație între cele două absențe. Cea prezentă este mai lungă, mai crudă și-ți rupe inima mai mult.” ”Îmi mângâie sufletul să-mi aduc aminte că în primele săptămâni împreună aveai două lucruri pe care le valorizai: jobul și relația cu mine. Două lucruri certe în viața incertă a unei femei independente”. ”Ce-mi încălzește inima, este că tu iubeai viața noastră împreună. Nu era cea mai confortabilă viață, dar o trăiam împreună cu demnitate”. Ne exprimă și noi solidaritatea, cerând eliberarea celor de la ”Douma 4”.
Familia îl caută pe studentul la medicină Mohammad Samih Bahra din Damasc. Acesta a dispărut din mai 2013 din cartierul Sheikh Saed din Damasc. Soarta lui rămâne necunoscută. Familia îl așteaptă încă să vină acasă.
Ahlam, o femeie dislocată aflată acum în Idlib, îl caută pe biatul ei, arestat de regim. Toți cei trei băieți au fost arestați de regim. Au trăit o viață fericită până a început războiul: ”nu se mai auzea altă voce decât a armelor”. ”Vă puteți imagina cum e să-ți pierzi cei trei băieți și să nu mai știi nimic de ei?” spune ea. Doi au fost eliberați, dar al treilea rămâne în detenție. ”Vreau ca voi să simțiți suferința.”, mărturisește ea.
Wafa Moustafa îl caută pe tatăl ei, arestat de regim cu 2000 de zile în urmă. A numărat zilele. Într-o noapte l-a visat pe tatăl ei. ”Într-o noapte l-am visat. Nu se uita la mine, nu pot descrie durerea pentru că nu se uita la mine”. A început să numere zilele de când s-au împlinit 300, până atunci a crezut că tatăl ei va fi curând acasă. ”2000 poate fi un număr ca orice alt număr. Dar în gândurile mele, memorii și în fiecare moment din viața mea, este o durere în creștere, mai mare decât orice durere.” Nu-și pierde totuși speranța: ”Speranța este grea, dar există undeva și este singurul lucru care mă face pe mine și mii de alții ca mine de a fi aici și a continua călătoria undeva”.
Familia l-a căutat pe Ghiath Moadamani dispărut în închisorile regimului până a primit certificatul de deces. A fost arestat în august 2014 și torturat până la moarte timp de 9 luni. Familia nu-l uită și se roagă să se odihnească în pace.
Familii pentru Libertate îi caută pe fotbaliștii dispăruți, 7 din echipa națională. 15 fotbaliști au fost uciși deja în detenție. Cei 22  au fost ținta regimului pentru că au participat la revoluție. Au fost reținuți pentru celebritatea lor și pentru că s-au opus regimului.
Familia i-a căutat pe activiștii din Daraya (Islam al Dabas, Amer Helmi, Abdulhakim Shurbaji, Mazen Shurbaji, Majd Khoulani, Yahya Shurbaji, Abdulsattar Khoulani, Taleb Ziadeh, Mohamad Rateb Khoulani)   dispăruți în închisorile regimului, până a primit certificatele de deces. Amina Khoulani, Bayan Shurbaji și Yasmine Shurbaji de la Familii pentru Libertate i-au căutat. Acum Familii pentru Libertate își aduce aminte de victimele din Daraya și pune fotografiile lor în album. Se roagă ca familiile lor să aibă tăria să meargă mai departe și să găsească justiție pentru cei dragi. Familiile lor nu sunt singurele care se confruntă cu această durere. Mii de alte familii au aflat vești asemănătoare despre cei dragi. Aceștia au dreptul la procese corecte. Familiile trebuie să le primească corpurile și să li se spună cauza adevărată a morții. În ciuda durerii devastatoare pe care o simt, în fiecare zi Familii pentru Libertate luptă pentru justiție.
Familia îl caută pe Majd Kamalnaz, un american-sirian psiholog dispărut, arestat când a venit să-și viziteze familia în Damasc. E diabetic și a avut o serie de atacuri cardiace, de aceea familia este îngrijorată pentru sănătatea lui. Este un lucrător umanitar. Familia cere ajutorul rățoiului Donald Trump. De când a dispărut în Siria, Majd a pierdut nașterea a doi nepoți în Statele Unite. Familia nu știe cine l-a arestat, cine îl ține, dacă are medicamentele necesare sau dacă mai este în viață. Nu au mai vorbit din 2017 când a venit să-și viziteze rudele din Damasc și a dispărut. A fost oprit la un punct de control de-al regimului și a dispărut. Familia inițial a ascuns dispariția sa pentru a se ocupa de încercările de eliberare la  sugestia FBI și a Departamentului de Stat. Acum familia a recunoscut dispariția și încearcă să promoveze cazul în ideea eliberării lui Majd. Trump a făcut din eliberarea cetățenilor americani o prioritate. Dar eliberarea lui Majd pune câteva dificultăți: ambasada Statelor Unite nu mai funcționează (doar indirect prin ambasada Cehiei), de asemenea președintele a fost acuzat de crime împotriva umanității. Și părinții lui Austin Tice, jurnalist dispărut în 2012, au cerut ajutorul rățoiului Donald. Majd este apolitic. A lucrat în domeniul umanitar, oferind gratuit terapie anti-traumă supraviețuitorilor uraganului Katrina, tsunami-ului indonezian din 2004 și victimelor războiului din Kosovo. A făcut același lucru pentru refugiații sirieni din Siria și din Liban. Se consideră însă american pentru că a trăit și crescut în Statele Unite. A vrut să viziteze Damascul pentru că acolo locuiește tata-socru. A verificat mai înainte dacă ni se află pe o listă neagră a regimului și i s-a spus că nu e. Cei de la ambasada Cehiei (intermediar) spun că e deținut la baza militară Mezzeh, unde se aplică tortura și execuțiile. Regimul neagă că îl deține pe Majd. Fiica lui spune: ”nu i-am auzit vocea. Nu am văzut o poză de-a lui. Nu știm ce face”.
Familia l-a căutat pe Yasser al-Jarjis, dispărut de patru ani și jumătate și răpit în închisorile regimului. A făcut un praznic mare pentru a sărbători eliberarea lui. Se gândește la cei care sunt încă prizonieri și se roagă pentru eliberarea lor.  
Familia l-a căutat pe Khaled Ahmad Bakir, dispărut în închisorile regimului în 2014 până a aflat că a fost torturat până la moarte. Se roagă pentru ceilalți încă prizonieri pentru a fi eliberați.
Familia l-a căutat pe Ayham arestat de regim până a aflat că a fost ucis în detenție. Nu va fi uitat. Nu-și dorește decât justiție pentru el și pentru ceilalți.
Familia l-a căutat pe activistul media Bilal Abdul Kafi al Mohammad din Tal Thahab din Homs până a primit certificatul de deces. A fost arestat de regim în august 2013 și a fost ucis în închisoare în urma torturilor. Cazul lui, la fel ca al altora, arată de ce nu trebuie să existe reconciliere cu regimul sirian și că acesta trebuie să răspundă pentru faptele sale.
Familia a căutat-o pe Fadwa Mahmoud până a fost eliberată. A fost arestată de regim și ținută 2 ani pentru activismul ei politic. Copiii ei erau mici; Maher avea 9 ani, iar Ayham 5. ”Mama, noi avem nevoie de tine, de ce ne-ai lăsat singuri?” spunea Maher. ”Lupt pentru ca voi să nu mai simțiți opresiunea și injustiția pe care le simt eu. Maher a crescut și s-a confruntat cu aceeași opresiune și a fost răpit împreună cu tatăl său Abdulaziz în 2012. De atunci, Fadwa nu mai știe nimic de ei. Nu a pierdut însă speranța. Aprinde și o lumânare. Lumânarea e pentru ziua lui Maher, împlinește 38 de ani. Se roagă pentru siguranța lui. ”Nu avem dreptul să fim deprimați”, spune ea, făcând o pătură în dormitorul ei. ”Trebuie să mergem mai departe”. Face păturile pentru cei dispăruți ca să nu le fie frig în închisoare.                    
Moumina al-Haj Ali l-a căutat pe tatăl ei. Povestea ei e una a mii și mii de alți sirieni. O spune cu gândul să nu se mai repete. ”Toată lumea are dreptul să trăiască în libertate și nu în injustiția disparițiilor în detenție”. Este fata lui Youssef al-Haj Ali. Tatăl ei a fost imam la moscheie în Arbin, în Ghouta de Est și totodată profesor la școală. Tatăl ei este un rol model pentru ea. Toți care îl cunosc l-au admirat. A fost arestat în iunie 2012 într-un raid al serviciilor secrete. Tatăl a plecat și nu s-a mai întors. Trupele regimului au venit pentru a căuta în casă și au făcut dezordine. Li s-a făcut frică. Era împreună cu mama și patru surori mai mici. În prima zi de Ramadan, au plecat în altă zonă pentru că atacurile aeriene erau prea puternice. Au fugit de 6 ori, iar ultima dată a trebuit să fugă în Turcia. De fiecare dată când au fugit, au fost provocări. Nu a mai aflat nimic de tatăl lor. În 2013, Mansour, alt deținut a fost eliberat din închisoarea Saydnaya. A spus că l-a învățat pe tatăl ei engleză. Mansour a reușit să scrie un tricou cu 82 de nume de deținuți. Le-au scris cu sânge și rugină utilizând un os de pui. A revenit speranța că l-ar putea regăsi pe tatăl lor. În 2013, Ghouta a fost atacată cu arme chimice. Mătușa ei a murit ucisă de ele, iar bunicul de atacuri aeriene. Ea și surorile au devenit voluntari care asigură suport educațional și psihologic copiilor și de asemenea voluntari umanitari și medicali. În 2015, a lucrat cu  Dawlaty, o organizație care adună mărturii, face training și campanii pentru a aduce justiție. În acest sens, s-a întâlnit cu alții din Ghouta cu aceeași poveste, care se zbat între speranță și disperare și care așteaptă vești proaste. Viața a continuat, dar fără o fericire completă, chiar dacă s-a căsătorit. În 2018, a rămas însărcinată. A fost evacuată forțat la Atareb, în Alep. În 2018, când au început să mai apară certificate de deces din închisori trimise de regim, a încercat să afle vești. Cunoștința i-a spus că tatăl ei trăiește dar numai atât. Conversația a avut loc cu câteva zile înainte de naștere. Câteva luni mai târziu a primit certificatul de deces, fără însă a fi precizată cauza morții. Nu a crezut, chiar dacă pe rețelele de socializare a circular informația că a murit ca martir sub tortură.
Um Abdullah Al Saud îl caută pe băiatul ei, Abdullah, arestat de regim și dispărut de șapte ani, fără să mai știe nimic de el. Băieții ei călătoreau spre Alep unde Um se afla cu alți trei copii. Se pregăteau de logodna lui Abdullah. Abdullah, în vârstă de 22 de ani, era student la facultatea de Sociologie  și Abdulrahman, de 20 de ani, la facultatea de Inginerie Biomedicală. Mama se afla într-o stare de tensiune. Un prieten de-al lui Abdulrahman a întrebat dacă au ajuns băieții acasă. Nu a știut ce să spună, unde să întrebede băieții ei. Întârziau. A întrebat prietenii și i-a sunat. A plâns întrebându-se: au fost răpiți? Au fost arestați la un punct de control militar? Au fost uciși? Unde, la ce punct de control militar, la ce ramură de servicii secrete să se adreseze. Pe 23 februarie încă nu știa nimic de ei și se gândea că sunt răpiți.  A mers la un protest. La protest a fost arestat al treilea băiat Omar împreună cu doi vecini. Militarii foloseau arme și băteau lumea, atât femei, cât și bărbați la protest. Arestau protestatarii. S-a întors acasă amintindu-și că a pierdut  trei băieți. A fost la serviciile secrete, iar ei i-au spus că nu îi dețin pe băieții ei. Vecina plângea și citea Coranul. Femeia a vorbit apoi cu avocați, dar nimeni nu a răspuns durerii ei. Sâmbătă noaptea, a primit un telefon de la băiatul ei, Omar. I-a spus că e bine, că abia fusese la curtea de justiție și că se află la poarta Palatului Justiției. A spus că e speriat, că l-a văzut pe Abdullah în detenție și că vor vorbi când vine acasă. A luat un taxi pe care l-a plătit mama. Era ras în cap și palid, cu o expresie de teroare pe față. A venit acasă, a făcut un duș, dar n-a putu mânca pentru că ofițerii de la închisoare îl loviseră în stomac până leșinase, apoi turnaseră apă rece pe el. Fusese interogat și în ce privește frații săi Abdullah și Abdulrahman. I s-a spus că e dintr-o familie de ”câini de trădători”. Slavă domnului, Omar a fost eliberat. Apoi mama a aflat de Abdulrahman care era ținut la Alep la securitatea militară. Era bolnav, avea râie și se ruga să fie salvat de durerea lui. Cu ajutorul unor relații, Abdulrahman a fost transferat și apoi eliberat. Abdullah era însă încă în detenție. De la prizonieri eliberați a aflat că a fost transferat de  la securitatea militară din Alep la Homs, apoi la ramura 215 la Qabboun și apoi la ramura 291 la Damasc. A fost mutat apoi la notoria ramură Palestina și apoi transferat la cumplita închisoare Saydnaya. Ultimele vești despre el sunt de acum doi ani de când era la Saydnaya, bolnav de tuberculoză. I s-a spus că va fi eliberat dacă plătește bani dar nu a rezolvat. Își pregătise casa pentru a-l primi. Dar mamele se consolează  una pe alta. Își dă seama că nu l-a mai văzut de șapte ani și că nu mai știe nimic de el. Îl așteaptă însă în continuare.
Sora Nivin îl caută pe fratele ei Hamza Al-Mousa. El e absolvent al facultății de comerț și economie și născut în 1988. A fost arestat de regim în august 2012. Data decesului nu e cunoscută. Când a întrebat mătușa de el în 2014, i s-a spus doar că e deținut la unitatea 215 și i s-a spus ”să uite de el”. Fratele lui, Yousef, a scris pe Facebook: ”Memoria ne apare ca o realitate inevitabilă și e greu să ne dăm seama dacă e un vis urât pe care îl trăim. Frate Hamza, cum ți s-a stins lumina? Erai râsul în nopțile grele și zâmbetul în zilele dificile. Cum ți s-a stins lumina? Erai mâna care lua tristețea de la cei din jur și erai cel care îndepărta grijile”. ”Trebuie să fi avut un moment de victorie, trebuie să fi reușit să-l învingi pe călău cu mijocul tău sarcastic de a fi, râzând de ei și de viață.” ”Cum de nu m-am gândit că telefonul tău de când veneai din Alep era ultimul? Nu ne-am întâlnit atunci, nu am avut timp să vorbim față în față. Ai stat în mijlocul pericolului și cu riscul să fii arestat ori să mori și ai înfruntat curajos totul pentru că te simțeai obligat. Hamza, frate martir, nu a fost un om obișnuit cu chipul lui îmbujorat, sarcasmul, râsul tare și cuvintele ”ce nu te ucide, te face mai puternic”” Hamza s-a opus opresiunii, iar opresiunea l-a lovit și pe el, spune sora lui. El i-a protejat pe alții de opresiune. A făcut întotdeauna fapte bune fără ca alții să știe. Crede că până și la închisoare și-a păstrat spiritul umanitar. Hamza e fratele și singurul prieten. Nu a mai avut alt prieten mai bun și nu va mai avea vreodată. Hamza a plecat și a lăsat-o pe sora lui în suferință. ”E râsul într-o noapte neagră și luna strălucitoare”. Vrea ca ea să suporte loviturile din închisoare și să fie umărul pe care să-și sprijine corpul epuizat de tortură. Se întreabă de torturi și de cum a încercat să reziste. Speră că a reușit să reziste torturilor prin memorie, amintindu-și lucruri din copilărie ca atunci când era mic și alerga pe străzi, de băltoacele peste care sărea când era copil. Vrea să fie torturată în locul lui, absența ei nu e atât de gravă ca a altora, ca a lui mai exact. Absența lui a lăsat o rană în suflet care nu mai poate fi vindecată. Nu vei fi uitat. Ar vrea să fie în locul lui. Îi dorește pace.
Familia îl caută pe Mohamad Noor Matar dispărut la Statul Islamic. Mai fusese arestat o dată, dar, după ce a fost eliberat, a fost arestat iar. Familia nu mai știe nimic de el.
Familia îl caută pe soțul dispărut la Statul Islamic, spune Ensaf Nasser de la Familii pentru Libertate. ”Soarta soțului meu și a mii dispăruți la Statul Islamic trebuie văzută de Coaliția internațională a Statelor Unite și de Forțele Democrate Siriene înainte ca dovezile să dispară. Când a început bătălia pentru Raqqa am avut speranță că voi afla ceva despre el. În timpul bătăliei finale de la Baghouz de asemenea am sperat că vom afla vești când mii ieșeau afară. Încă n-am aflat nimic”. Se teme că soțul ei nu mai e în viață. Soțul ei a fost arestat în august 2014. Soțul lui Nasser, Foad Ahmed el-Mohamed, era un jurnalist local care făcea fotograifii civililor răniți la spitalul Aisha în Deir el-Zour. Extremiștii i-au spus lui Nasser că soțul ei este infidel pentru că susține democrația și un stat secular în locul califatului. De asemenea, a fost acuzat că s-a căsătorit cu Nasser, de religie druză. Kurzii cer familiilor dispăruților să se înregistreze la Comitetul de Relații Publice și Consiliul Triburilor de la Consiliul Civil Raqqa. Agenția de Căutare Centrală, condusă de Crucea Roșie caută și ea.               
Familia l-a căutat pe Ali Othman până când a aflat că a murit în detenție în decembrie 2013. Ali a fost un jurnalist curajos care a transmis despre blocada din Homs și a ajutat reporterii internaționali să raporteze despre aceasta. L-a ajutat pe fotojurnalistul Paul Conroy să scape din Homs. A fost arestat apoi un an mai târziu în Alep. Televiziunea de stat a prezentat un material cu el prin care denunța revoluția care era parte a unei confesiuni obținute prin tortură. În ciuda intervențiilor secretarului de externe britanic și a senatorului american John McCain pentru eliberarea sa, a rămas în închisoare. Este o pierdere tragică și o amintire a teribilului pericol în care lucrează jurnaliștii din Siria.
Familia îl caută pe Bashar dispărut la Statul Islamic. Era nevoie de donat sânge, așa că Bashar s-a dus să doneze sânge. Nu s-a mai întors. A dispărut la Statul Islamic pe 12 mai 2014. Pe 17 mai au auzit zvonuri că ar fi fost executat. Nu mai știe nimic de el.       
Familia a căutat-o pe Ruqaya Hassan Mohammed până a aflat de decesul său în detenție la Statul Islamic. Ruqaya era un activist media din Alep, înverșunată oponentă a Statului Islamic și a fost ucisă de acesta în anul 2015.
Wafa Moustafa de la ”Familii pentru libertate” îi caută pe cei dispăruți din familia ei. Sunt 2.168 de zile de când a dispărut tatăl Wafei, răpit de regim. A fost arestat pe 2 iulie 2013 în casa din Damasc. Nu au fost informate familiile de ce este arestat sau unde este. Forțele guvernului au trecut, au devastat casa, au luat hainele tatălui și documente și l-au arestat. De atunci, nu mai are nicio informație despre el. A dat bani pe avocați și pe oameni care au conexiuni cu regimul. A hotărât să părăsească țara pentru că după arestarea tatălui sau soțului urmează cea a mamei sau a soției astfel ca deținuții să facă mărturisiri. Așa că a plecat în Turcia în 2013. Continuă lupta: ”Scopul nostru este să-i găsim pe cei dragi și pe toți deținuții din Siria. Nu vom renunța până când nu avem răspunsuri”.
Familia l-a căutat pe Ahmed Kamel Dabba până a aflat că a fost ucis în închisoarea Saydnaya a regimului. A fost arestat în 2012 de regim și torturat până la moarte.
Familia a căutat-o pe Alaa Alhomsi care a fost închisă pentru 63 de zile în închisoare la regim. A fost eliberată într-un schimb de prizonieri. ”În interiorul închisorilor regimului fiecare e egal. Femeile și bărbații sunt tratați la fel. Ambii au de înfruntat bătăi, ambii sunt violați, ambii sunt insultați, ambii îndură aceeași tortură”, spune ea. ”Moartea e mai ușoară decât tortura”. ”Fiecare detaliu contează cum ar fi dormitul pe jos, fără pături călduroase, utilizarea băii doar de trei ori pe zi, doar trei minute, fără duș și fără spălarea feței”. Puricii au fost o experiență cumplită. ”Spânzurarea de tavan este mai dureroasă. Când ești agățat, sângele încetează să circule”. Alteori ești târât ca un animal cu o frânghie. Femeile sunt acuzate că sunt prostituate pentru Armata Siriană Liberă (FSA).
Familia îl caută pe activistul media Mohamar Noor Matar dispărut acum mai bine de șase ani și răpit de Statul Islamic.
Familia l-a căutat pe activistul Samer Alsaloum până a primit confirmarea că a fost ucis de Hayat Tahrir al-Sham, după ce a fost răpit în 2017. A fost torturat până la moarte.
Familia l-a căutat pe activistul Hamza până a aflat că a fost ucis în închisorile regimului, după ce a fost arestat pe 13 august 2012. Familia nu știe locul unde a fost înmormântat, nici data decesului.
Familia îl caută pe activistul Hassan al-Kasab, arestat de Forțele Demcrate Siriene (dominate de YPG-ul kurd) pe 10 august în timpul unei campanii de arestări în Raqqa. A fost arestat o zi după nunta sa, în Raqqa. Hassan e director de proiect la asociația creativă internațională finanțată de Statele Unite. Hassan a fost arestat împreună cu alte 5 persoane, Qari Salah Al-Ạlkạṭʿ, Khalid Al-safety, Anas Al-Idol și fratele său Elias, și Ahmad Al-Shalom. Toți deținuții lucrează la societatea civilă din Raqqa pentru restabilirea serviciilor și reabilitarea comunităților după crimele Statului Islamic. Familia nu mai știe nimic de el.         
Familia l-a căutat pe activistul Samer al-Salloum din Kafranbel arestat de Hayat Tahrir al-Sham până a aflat că a fost ucis în detenție. Peste 2.000 au fost arestați de această formațiune și au dispărut. Samer a fost arestat pe 26 decembrie 2017 de oameni înarmați de la această formațiune. Samer a fost un activist în mișcarea de revoluție, responsabil de tipărirea și distribuția revistei politice ”al-Gherbal” și a revistei pentru copii ”Zawrak”. Este tatăl a patru copii, unul dintre ei bebeluș în momentul arestării. A fost executat în aprilie 2019, dar Hayat Tahrir al-Sham nu a anunțat familia, procedând ca regimul sirian. A fost torturat și el până a acceptat acuzațiile HTS.   
                 

O veste bună e că judecătorii francezi au eliberat mandate de arestare pentru oficialii regimului, Ali Mamlouk, Jamil Hassan și Abdel Salam Mahmoud în octombrie 2018. Ei sunt acuzați de crime împotriva umanității și crime de război, pentru torturarea și uciderea unor sirieni ca Mazen and Patrick Dabbagh. Tatăl și fiul au fost arestați de serviciile secrete și duși la aeroportul militar Mezzeh. Pe Mazen, profesor de franceză la Școala Franceză din Damasc și pe fiul său, Patrick, i-a căutat familia până când a primit certificatele de deces. Au fost torturați până la moarte pentru simplul motiv că au participat la un protest pașnic pentru democrație. Iată ce transmite o prietenă apropiată: ”sunt fără cuvinte. Ce să le spun copiilor și prietenilor lor? Că am eșuat noi și lumea întreagă pentru a proteja acele suflete frumoase și pașnice de moarte. Ce pot să le spun copiilor și prietenilor lor când tragerea la răspundere a vinovaților nu a avut loc pentru că lumea și-a pierdut moralitatea!”. Obeïda Dabbagh, fratele lui Mazen, FIDH și LDH, cu suportul SCM au inițiat cazul în octombrie 2016. După ani de atrocități comise cu impunitate, aceasta este o dovadă de justiție.     
Mandatele de arestare vizează trei oficiali ai regimului. Un sirian membru al serviciilor secrete și acuzat  de crime împotriva umanității a fost arestat la Paris, fără ca identitatea acestuia să fie dezvăluită. Este pentru prima oară când se produce o asemenea arestare.
Ali Mamlouk, șeful Biroului Național de Securitate, unul dintre consilierii mărețului și gloriosului conducător al-Assad și Jamil Hassan, șeful Forțelor Speciale Siriene sunt de asemenea subiectul unui mandat de arestare eliberat în Germania în 2018, după cum toți sunt căutați pentru complicitate la crime împotriva umanității, tortură și dispariții forțate. Abdel Salam Mahmoud, șeful Ramurii de Investigații  a Forțelor Speciale de la aeroportul militar Mezzeh, un loc cu o ridicată rată a mortalității conform ONU, este căutat pentru crime de război și pentru complicitate la crime împotriva umanității, tortură și dispariții forțate. Toți se remarcă prin mărețe și glorioase realizări la fel precum conducătorul lor.
Tot în Germania (cu un mandat internațional franco-german) sunt arestați și judecați pentru torturi și crime împotriva umanității Anwar R, 56 de ani și Eyad A, 42. Aceștia au fost arestați în Berlin, respectiv în  Zweibrücken, după ani de investigații. Din 2011, regimul reprimă activitățile antiguvernamentale violent cu ajutorul serviciilor secrete. Anwar R a condus serviciul secret al unei închisori din Damasc și a comis torturi din 2011 până la sfârșitul lui 2012. Eyad A a comis abuzuri asupra circa 2000 de persoane din 2011 până la sfârșitul lui 2012. A condus un punct de verificare militar unde erau în jur de 100 arestați pe zi care erau apoi torturați la închisoarea lui Anwar. Și în Franța e arestată o persoană pentru crime împotriva umanității comise între 2011 și 2013 când era membru al poliției secrete. Documentația include fotografiile lui ”Caesar” (fotograful militar care a realizat fotografiile a peste 11.000 torturați până la moarte). ”Fără justiție nu poate fi pace durabilă”, spune Wolfgang Kaleck de la The European Centre for Constitutional and Human Rights.
Că tot vorbeam de ”Caesar”, dovezi sunt aduse și prin fotografiile lui ”Caesar”, fotograful militar care a documentat imaginile a 11.000 de persoane torturate până la moarte, cu riscul de a ajunge și el una dintre ele. Imaginile au fost transportate foarte dificil în Occident. Cele 55.000 de fotografii realizate între 2011 și 2013 reprezintă trupuri emaciate, numai piele și os, unele fără organe sexuale, fără ochi și fără unghii din care nici mamele sau nevestele nu mai pot recunoaște ceva sau pe cineva. 
Iar un raport ONU din martie 2018, bazat pe 454 de interviuri, acuză regimul sirian și milițiile aliate de violuri și violență sexuală împotriva civililor. Armatele de rebeli au comis și ele acte asemănătoare, dar într-o măsură semnificativ mai mică. ONU a cerut totodată Siriei să spună familiilor ce s-a întâmplat cu cei dispăruți și totodată să pună la dispoziție rapoarte medicale și rămășițele celor decedați.
Procurorul Stephan Rapp a spus că dovezile de crime de război sunt cele mai puternice de la cele ale naziștilor. Și acesta crede că trebuie judecați cei din funcții înalte, inclusiv mărețul și gloriosul conducător. Ori poate merită premiul Nobel pentru pace. Comisia pentru Justiție Internațională și Tragere la Răspundere lucrează cu sirieni și a accesat peste 750.000 de pagini de documente ale regimului. ”Sunt dovezi pe care nu le-am mai avut de la Nurenberg, de când au fost inculpați naziștii”, spune procurorul. ”Sunt comitete de securitate, comitete populare, centre de comandă pentru criza națională, este o sursă masivă de informații”. Comisia deține 600.000 de videoclipuri filmate cu telefonul mobil. Are acces și la fotografiile lui ”Caesar”. Sunt poze ale celor torturați până la moarte, scheletice, cu ochii scoși și acid pe corpuri. Rusia și China au blocat până acum la ONU prin veto condamnarea celor vinovați. Crimele pot fi urmărite însă într-o a treia țară. Procurorul speră totuși că va veni o zi când vinovații vor fi condamnați, inclusiv cei din funcții înalte.

     












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu