vineri, 30 octombrie 2015

Zonă fără bombardamente în Siria



Acum aproape jumătate de an, am început greva foamei de ziua mea (pe 17 mai), în speranța că voi primi cadou pace, libertate și democrație în Siria, precum și garanții solide pentru prevenirea crimelor împotriva umanității în întreaga lume (link petiție: https://secure.avaaz.org/en/petition/Syria_UN_EU_United_States_of_America_Romania_Russia_Iran_Stop_the_crimes_against_humanity/?oXkwsib). 


Îmi aștept cadoul de ziua mea.

După 4 ani de război civil, sirienii sunt încă paralizați și sufocați de ”Zidul” ignoranței, indiferenței și al urii (ca în Pink Floyd, ”The Wall”). Dacă un om obișnuit își face planuri de viață (unde să meargă în vacanță, cum să-și decoreze casa, unde să-și trimită copiii la școală etc.)., un sirian își face planuri de moarte: ar prefera să fie ucis de bombe-butoi decât de atacuri cu arme chimice, răpiri, arestări sau foame.

Statisticile sunt halucinante: peste 250.000 de morți, peste 4 milioane de refugiați extern, peste 7 milioane dislocați intern, după ce au fost alungați de la casele lor (aproximativ jumătate din actuala populație), peste 600.000 aflați încă sub blocadă guvernamentală (fără acces la apă, mâncare, energie electrică, încălzire, articole de igienă sau medicamente, „ajutați” de regim doar prin atacuri cu bombe-butoi (uneori cu arme chimice), dispariții forțate și arestări), sute de mii arestați, zeci de mii uciși prin tortură în închisori/centre de detenție (inclusiv copii).

Propunerile Ligii Arabe, planul de pace în 6 pași al lui Kofi Annan, Geneva Communiqué, Geneva II și Rezoluția nr. 2139 (din 22 februarie 2014) au produs, din păcate, rezultate minimale. Trebuie să înceteze imediat bombardamentele aleatoare, inclusiv atacurile cu bombe-butoi și să înceapă urgent negocieri de pace serioase între toate părțile implicate (împreună cu activiștii democratici nonviolenți) și susținătorii lor internaționali. De asemenea, procedurile de vot și veto din Consiliul de Securitate ONU au nevoie de reformă pentru a putea fi stopate acum și pentru totdeauna crimele împotriva umanității: de aceea, susțin discutarea propunerii Franței în acest sens, lansarea unei dezbateri internaționale și adoptarea celei mai bune variante. Consiliul de Securitate ONU nu mai trebuie să fie blocat de vetourile niciunuia dintre membrii permanenți în cazul crimelor împotriva umanității. Să ne amintim că în anul 2005 ONU și-a asumat principiul ”Responsabilității de a proteja” (R2P principle, Responsibility to protect).

Trebuie să facem mai mult pentru a proteja civilii din Siria și să încheiem războiul. Dacă nu reacționăm urgent, vor fi mai mulți refugiați, mai multe recrutări în grupuri precum Statul Islamic și mai multe victime din rândul civililor nevinovați. Ameliorarea suferinței în Siria începe cu protecția civililor de atacurile aeriene ale regimului sirian. Oprirea bombardamentelor va arăta tuturor părților implicate în conflict că întreaga comunitate internațională este serioasă în ce privește aplicarea rezoluțiilor care interzic bombardamentele indiscriminate. Va demonstra tuturor părților că nu există soluție militară pentru acest conflict.

Figuri influente din Marea Britanie solicită o strategie comprehensivă pentru a stopa violența în Siria, bazată pe protecția civililor. Aceasta presupune o componentă militară limitată – o ”zonă fără bombardamente” pentru a opri violența. Ca alegător al dvs., vă solicit, de urgență, să susțineți această inițiativă. Mai jos găsiți câteva argumente în sprijinul acesteia:

- O zonă fără bombardamente va opri cea mai importantă sursă a victimelor dintre civili din Siria, forța aeriană guvernamentală. 60% dintre victimele civili sunt produse de elicopterele și avioanele guvernamentale. Atacurile sunt atât de indiscriminate încât 95% dintre victimele atacurilor sunt civili. Numai în 2015, regimul sirian a ucis de 7 ori mai mult decât Statul Islamic.

- O zonă fără bombardamente necesită o intervenție militară foarte limitată. Nu va fi nevoie de lovituri aeriene împotriva Siriei sau de riscarea vieții soldaților noștri. Poate fi realizată cu ajutorul flotei din Marea Mediterană care va executa doar atacuri limitate dacă forțele aeriene ar viola interdicția de a bombarda. Aceasta va funcționa ca o restrângere a bombardamentelor regimului sirian.

- Această măsură militară limitată nu va implica o confruntare cu Rusia. Orice lovituri limitate vor viza forța aeriană siriană, de exemplu atacarea unor piste utilizate de regim pentru a lansa bombardamente asupra civililor.

- Oprirea bombardamentelor va stopa unul dintre principalele instrumente de recrutare pentru Statul Islamic: faptul că lumea nu face nimic pentru a proteja civilii din Siria de atacurile guvernamentale. De asemenea, va întări comunitățile siriene pentru a se putea confrunta cu Statul Islamic prin forțe proprii.

- Protejarea civililor sirieni în interiorul Siriei va reduce exodul refugiaților prin stoparea celui mai mare autor al victimelor dintre civili, regimul sirian, și va permite distribuirea mai multor ajutoare umanitare pentru a ajunge la sirieni, limitând, astfel, valul de refugiați. În același timp, va face posibilă funcționarea spitalelor, școlilor și centrelor comunitare.

- O zonă fără bombardamente îi va arăta lui Bashar al-Assad că lumea este serioasă în ce privește interzicerea bombelor-butoi și că nu există soluție militară la acest conflict. Aceasta va contribui la urgentarea unor discuții de pace reale, susținute de o comunitate internațională puternică și credibilă.

Am văzut consecințele inacțiunii în Siria. Ne confruntăm cu cea mai mare criză a refugiaților de la al doilea război mondial și cu expansiunea unor grupuri extremiste ca Statul Islamic care-i amenință nu doar pe sirieni, ci și securitatea noastră națională.

Solicitarea unei zone fără bombardamente este susținută în interiorul Siriei de membrii imparțiali ai echipelor de salvare ”Căștile Albe” (White Helmets) care caută supraviețuitorii după asemenea bombardamente, de lucrătorii medicali care sunt ținte ale bombardamentelor și de peste 100 de asociații ale societății civile care nu pot funcționa din cauza acestor atacuri aeriene indiscriminate.
           
Vă mulțumesc pentru susținere! Mulțumesc, Planeta Siria!

Stay human... and alive! Să rămâneți umani și în viață!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu