miercuri, 4 noiembrie 2015

Noi metode de stopare a bombelor-butoi, aprobate de ONU și prevăzute cândva de un pechinez: cuști cu prizonieri și bostani în flăcări, de la Colectiv la Ghouta



Ce reprezintă al doilea război mondial prin prisma amintirilor familiei (povestite mie de bunica mea, Mama Coca)? Steagul din nuc, operațiunile de salvare ale Mamei Coca și ale mătușii Nana, predicțiile pechinezei Garona și lingura de mălai cu care străbunica Lidia hrănea familia pentru o săptămână. Să vă zic câte ceva despre fiecare. Odată, în timp ce se afla în adăpost, bunica, Mama Coca (atunci studentă) și-a adus aminte brusc că văzuse steagul ridicat în nuc. Asta însemena că nenea Uca, frățiorul ei (mic atunci) se urcase în nuc și-și anunțase prietenii că-i acolo, la datorie, în cazemata sa. Deși murea de frică, Mama Coca a ieșit val-vârtej din adăpost și, prin avalanșa de bombe, a luat-o la fugă către nucul din fața casei, îngrozită că nu va mai găsi din Uca nici măcar steagul. A ajuns în cele din urmă acasă, s-a chinuit să se cațere în nuc și, fără să mai stea să-l convingă pe frățior că bombele nu sunt artificii cum credea el, l-a târât pe Uca la adăpost.
Probabil că Uca nu ascultase avertismentele Garonei, cățelușa pechinez a familiei (mică, neagră, lățoasă, cu blănița lucioasă și mătăsoasă și ochișorii mari, scânteietori ca stelele ce se sting). Aceasta era o renumită soprană de operă și clarvăzătoare la care venea toată lumea din oraș dis-de-dimineață ca la Mama Omida, căci ea prevedea cu o acuratețe halucinantă bombardamentele, acceptând sau refuzând porția de mâncare (din păcate, nu a prezis și că o s-o răpească Armata Roșie din brațele mămicuței sale, străbunica Lidia, bine că n-au furat-o rușii și pe ea!). Apoi, la sfârșitul războiului, a fost o perioadă de foamete când străbunica Lidia trebuia să hrănească întreaga familie (cu tot cu căței și pisici) cu o lingură de mălai pe săptămână. Prepara o zeamă chioară, de o culoare nedefinită (ceva între scuipat și borâtură, acestea din urmă, bineînțeles, mult mai consistente) cu care mai mult amețeau foamea, erau și ei slabi ca la Auschwitz/Siria/Coreea de Nord, leșinau, se țineau de mobilă/garduri ca să meargă și, chiar și așa, cădeau din picioare. Au supraviețuit pentru că Nana, mătușă-mea, atunci studentă la medicină, lucra la spital și se servea din când în când din mâncarea bolnavilor pentru a aproviziona familia. Nu erau însă bombardamente tot timpul ca în Siria (cu atât mai puțin la spital, la Nana), 50 de cutremure pe zi, dovadă că Garona avea zile când mânca, se juca și dădea recitaluri de operă.     

Aș vrea ca Garona să-i avertizeze și pe copiii și frații noștri din Siria cu privire la bombardamente (în special cele cu bombe-butoi). Cu toate că mi-e teamă că, orice ar face, e mult prea puțin, iar pentru mulți e deja prea târziu. Mai târziu e prea târziu. Deși s-a angajat să rezolve criza refugiaților urgent de la cauză, Uniunea Europeană se rezumă la paliative. Deocamdată, amenajează noi centre de înregistrare (peste 100.000 găzduiți în Grecia și țările din Balcani – Macedonia, Albania, Slovenia, Serbia, Croația) și asigură trupe suplimentare de polițiști în Slovenia. La rândul ei, România își sporește implicarea în Frontex. Austria ridică o barieră nu pentru a închide granița, ci pentru a gestiona și controla fluxul masiv de refugiați. Asaltată de refugiați și distingând cu greu între sirenii reali (prioritari) și falșii sirieni, pentru prima oară, Merkel solicită împărțirea poverii între Turcia (unde se află peste 2,5 milioane de refugiați) și Uniunea Europeană. Unele țări europe au propus chiar bilete de avion gratuite pentru refugiați către țări sigure. Cu ce bani și unde mai exact? Oricum, refugiații au refuzat avioanele trimise de Lituania și Luxemburg pentru a-i primi (se pare că vor numai în Germania și în țările nordice și exclud orice alternativă).
În România, Ministerul Educației a propus 500 de burse de studiu (în domenii ca medicină, inginerie, petrol și gaze), după un an de pregătire la limba română. Ar putea ajunge la noi 3,9% dintre refugiați - circa 20.000 persoane (vor, nu vor). În urma întâlnirii cu premierii Bulgariei şi Serbiei, Ponta a declarat la Sofia că închiderea frontierelor celor trei ţări pentru a nu mai lăsa să treacă migranţii ar veni în cazul în care Germania şi Austria le vor închide pe ale lor. De asemenea, Ponta l-a acuzat pe Klaus Iohannis că preşedintele este arogant şi nu se pregăteşte pe tema imigranţilor și joacă la Bruxelles ca ”surda-n horă”. În replică, Iohannis s-a arătat nemulțumit de agresivitatea premierului și susține că nu l-a investit pe Ponta cu mandat pentru deplasarea și declarațiile de la Sofia. Deci decât... bâlbe și flegme dâmbovițene, așa performăm noi, cu un premier penal pe care nu-l ia nimeni în considerare. Nu mai știu ce să spun, deci decât... barzăcopilviezure! Sau pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză.
A, da, mi-a venit o idee, le voi da politicienilor din România un exemplu de politician italian, un titan pe care Promy (titanul Prometeu, prietenul și eroul meu) îl recunoaște, procurorul și politicianul italian Antonio Di Pietro, implicat în lupta anti-corupție, operațiunea ”Mâini curate”, similară celei a DNA din România, realizată acum 25 de ani în Italia. A reușit să pună sub învinuire jumătate din parlamentul italian. La un moment dat, ameninţările la adresa lui Di Pietro au ajuns la un asemenea nivel încât procurorul nu mai ieşea din casă fără escorta poliţiei şi se deplasa doar într-un automobil blindat. ”Mafia nu mai cumpără politicieni, Mafia face politicieni”, punctează Di Pietro. „Corupţia în formă organizată s-a hotărât să-şi pună cravată şi să facă jocurile din interior. Asta a dus la dezvoltarea crimei organizate astfel încât ea să ajungă cea care decide cine intră în parlament şi cine devine primar”. 
Și iată cum a procedat Di Pietro când au planat suspiciuni asupra sa (deși a fost acuzat și el că a violat Leviathani, a distrus planeta Krypton a lui Superman, e agent KGB și CIA etc.): ”Când eram magistrat şi lucram la operaţiunea ”Mâini Curate”, m-au acuzat că am comis infracţiuni în timp ce desfăşuram cercetările. Mi-am prezentat demisia şi m-am dus la magistrat pentru a fi judecat. Când eram ministru în primul Cabinet Prodi, am fost acuzat că nu mi-am făcut datoria. Mi-am dat demisia la 12 minute după ce mi s-au adus aceste acuzaţii şi am alergat la judecător pentru a-mi justifica faptele. Eu, în schimb, aveam un avantaj faţă de ceilalţi: ştiam că sunt nevinovat.”

În România, totul pare haotic și impredictibil, cu excepția șpăgilor (s-o chemăm pe Garona în ajutor, că eu și cu Promy prezicem numai apocalipsuri de succesuri și mereu depășesc orice imaginație a noastră?). Avem parlament și guvern de penali, se redeschide dosarul Mineriadei, dar se clasează cel al Revoluției, condamnăm comunismul și mineriadele cu Iliescu președinte de onoare la PSD, ”disident” și ”martir” al comunismului, desigur. Internațional, suntem la fel de credibili precum Cafeneaua VIP-urilor din Iași, după incendiul din Colectiv, care se laudă că e cea mai „dotată“ cu stingătoare, deşi a fost amendată pentru risc de incendiu. Peste 90% dintre cluburi nu îndeplinesc standardele minimale de funcționare și prezintă riscuri pentru clienți. Nu pot să cred, în România, nu în Siria, puștii dispar în flăcări pentru că au avut imprudența să... meargă la un club. Aș fi vrut eu să fie focul sacru care iluminează, însă, din păcate, este cel care face scrum. Și totuși, sunt și altfel de români, să nu-i uităm: în loc să calce bezmetic peste cadavre fumegânde și să se împingă împreună cu ceilalți pentru a ajunge până la unica ușă asediată de tineri disperați, doi titani din România, Adrian Rugină şi Claudiu Petre au intrat înapoi în clubul Colectiv pentru a-i salva pe prietenii lor, sacrificându-se ei înșiși.
Preotul ieşean Ioan Florin Florescu evocă emoționant sacrificiul lor: „M-am jucat toată copilăria mea, la ţară, cu bostani scobiţi, cărora le făceam din fasole dinţi de schelet. Fără să am habar că asta se chema „Halloween”. (... ) Nu am ştiut că le atrăgeam moartea, aşa cum, uite, aflu astăzi de la părintele Savatie, care ştie mai bine cum stă treaba cu bostanii şi simbolurile. (...) Am fost şi la concerte de rock când eram tânăr, apoi a trebuit să o las pe fiică-mea să meargă, ba i-am cumpărat chitară electrică şi tobe, până s-a plictisit de rock. (...) Băieţii aceştia (Claudiu și Adrian) nu au ştiut cât de periculoşi sunt bostanii şi muzica rock. Nu ştiau ei nimic despre moarte şi simbolurile ei, dar ne-au învăţat ceva despre viaţă şi dragoste. (...) S-au întors în foc de două ori pentru aproapele lor. Eu nu ştiu dacă m-aş fi întors măcar o singură dată. Ei au împlinit cea mai mare poruncă a lui Iisus: „nu este dragoste mai mare ca atunci când cineva îşi pune sufletul pentru aproapele lui”. Eu nu sunt în stare să o împlinesc nici pe cea mai mică. Nu s-or fi jucat ei de-a lumina, dar sufletele lor curajoase s-au făcut cu totul lumină. Mă plec cu cutremur în faţa jertfei lor, ca şi cum ar fi intrat în foc să-mi salveze copilul. Când m-or urmări să mă arunce în foc demonii bostanilor, aş vrea să am şi eu curajul şi dragostea lui Claudiu şi Adrian.”

După titanii din România, să nu-i uităm  pe cei din Siria... Ultimul exemplu din sutele de mii de la Planet Syria: două tinere care lucrează la centre pentru femei, reprezentante Planet Syria, deși abia au supraviețuit în închisoare (bătute până nu mai puteau fi recunoscute pentru că au încercat să facă fapte bune... să distribuie ajutoare, știm doar că faptele bune se condamnă, iar cele rele se premiază pe pământ), și-au învins frica și au transmis lumii întregi... Planetei Siria că își doresc să se încheie odată bombardamentele cu bombe-butoi. S-au chinuit să găsească foi de hârtie și cariocă/markere ca să scrie ”stop the barrel bombs!”, fiindcă se află într-o zonă sub blocadă guvernamentală, Ghouta (Erbeen), nu au acces la medici și medicamente, de foame, trebuie să mănânce viermi, gândaci și șobolani, iar de sete, să-și bea propria urină, propria vomă și propriul sânge. Când scriu acum aceste rânduri, poate deja au dispărut sub dărâmături sau au fost răpite și nimeni nu o să mai găsească o unghiuță smulsă sau un fir de păr din ele ca să îngroape. Dar mesajul lor rămâne.  

Din păcate, bombardamentele cu bombe-butoi, răpirile/arestările (urmate de violuri și torturi până la moarte) și blocadele foamei continuă. În Douma, aflată sub blocadă de mai bine de doi ani, dacă se mai găsesc, bananele costă câte 2 Euro fiecare și se vând porționate în bucăți mici (cine își permite o banană întreagă?). Știm și noi cum era pe vremea comunismului, savuram o banană o dată la câțiva ani (sau poate deloc, mulți copii nu văzuseră niciodată o banană, la fel ca în Siria), de Crăciun, ă, Moș Gerilă (mie îmi aducea mătușă-mea, Nana, de Moș Gerilă, de la Paris, desigur, și bananele, și portocalele creșteau la Paris). Deși situația se degradează și mai mult în Siria, sunt și vești bune. De pildă, Statele Unite acordă 800 milioane de dolari ajutor (destinat consiliilor locale/activiștilor din Siria) și, totodată, vor trimite 50 de trupe speciale pentru operațiuni în Siria în zona kurdă, pentru a participa la lupta cu Statul Islamic. Acest lucru marchează o schimbare în politica americană (nonintervenționistă), dar, dacă se rezumă la atât, efectele vor fi limitate.
Iar ONU va investiga din noiembrie atacurile chimice cu gaz (clor), încercând să identifice autorii și complicii acestora. Analiza probelor se va realiza prin intermediul mecanismului de investigare al Consiliului de Securitate ONU, condus de Virginia Gamba. Aceasta este expert în dezarmare și a lucrat anterior în cadrul a două investigații ONU asupra armelor chimice în Siria. Investigația de față este una dificilă, bazată pe informațiile descoperite de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, conform cărora atacurile chimice cu clor s-au desfășurat preponderent în zone deținuțe de opoziție ca Idlib sau Hama. Clorul este interzis ca armă de război potrivit Convenției de la Geneva, și utilizarea acestuia este crimă de război.
În același timp, la Viena, pe 30 octombrie au avut loc discuții de pace la care au participat 20 țări (Statele Unite, Rusia, Iran (susținător al regimului, prima oară invitat), Arabia Saudită, Turcia și Qatar (suporteri ai opoziției), Iordania, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia etc.). Liderii lumii au anunțat că au făcut progrese (fie și prin faptul că s-au reunit, ceea ce indică un interes comun pentru negocieri de pace). Sirienii nu au luat parte la discuții, așteaptă mai întâi un semn de la comunitatea internațională că e serioasă în eforturile de pace. La summit, majoritatea reprezentanților  a declarat că trebuie să existe o tranziție politică și că talibanul-șef mai poate rămâne pentru un timp în funcție (6 luni – Turcia, nespecificat – Statele Unite, Arabia Saudită). Rusia și Iranul încă îl mai susțin, dar afirmă că sirienii trebuie să-și decidă singuri soarta, prin alegeri, după o perioadă de tranziție. În particular, Rusia nu este strict legată de o persoană, ci de supraviețuirea instituțiilor și de un regim secular care să-i apere interesele, în timp ce Iranul preferă un regim alawit care să-i permită operațiunile de susținere a Hezbollah în Liban.
Totuși, reprezentanții la discuțiile de pace de la Viena au căzut de acord asupra patru aspecte:
1. invitarea ONU pentru a lansa un nou proces politic, incluziv, credibil, non-sectar între opoziție și forțele guvernului
2. o nouă constituție și alegeri girate de ONU (incluzând diaspora)
3. acces îmbunătățit la ajutor umanitar în afara și în interirorul Siriei
4. colaborarea cu ONU pentru a explora modalitățile de a obține încetarea focului la nivel național.
Alegeri într-o țară ocupată mai mult de jumate de Statul Islamic, organizate de cel mai terorist regim care își torturează, înfometează și extermină (în continuare) nu doar opozoția ”teroristă”, ci tot poporul sirian? Și cine va (mai) participa la vot? Mai are cine? Că cine va candida știm. Va candida și va vota numai talibanul și teroristul-șef (pentru el însuși, logic, nu?). Indiferent de asta, să recunoaștem, atât Rusia, cât și Statele Unite se tem de un potențial colaps al regimului. Un diplomat arab a avertizat lumea asupra potențialului colaps al Siriei în cazul unui colaps al regimului: ”dacă va cădea brusc, două treimi dintre comandanți îl vor urma și Siria va intra în colaps”. Amenințarea Statului Islamic accentuează riscurile. Pe termen mediu și lung, reforma structurilor civile va fi mai ușoară decât integrarea militarilor. Vor fi eliminați 10-15 din membrii de frunte ai regimului, iar opoziția va trebui să-și construiască figuri mai credibile. Văd că Țarul a reușit într-un final să identifice membrii opoziției ”sănăoase” (deși continuă să-i bombardeze): membrii FSA, rebelii susținuți de Occident, au vizitat Moscova pentru discuții. La a patra votcă, vor începe să-l iubească pe Big Brother și vor cădea de acord cu Țarul asupra destinului talibanului-șef? La rândul lui, liderul ONU, Ban Ki-moon solicită mai multă ”flexibilitate”, deschidere la compromisuri. Dacă ”flexibilitate” înseamnă (cum gândea și Obama) să conviețuiești cu regimul sirian și Statul Islamic, să încerce Ban Ki-moon și Obama, eu una nu sunt atât de flexibilă!

Fix în ziua negocierilor de pace, mai mult de 70 de civili au fost uciși, respectiv peste 550 răniți, într-un nou masacru al regimului la Douma. Dar asta nu mai surprinde pe nimeni, nici pe noi, nici pe copiii și frații noștri din Siria: ne-am obișnuit, desigur, adică probabil. Și un detaliu relevant: din cauza bombardamentelor aleatoare cu bombe-butoi, mai exact a celor 50 de cutremure pe zi, rebelii de la Jaish al-Islam au recurs la soluții igenioase, originale pentru stoparea acestora... cel puțin în unele zone din Ghouta de Est, precum plasarea soldaților sirieni prizonieri, dar și a civililor în cuști și utilizarea lor ca scut uman. Bune și cuștile la ceva! Din nefericire, mă tem că demersul lor este sortit, din start, eșecului: de ce i-ar păsa acestui regim de oamenii din cuști, fie și proprii soldați? Are cumva vreun respect pentru viață, în orice formă a ei, mai puțin viața și funcția liderilor?
Reamintim: 60% dintre victimele civili sunt produse de elicopterele și avioanele guvernamentale. Atacurile sunt atât de indiscriminate încât 95% dintre victimele atacurilor sunt civili. Numai în 2015, regimul sirian a ucis de 7 ori mai mult decât Statul Islamic. Îl susține și trupa ”Leoaicele apărării”, o exotică ”armată a amazoanelor” ca a lui Gaddafi în Libia. Și îl ajută prietenul său vechi, Țarul. Acesta din urmă a inițiat o aventură militară de partea unui regim care-și masacrează poporul, s-a impus drept lider în Orientul Mijlociu și, drept răsplată, poate distrage atenția de la criza din Ucraina și, totodată, poate scapă de sancțiuni. Încă o dovadă că faptele rele se premiază, iar cele bune se pedepsesc. Nu, vă rog, să nu cumva să-l sancționați, acordați-i Premiul Nobel pentru Pace, dacă nu și-l conferă singur deja acest măreț și glorios conducător, autentic spirit creștin și lider global în lupta cu terorismul!
Cum își acordă doctorate Ponta Copy Paste și cum își oferea titluri și Tovarășa ”Codoi”... vreau să zic CO2, ba nu ”Codoi”, Tovarășa Academician Doctor Inginer, Elena Ceaușescu. Hm, însă cine i le-a aprobat? A avut vreunul curajul de la academie sau din comisia de doctorat să-i spună: tovarășa, înainte de doctorat, trebuie să treceți clasa I? Le era oare frică sau au fost ispitiți cu o rotiță de cașcaval care nu, nu apărea la telejurnal ca-n cântecul lui Andrieș și nici în magazinele cu rafturi pururi goale, dar mie îmi aducea mătușă-mea, Nana, cadou de ziua mea, de la Paris, evident? ”Sunt o babă comunistă”? Babă, da, dar comunistă nu și, dacă mai aud eticheta asta (aplicată de unii inclusiv celor care vor să-i ajute pe alții), alături de ”doamna profesoară”, cred că o să chem Statul Islamic să arunce tot în aer. Am și eu demnitatea mea! Și nostalgici, eu și cu Promy nu o să fim niciodată: dacă s-ar întâmpla așa ceva, vă rugăm să ne dați 1000 de găleți cu gheață în cap... pentru campania Ice Bucket, în sprijinul bolnavilor de scleroză laterală amiotrofică, și, când ne vom trezi, ne vom lega singuri și ne vom mânca organele.

N-oi fi eu ”comunistă” și ”nostalgică”, dar babă trebuie să recunosc că sunt, nu doar expirată, ci și complet inutilă, smintită și epuizată de comunicarea cu Zidurile. Nu sunt capabilă de nimic, nu să dau jos Big Brotherii, dar nici pisicile de pe masă/laptop sau gândacii de pe aragaz și din chiuvetă. Deși am pus în priză de 7 săptămâni aparatul cu ultrasunete anti-gândaci, dacă la început păreau amețiți și intrau în gura lui Pesi (motanul Piersicuță), momentan gândacii par foarte veseli și zglobii. Probabil că s-au adaptat deja. Au învățat ceva din sociologie, nu ca Madame Deazastru. Ah, ce-aș mai vrea să fumăm toți pipa păcii, în Siria și pretutindeni pe pământ! Brusc, fără să mi se toarne o găleată cu gheață în cap, îmi aduc aminte: cînd eram mică, la mare, la Mangalia, măică-mea (care avea obsesia muzeelor) mă ducea în fiecare zi la ”Muzeul pipelor” din apropiere (era vreme urâtă, nu aveam unde să mergem în altă parte, era mai comod așa, cine mai știe?). Cert e că am devenit expertă în pipe, cunoșteam povestea fiecărei pipe în parte, le visam  și puteam să fiu ghid la muzeu. Uite, chiar acum îmi vine o idee, să-l iau pe Promy și să ne jucăm ”de-a Bill și Monica în Biroul Oval” în Olimp, pe Mytikas, pe tronul zeilor (care i-a aparținut anterior lui Știi Tu Cine... Zeus, înainte de revoluția noastră olimpiană) și, după ce terminăm, să fumăm pipa păcii, așa cum procedam cu doi ani și ceva în urmă, poate ne simțim, în sfârșit, dacă nu în putere, măcar la putere. ”Fericiți făcătorii de pace!”  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu